ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Η έλλειψη προσωπικού «καίει» τη ΔΕΥΑΙ

Τη διαβεβαίωση πως δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν οι Δ.Ε.Υ.Α., αλλά ούτε και να αφεθούν –κάποιες από αυτές – να οδηγηθούν σε χρεωκοπία, παρείχε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης, παράλληλα με την ανακοίνωση πρόσθετης οικονομικής στήριξης για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους ενέργειας.

Ο κ. Πέτσας διασκέδασε τα σενάρια περί ιδιωτικοποίησης ή χρεωκοπίας των Δ.Ε.Υ.Α., που άρχισαν να φουντώνουν το τελευταίο διάστημα λόγω της αδυναμίας πολλών επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στο λειτουργικό κόστος, χωρίς ωστόσο να απορρίπτεται το σενάριο για κάποιες συγχωνεύσεις, κάτι που θα τεθεί εκ νέου μετά την ολοκλήρωσης της μελέτης βιωσιμότητας 35 Δ.Ε.Υ.Α., που έχει ήδη ξεκινήσει. Τις ανησυχίες των ΔΕΥΑ εντείνει και η ανάληψη από τη ΡΑΕ, με βάση νομοσχέδιο που προωθείται για ψήφιση στη Βουλή, του ρόλου της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων.
Πάντως, στη Γενική Συνέλευση κυριάρχησε η αγωνία των Δ.Ε.Υ.Α. για το αυξημένο ενεργειακό τους κόστος λόγω της υπέρογκης αύξησης της τιμής του ρεύματος από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι σήμερα, που είχε ως συνέπεια την πρόσθετη επιβάρυνση των Δ.Ε.Υ.Α. με πάνω από 120 εκ. ευρώ.
Από την πλευρά της κυβέρνησης ανακοινώθηκε πως θα δοθεί σε πρώτη φάση οικονομική ενίσχυση στις Δ.Ε.Υ.Α. ύψους 20 εκ. ευρώ, με βάση νομοθετική διάταξη που προωθείται προς ψήφιση, για να καλύψουν μέρος της οικονομικής επιβάρυνσης και θα διερευνηθεί η δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης.
Τόσο ο πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. Γιώργης Μαρινάκης όσο και ο αντιπρόεδρος Απόστολος Καλογιάννης ζήτησαν από τα συναρμόδια υπουργεία, πέρα από την επαρκή οικονομική ενίσχυση, ειδικό τιμολόγιο ενέργειας, «χώρο» στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και χρηματοδότηση των ενεργειακών δράσεων των Δ.Ε.Υ.Α., ώστε να αποκτήσουν ενεργειακή αυτάρκεια.
Ικανοποιημένος από τις δεσμεύσεις για τα ζητήματα αυτά, που δεν αποτελούν ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΔΕΥΑΙ, εμφανίστηκε ο πρόεδρος Άρης Μπαρτζώκας, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης. Το μεγαλύτερο ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει η διοίκηση, είναι η έλλειψη προσωπικού και για το θέμα αυτό δεν υπήρξαν δεσμεύσεις.
Οι περισσότερες ΔΕΥΑ είναι υποστελεχωμένες, λόγω της συνταξιοδότησης προσωπικού που δεν αντικαθίσταται τα τελευταία χρόνια. Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΥΑΙ, από το 2019, όταν ανέλαβε η διοίκηση, έχουν συνταξιοδοτηθεί 25 άτομα, ενώ δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη, σύμφωνα με τον κ. Μπαρτζώκα.
«Άφησε ένα παράθυρο, δείχνοντας να κατανοεί πως οι φορείς αυτοί είναι από τους αδικημένους, μαζί με το σύνολο της αυτοδιοίκησης, αλλά δεν υπήρξε δέσμευση για το θέμα αυτό που καίει και την ΔΕΥΑ Ιωαννίνων», σημείωσε και μετέφερε την φράση του προέδρου της ΕΔΕΥΑ, την οποία όπως είπε συμμερίζεται: «Το κράτος επιτέλους θα πρέπει να αγκαλιάσει την αυτοδιοίκηση. Θα πρέπει να ξέρουν ότι δεν είμαστε δεδομένες Ιφιγένειες. Μπορεί να γίνουμε και Κλυταιμνήστρες…».

Σχετικά άρθρα

Διακοπή νερού στην πόλη την Τρίτη

Ηπειρωτικός Αγών

Ο Άρης Μπαρτζώκας νέος πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Ιωαννίνων

Ηπειρωτικός Αγών

O Άρης Μπαρτζώκας νέος Γραμματέας της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή»