ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σταθερά πάνω από τα όρια η αιθαλομίχλη

Καθημερινή είναι η υπέρβαση των επιτρεπτών ορίων αιωρούμενων σωματιδίων στην πόλη και το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό με μια ματιά, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες, αλλά και όπως επιβεβαιώνουν οι μετρήσεις που γίνονται από τους δύο σταθμούς που είναι εγκατεστημένοι, ένας στο κέντρο της πόλης και ένας στην περιοχή της Ανατολής.

Από τις 27 Δεκεμβρίου έως και τις 3 Ιανουαρίου ελάχιστες ήταν οι φορές, που οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων PM 2,5 έπεσαν κάτω από τα επιτρεπτά όρια των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο, όπως αποτυπώνεται στο γράφημα του συστήματος Panacea.

Αντίθετα, η μέση τιμή συγκέντρωσης μικροσωματιδίων είναι τις περισσότερες ημέρες διπλάσια, αν όχι πολύ μεγαλύτερη, με τιμές φυσικά που χτύπησαν «κόκκινο», όπως στις 28 Δεκεμβρίου ή το βράδυ της Πρωτοχρονιάς.
Συγκεκριμένα στη μία τα ξημερώματα της 2ας Ιανουαρίου, ο σταθμός στην Ανατολή κατέγραψε 263 μικρογραμμάρια PM 2,5 ανά κυβικό μέτρο, ενώ και τα ξημερώματα της Τρίτης 3 Ιανουαρίου οι τιμές έφτασαν στα 260 μικρογραμμάρια για τον σταθμό των Ιωαννίνων. Τα σωματίδια PM 10, δηλαδή διαμέτρου έως 10 μικρογραμμάρια, καταγράφουν υψηλότερες τιμές και μάλιστα στις 9 το βράδυ της Πρωτοχρονιάς άγγιξαν ωριαία τα 464 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, ενώ η μέση τιμή του 24ωρου ήταν τα 208 μικρογραμμάρια.
Η αιθαλομίχλη είναι το αποτέλεσμα συνύπαρξης πολλών παραγόντων, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο καθηγητής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρης Μπαρτζώκας. Οφείλεται στις μετεωρολογικές συνθήκες, δηλαδή την ομίχλη, την άπνοια και την ανομβρία των τελευταίων εβδομάδων, που κάθε άλλο παρά ευνοούν την απομάκρυνση των ρύπων , οι οποίοι προέρχονται από την καύση στα τζάκια, αλλά και την κυκλοφορία των οχημάτων, που ειδικά αυτές τις ημέρες ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, λόγω και των επισκεπτών.
Το δυσάρεστο είναι πως οι καιρικές συνθήκες δεν αναμένεται να αλλάξουν τις επόμενες δέκα ημέρες περίπου, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής προβλέψεις. «Θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι με κάθε τρόπο στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας», σημείωσε ο κ. Μπαρτζώκας.

Σχετικά άρθρα

«Ανεφάρμοστη» κατά την Περιφέρεια η ΚΥΑ για την επιδότηση ρεύματος

Επιμένει σε συζήτηση για την ατμοσφαιρική ρύπανση το «Κοινό των Ηπειρωτών»

Ηπειρωτικός Αγών

Ο Άρης Μπαρτζώκας νέος πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Ιωαννίνων

Ηπειρωτικός Αγών