ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Χωρίς απόφαση για τη λειτουργία του ΣΜΑ ο Δήμος Ιωαννιτών

Χωρίς τη λήψη απόφασης ως προς την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου για τη δοκιμαστική λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ιωαννιτών, με το όλο θέμα να είναι σε άμεση συνάρτηση με τη δυνατότητα διάθεσης του αναγκαίου προσωπικού.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν από την έκθεση τεκμηρίωσης παροχής Υπηρεσίας Γενικού́ Οικονομικού́ Συμφέροντος (ΥΓΟΣ), για τη λειτουργία του ΣΜΑ Ιωαννίνων και τη μεταφορά των απορριμμάτων απαιτούνται σε 6ήμερη ή ακόμα και σε 7ήμερη βάση συνολικά έντεκα άτομα, εκ των οποίων επτά οδηγοί, ένας φύλακας ζυγιστής, ένας χειριστής εξοπλισμού και δύο υπάλληλοι γενικών καθηκόντων.
Κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης εκφράστηκε η διάθεση του Δήμου Ιωαννιτών να συνδράμει με προσωπικό για την εξάμηνη περίοδο της δοκιμαστικής λειτουργίας, ωστόσο θα πρέπει να τεκμηριωθεί από την αρμόδια Υπηρεσία ότι δύναται να ανταποκριθεί με το αντίστοιχο σε ειδικότητες και αριθμό προσωπικό. Αν η δυνατότητα αυτή δεν υφίσταται, τότε θα πρέπει να προκηρυχθούν οι θέσεις, κάτι που σαφέστατα θα απαιτήσει χρόνο.
Ο Δήμος Ιωαννιτών, βέβαια, με δεδομένο ότι είναι εγγύτερα σε σχέση με άλλους δήμους στο εργοστάσιο απορριμμάτων, δεν έχει την ίδια οικονομική πίεση για άμεση έναρξη της λειτουργίας του ΣΜΑ, ωστόσο είναι κάτι που πρέπει να γίνει.
Σε αντίθεση με τον Δήμο Ιωαννιτών, οι υπόλοιποι Δήμοι δείχνουν πιο… ζεστοί στην έναρξη της λειτουργίας των ΣΜΑ, με τους περισσότερους εξ αυτών να έχουν λάβει τις σχετικές αποφάσεις για την υπογραφή των αντίστοιχων προγραμματικών συμβάσεων.
Απόφαση υπογραφής έλαβε σε σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου και ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου, που στην ουσία συμμετέχει χωρίς να αναλαμβάνει στην παρούσα φάση κάποια υποχρέωση, καθώς το λειτουργικό κόστος (καύσιμα, λιπαντικά, βλάβες) επωμίζεται η Περιφέρεια Ηπείρου και το προσωπικό διαθέτουν οι δήμοι.
Ωστόσο, σε πολιτικό επίπεδο η απόφαση έχει τη σημασία της, καθώς διαφαίνεται μια προσπάθεια να υπάρξει συνεργασία και από την πλευρά του για να κλείσει αυτή η μεγάλη εκκρεμότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χρόνος έναρξης δοκιμαστικής λειτουργίας κάθε ΣΜΑ μπορεί να είναι διαφορετικός κατά περίπτωση, συνεπώς δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο αν ο Δήμος Ιωαννιτών δεν υπογράψει άμεσα την προγραμματική για τη λειτουργία του δικού του ΣΜΑ.

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών

Στα χέρια της ΚΕΔΕ η υπόθεση της πυροπροστασίας