ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Παράταση συστάσεων για την αιθαλομίχλη

Παρατείνονται οι συστάσεις και τα μέτρα λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης των Ιωαννίνων, καθώς οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων PM10 υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια για 12 συνεχείς ημέρες.

Σύμφωνα με το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε Ιωαννίνων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, από τις μετρήσεις που έχουν καταγραφεί στον σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης των Ιωαννίνων, τις τελευταίες 12 ημέρες οι συγκεντρώσεις ξεπέρασαν σε μέση ημερήσια τιμή το όριο των 100 μg/m3.
Ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις καταγράφονται τις βραδινές ώρες, από τις 7 το απόγευμα έως τη 1 τα ξημερώματα και για τον λόγο αυτό, οι συστάσεις και τα μέτρα παρατείνονται έως τις 11 το πρωί της Δευτέρας 9 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα και με τη σχετική ΚΥΑ «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια» συστήνεται η αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους τις ώρες αιχμής, ιδιαίτερα σε άτομα που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα ή είναι καρδιοπαθείς.
Επίσης, τα άτομα αυξημένου κινδύνου, όπως και τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση και δραστηριότητα καθώς και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους, καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.
Σε ό,τι αφορά τον γενικό πληθυσμό, καθένας θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική άσκηση ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό.
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα μείωσης των εκπομπών από εστίες καύσης περιλαμβάνουν την αποφυγή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας καθώς και την ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18οC σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης για επίτευξη αποδεκτού επιπέδου θερμικής άνεσης, χωρίς υπερκατανάλωση ενέργειας. Τέλος, απαγορεύεται οποιασδήποτε καύση σε ανοικτούς χώρους.
Εφόσον απαιτηθεί, θα εκδοθεί νέα ανακοίνωση για την ενημέρωση του κοινού από την Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις δεν αναμένεται διαφοροποίηση των καιρικών συνθηκών τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, που σημαίνει ότι δυσχεραίνεται ο καθαρισμός της ατμόσφαιρας.

Σχετικά άρθρα

«Ανεφάρμοστη» κατά την Περιφέρεια η ΚΥΑ για την επιδότηση ρεύματος

Επιμένει σε συζήτηση για την ατμοσφαιρική ρύπανση το «Κοινό των Ηπειρωτών»

Ηπειρωτικός Αγών

ΤΕΕ/ΤΗ: Δέσμη προτάσεων για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης