ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Βραβεύσεις μετ’ επαίνων για το έργο της Θηροφυλακής

Το έργο της θηροφυλακής των κυνηγετικών οργανώσεων τίμησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, σε εκδήλωση καταστροφής ηχομιμητικών συσκευών και βράβευσης που διοργάνωσε η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αναδείχθηκε το σημαντικό έργο της θηροφυλακής, η οποία ιδρύθηκε, οργανώθηκε και χρηματοδοτείται από τις κυνηγετικές οργανώσεις, με αποστολή να προστατεύει την άγρια πανίδα απέναντι σε όσους δεν τηρούν τους νόμους και τους κανόνες, πάντοτε σε συνεργασία με τις Δασικές Υπηρεσίες και τους δασοφύλακες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν, μόνο το 2021 διαπιστώθηκαν 177 παραβάσεις αναφορικά με χρήση ηχομιμητικών συσκευών και ομοιωμάτων, ενώ τα τελευταία 20 χρόνια έχουν κατασχεθεί συνολικά 4.720 ηχομιμητικές συσκευές. Οι θηροφύλακες των Κυνηγετικών Οργανώσεων, τις δύο τελευταίες δεκαετίες, έχουν διενεργήσει 2.240.183 ελέγχους και έχουν εντοπίσει 37.484 παραβάσεις. Το πιο σημαντικό είναι ότι το ποσοστό των ελεγχόμενων, που είχαν υποπέσει σε παράβαση το 2000 ήταν 3,12%, ενώ σήμερα έχει μειωθεί στο 1,36%.
Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν επτά θηροφύλακες για το σημαντικό τους έργο στην πάταξη της λαθροθηρίας, προερχόμενοι από τις Κυνηγετικές Ομοσπονδίες Κρήτης & Δωδεκανήσου, Αρχιπελάγους, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδος, Ηπείρου, Μακεδονίας – Θράκης και Θεσσαλίας
«Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους θηροφύλακες και τις Κυνηγετικές Οργανώσεις, που διώκουν όλους αυτούς που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς κράχτες, για να παγιδεύσουν αποδημητικά πουλιά. Πρόσφατα, έσωσαν δεκάδες άγρια ωδικά πτηνά στη Σαντορίνη, αλλά και στο παζάρι του Σχιστού στην Αττική, ενώ κατάφεραν να εξουδετερώσουν τη σπείρα λαθροθήρων, που σκότωνε τα αγριόγιδα στο αγαπημένο μου Τσεπέλοβο. Η συνεργασία τους με τα Δασαρχεία είναι υποδειγματική και γι’ αυτό άλλωστε, πρόσφατα, η θηροφυλακή χρηματοδοτήθηκε για πρώτη φορά από το Πράσινο Ταμείο, ώστε να μπορεί να διατηρήσει και να αυξήσει την επιχειρησιακή ικανότητα, τη λειτουργικότητα και αποδοτικότητα του μηχανισμού της», δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς.
Αναφερόμενος στο ιστορικό ίδρυσης της θηροφυλακής, ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γεώργιος Αραμπατζής σημείωσε ότι «η θηροφυλακή ιδρύθηκε, εργάζεται και λειτουργεί αποτελεσματικά, διερμηνεύοντας ουσιαστικά ένα συναίσθημα… Την αποστροφή και την αγανάκτηση που νιώθει κάθε κυνηγός απέναντι σε κάθε μορφή λαθροθηρία!».
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ Ευάγγελος Γκουντούφας και παρέστησαν εκπρόσωποι των Δ.Σ. των Κυνηγετικών Ομοσπονδιών. Την Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας της Ε’ Πέτρος Τζουμάκας.

Σχετικά άρθρα

Με το μπλοκάκι των προστίμων ανά χείρας οι θηροφύλακες

Συντονιστής για την ανάπλαση των καμένων περιοχών ο Γ. Αμυράς

Νικητής από την καραμπόλα εδρών ο Ν. Έξαρχος – Εκτός Βουλής ο Γ. Αμυράς