ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με επιδότηση η σύνδεση Ιωαννίνων – Ηρακλείου

Με τρεις έως έξι πτήσεις εβδομαδιαίως θα συνδεθεί αεροπορικά η πόλη των Ιωαννίνων με το Ηράκλειο της Κρήτης, σε μια γραμμή που, μετά από προσπάθειες ετών, χαρακτηρίστηκε άγονη και θα επιδοτηθεί από την πολιτεία.

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) κάλεσε τους ενδιαφερόμενους αερομεταφορείς να υποβάλλουν τις προτάσεις τους, το αργότερο, μέχρι σήμερα 28 Δεκεμβρίου, προκειμένου να αναλάβουν την γραμμή αυτή από το 2023 έως και τον Ιανουάριο του 2027, εφόσον βέβαια ολοκληρωθεί και η έγκριση του φακέλου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως προβλέπεται.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά την ολοκλήρωση, από την ίδια υπηρεσία, της μελέτης για την ένταξη της γραμμής Ιωάννινα – Ηράκλειο σε καθεστώς παροχής δημόσιας υπηρεσίας. Μάλιστα, προβλέπει αναλυτικά την ελάχιστη συχνότητα πτήσεων και τις ελάχιστες προσφερόμενες θέσεις.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η διενέργεια τριών πτήσεων με επιστροφή εβδομαδιαίως, με ένα σύνολο 90 προσφερόμενων θέσεων εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση, κατά τη χαμηλή περίοδο, η διενέργεια τεσσάρων πτήσεων με επιστροφή εβδομαδιαίως, με ένα σύνολο 120 προσφερόμενων θέσεων ανά κατεύθυνση, κατά τη μέση περίοδο και η διενέργεια έξι πτήσεων με επιστροφή εβδομαδιαίως, με ένα σύνολο 180 προσφερόμενων θέσεων ανά κατεύθυνση, κατά την υψηλή θερινή περίοδο.

«Το ζητήσαμε μετ’ επιτάσεως από την πολιτική ηγεσία ως Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων και με επιχειρήματα. Την σκυτάλη ανέλαβαν οι τοπικοί βουλευτές και η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών. Όπως λέμε και γράφουμε τα κακώς κείμενα όταν πρέπει, έτσι θα πρέπει να δίνουμε και τα εύσημα…Όχι μόνο γιατί δρομολογείται η συγκεκριμένη πτήση που θα ενώσει τις δύο περιοχές όλον τον χρόνο, φέρνοντας επισκέπτες αμφίδρομα και στους δύο προορισμούς, αλλά γιατί θα είναι και σε καθεστώς άγονης γραμμής, που σημαίνει ότι το εισιτήριο θα επιδοτείται…», αναφέρει σε ένα πρώτο σχόλιό του ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σπύρος Σουρέλης.

Στ. Καλογιάννης: «Θετική εξέλιξη»

Την ικανοποίησή του για το θέμα αυτό, εκφράζει ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος είχε συνεργασία από τον Ιανουάριο κ με τον πρόεδρο Στάθη Σιούτη και τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων, καθώς και με τον αερολιμενάρχη Ιωαννίνων Β. Μητσιμάρη. Μάλιστα, είχε θέσει το ζήτημ;α και στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή σε συνάντησή τους τον περασμένο Απρίλιο, ενώ στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον αρμόδιο υφυπουργό Μιχάλη Παπαδόπουλο και τον διοικητή της Α.Π.Α. Χρ. Τσίτουρα. Παράλληλα, έφερε επανειλημμένα το θέμα στη Βουλή, καταθέτοντας σειρά αναφορών και ερωτήσεων προς το υπουργείο Υποδομών, προκειμένου να ενημερώνεται για την πορεία της σχετικής μελέτης.

«Η απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ Ιωαννίνων και Ηρακλείου θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για τον Νομό Ιωαννίνων και την Ήπειρο συνολικά. Η ένταξη της σύνδεσης Ιωάννινων – Ηράκλειου στις άγονες γραμμές ανοίγει νέους δρόμους επικοινωνίας μεταξύ των δύο Περιφερειών. Οι χρήστες της νέας αεροπορικής γραμμής, φοιτητές, επαγγελματίες, τουρίστες και γενικά όσοι Ηπειρώτες ή τρίτοι θέλουν να επισκεφθούν, για οποιονδήποτε λόγο, την Κρήτη και αντίστροφα, βγαίνουν σημαντικά ωφελούμενοι από αυτή την εξέλιξη. Αναμένεται η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία υποβάλλεται ο φάκελος της επιβολής υποχρεώσεων παροχής δημόσιας υπηρεσίας σε τακτική αεροπορική γραμμή και η ολοκλήρωση της σχετικής διακήρυξης», σημειώνει ο κ. Καλογιάννης σε δήλωσή του και ευχαριστεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και την διοίκηση της ΑΠΑ για την θετική ανταπόκρισή τους.

Σχετικά άρθρα

Σύνδεση με Σκανδιναβία με πέντε πτήσεις εβδομαδιαίως

Διαβεβαιώσεις Κ. Τασούλα για την σύνδεση Ιωάννινα – Ηράκλειο

Γεωργία Χαλάτση

Στο +48,1% η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων