ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μόνιμος επισκέπτης η αιθαλομίχλη

Δεν πρόκειται να μας… εγκαταλείψει εύκολα η αιθαλομίχλη, που φαίνεται να εντείνεται μέρα με την ημέρα.

Οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για να καθαρίσει η ατμόσφαιρα, με την ομίχλη να «εγκλωβίζει» τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, τα οποία σε μεγάλες συγκεντρώσεις, όπως αυτές που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στην πόλη, μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα, ειδικά σε ευάλωτους οργανισμούς.

Η βροχή και οι άνεμοι αποτελούν το πραγματικό «αντίδοτο», αφού οι συστάσεις για περιορισμό της χρήσης των τζακιών ή των οχημάτων, δύσκολα θα τηρηθούν από την πλειοψηφία των πολιτών.

Ωστόσο, ούτε και οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να αλλάξουν τις επόμενες δέκα περίπου ημέρες, σύμφωνα με τον καθηγητής Μετεωρολογίας Άρη Μπαρτζώκα, οπότε απαιτείται υπομονή και προσοχή από όλους.

Όπως ανέφερε, ενώ το επιτρεπτό όριο είναι 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, στην πόλη των Ιωαννίνων κάποιες από τις ημέρες αυτές η μέση τιμή ξεπέρασε τα 200, ενώ το απόγευμα των Χριστουγέννων καταγράφηκε η μεγίστη ωριαία τιμή στα 440 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Με δεδομένο πως δεν προβλέπεται άμεσα να σημειωθούν βροχές στην πόλη, ο κ. Μπαρτζώκας συνέστησε προσοχή σε όλους, όπως εξάλλου συστήνει και η διεύθυνση Περιβάλλοντος της περιφέρειας Ηπείρου.

Εξάλλου, βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τις 10 το πρωί της Πέμπτης, η σύσταση σε άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς, καθώς επίσης στα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών να περιορίσουν τη σωματική άσκηση-δραστηριότητα και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συστήνεται στον γενικό πληθυσμό, να περιορίσει τη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό.

Ακόμη, συστήνεται η αποφυγή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας και η ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18οC σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης για επίτευξη αποδεκτού επιπέδου θερμικής άνεσης χωρίς υπερκατανάλωση ενέργειας. Τέλος, απαγορεύεται οποιασδήποτε καύση σε ανοικτούς χώρους.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας παρακολουθούν τις μετρήσεις του σταθμού ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τις μετεωρολογικές συνθήκες και εφόσον απαιτηθεί θα εκδοθεί νέα ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα

«Ανεφάρμοστη» κατά την Περιφέρεια η ΚΥΑ για την επιδότηση ρεύματος

Επιμένει σε συζήτηση για την ατμοσφαιρική ρύπανση το «Κοινό των Ηπειρωτών»

Ηπειρωτικός Αγών

ΤΕΕ/ΤΗ: Δέσμη προτάσεων για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης