ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ξεκινά η ανάπλαση τους πρώτους μήνες του 2023

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα, ένα από τα σημαντικότερα έργα του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα οκτώ εκατομμύρια ευρώ.

Λίγες εβδομάδες μετά την ένταξη του έργου στο Tαμείο Ανάκαμψης, η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Ιωαννιτών ενέκρινε τους όρους δημοπράτησης του έργου, με σκοπό τους πρώτους μήνες του νέου έτους να έχει εγκατασταθεί ο ανάδοχος και να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Για την δημοτική αρχή, που ολοκλήρωσε το διαχειριστικό σχέδιο και υπέβαλε τον φάκελο προς χρηματοδότηση, η ανάπλαση του Πάρκου αποτέλεσε προτεραιότητα.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, με δήλωσή του, εκφράζει τις ευχαριστίες του προς όλες τις υπηρεσίες και τους συνεργάτες του που δούλεψαν με συνέπεια ώστε να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και να δημοπρατηθεί το έργο.

«Η ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα αποτελούσε μία από τις δεσμεύσεις μας. Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να δημοπρατούμε το έργο. Ένα εμβληματικό έργο για την πόλη και το λεκανοπέδιο. Το Πάρκο Πυρσινέλλα θα μεταμορφωθεί και θα αποτελέσει έναν πραγματικό πνεύμονα. Μέσα από τα έργα ανάπλασης θα γίνουν όλες οι υποδομές που θα το μετατρέψουν σε σημείο συνάντησης, ψυχαγωγίας, άθλησης ενώ θα μπορεί να φιλοξενήσει δράσεις και εκδηλώσεις όλη την διάρκεια του έτους» τονίζει ο Δήμαρχος.

Βασικοί άξονες της μελέτης για την ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα είναι η δυνατότητα σύνδεσης με παρακείμενους χώρους, αλλά και ο επανασχεδιασμός του δικτύου διαδρομών. Οι χωμάτινες διαδρομές του πάρκου θα παραμείνουν ως έχουν, με την προσθήκη μιας χωμάτινης περιπατητικής διαδρομής 450 μ. στο δυτικό τμήμα,
ενώ παρεμβάσεις σχεδιάζονται στις δύο περιπατητικές διαδρομές. Η μεγάλη, μήκους 1.5 χλμ., θα διαστρωθεί με πατημένο σταθεροποιημένο χωμάτινο δάπεδο συγκεκριμένων προδιαγραφών, ενώ θα γίνει καθαίρεση του πέτρινου τοιχίου από τη μία πλευρά για να φτάσει το πλάτος τα 4 μ. και να σχεδιαστεί ποδηλατική διαδρομή.

Επίσης, στο πλαίσιο του έργου, οριοθετείται ο χώρος του parking και ορίζεται η δυναμικότητά του (προβλέπονται και θέσεις ΑΜΕΑ), ενώ το κτίσμα, μετά την αποκατάστασή του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης/ πληροφόρησης, σύμφωνα με την μελέτη. Προβλέπεται επίσης η χρήση του Κεντρικού Κτηρίου ως καφέ/εστιατορίου διατηρώντας την πρότερη χρήση του, για την κάλυψη των αναγκών των επισκεπτών, καθώς και καθαίρεση του μεταλλικού στεγάστρου, ενώ στο νότιο τμήμα του Πάρκου Πυρσινέλλα χωροθετούνται οι οργανωμένοι χώροι άθλησης.

Το φυλάκιο κεντρικής εισόδου θα λειτουργεί ως πολύπλευρος χώρος ενημέρωσης επισκεπτών και ως χώρος φύλαξης ποδηλάτων, ενώ εκπαιδευτικοί αστικοί κήποι θα τοποθετηθούν στο δυτικό τμήμα του Πάρκου Πυρσινέλλα, βόρεια της κεντρικής εισόδου.

Ακόμη, δημιουργούνται θέσεις για παγκάκια-καθίσματα εξωτερικού χώρου σε συγκεκριμένες θέσεις του Πάρκου και προβλέπεται η κατασκευή Πάρκου Ζώων Συντροφιάς.

Σε ότι αφορά την ανάδειξη της λίμνης προβλέπεται η αποκατάσταση της παραλίμνιας όχθης και της αισθητικής εικόνας της λίμνης. Επιπλέον έχει σχεδιαστεί η δημιουργία μιας υπαίθριας κατασκευής που θα μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος καθήμενων θεατών, μετατρέποντας το νησάκι της λίμνης σε σκηνή υπαίθριων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Ο γενικός σχεδιασμός του χώρου διαμορφώνει παιδική χαρά σε δύο τμήματα (το άνω και το κάτω), όπου προβλέπονται και θέσεις ΑΜΕΑ.

Παράλληλα, θα γίνει αντικατάσταση των στοιχείων της υφιστάμενης περίφραξης με νέου τύπου, καθώς και επανασχεδιασμός των εισόδων του Πάρκου Πυρσινέλλα, θα υπάρξει φωτισμός των διαδρομών του καθώς και των σημείων ενδιαφέροντος, που δημιουργούνται κατά μήκος τους. Στα φωτιστικά σώματα των διαδρομών θα εγκατασταθούν αισθητήρες κίνησης με προσαρμοσμένο φωτισμό σε σχέση τόσο με τον χρόνο όσο και με την ύπαρξη ή όχι ανθρώπινης παρουσίας, ώστε να επιτυγχάνεται η ελάχιστη δυνατή όχληση στην ευαίσθητη περιοχή του Πάρκου και η μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση κατά την διάρκεια λειτουργίας του συστήματος φωτισμού.

Τέλος, θα υπάρξουν και δράσεις για τη διαχείριση του πρασίνου καθώς και για την εξασφάλιση συνθηκών πυρασφάλειας της δασικής βλάστησης.

Σχετικά άρθρα

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής

Στη μνήμη ενός σπουδαίου ανθρώπου

Ένα νέο Πάρκο Πυρσινέλλα στα τέλη του 2024