ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αυξάνονται οι κλίνες, λείπει το προσωπικό

Την υποστελέχωση της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, εν μέσω έξαρσης της γρίπης και των αναπνευστικών λοιμώξεων καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών», δημοσιοποιώντας αναφορά του συνόλου των εργαζομένων στην Κλινική, από τα τέλη Αυγούστου, για την ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό.

Η Α.Σ.Υ. καταγγέλλει πως η διοίκηση του νοσοκομείου και η πλειοψηφία του Συλλόγου Εργαζομένων έδειξαν «μνημειώδη αδιαφορία», σημειώνοντας πως πριν από λίγες ημέρες, λόγω της αυξημένης προσέλευσης ασθενών, «επέστρεψε» στην Παιδιατρική η πτέρυγα που φιλοξενούνται η δεύτερη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά 12 οι κλίνες νοσηλείας, όχι όμως ανάλογα και το προσωπικό.

«Στις 24 κλίνες του υπάρχοντος χώρου της παιδιατρικής και στις 10 κλίνες της ΜΕΛ παίδων πρόσθεσε επιπλέον 12 κλίνες, για τις οποίες προσέθεσε μόλις δύο νοσηλεύτριες αντί για 10 τουλάχιστον που απαιτούνται. Έτσι πλέον οι 16 νοσηλευτές γίνανε 18, από τους οποίους οι 16 πρέπει να καλύπτουν με βάρδιες όλο το 24ωρο, τις δύο πτέρυγες και τις κλίνες της ΜΕΛ παίδων, πράγμα αδύνατο και επικίνδυνο. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη επιχειρηματολογία για να αντιληφθεί οποιοσδήποτε ότι οι  ανάγκες των 36 κλινών (των  2 ward της παιδιατρικής κλινικής)  και  των 10 κλινών της ΜΕΛ παίδων δεν μπορεί καλύπτονται  στην καλύτερη περίπτωση από μόλις τρεις νοσηλευτές στην βάρδια και συχνά μόλις από δύο σε κάθε βάρδια. Αυτό αποτελεί μέγιστη ασέβεια και αδιαφορία απέναντι στις ανάγκες των νοσηλευόμενων παιδιών και των γονιών τους. Αποτελεί όμως συνάμα την πιο σίγουρη μέθοδο η επαγγελματική εξουθένωση των νοσηλευτών της παιδιατρικής να μετατραπεί σε αναρρωτικές άδειες ή/ και παραιτήσεις», σημειώνει η ΑΣΥ, καταγγέλλοντας την στάση της διοίκησης. «Ποιος θα τους σταματήσει στην κατρακύλα στην οποία οδηγούν το ΠΓΝΙ του νέου ΕΣΥ, εάν όχι οι υγειονομικοί μαζί με τους ασθενείς που χρειάζονται και αξίζουν τις καλύτερες συνθήκες νοσηλείας; O Άι Βασίλης πάντως πέρασε και δεν ακούμπησε στο ΠΓΝΙ. Ας μην περιμένουμε άλλο. Χρόνια καλά, περήφανα και αγωνιστικά», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα

Διαχωρίζει τη θέση της η ΑΣΥ Υγειονομικών

Σταθερή διεκδίκηση η ΜΕΘ Παίδων στο ΠΓΝΙ

Διαφορετική ανάγνωση των στοιχείων από την ΑΣΥ- ΠΓΝΙ