ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ένα ομοίωμα έφιππου ιππέα του 1940 για το Στρατιωτικό Μουσείο Κόνιτσας

Παρουσία του επίτιμου αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού και πρώην υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, στρατηγού Αλκιβιάδη Στεφανή, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η εκδήλωση παράδοσης προς τον Δήμο Κόνιτσας ομοιώματος έφιππου ιππέα του 1940 από τον Σύνδεσμο Αποστράτων Αξιωματικών Ιππικού – Τεθωρακισμένων.

Το ομοίωμα τοποθετήθηκε σε περίοπτη θέση στο Δημαρχείο και στη συνέχεια θα κοσμήσει το υπό σύσταση Στρατιωτικό Μουσείο Κόνιτσας.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προσφέρθηκαν τιμητικές πλακέτες στον επίτιμο αρχηγό ΓΕΣ, στον πρόεδρο του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών Ιππικού – Τεθωρακισμένων, αντιστράτηγο ε.α. Δημήτριο Κυριάκο και στον τέως πρόεδρο, υποστράτηγο ε.α. Χρήστο Παπαδογεωργόπουλο, ενώ εκ μέρους του Αρχηγού ΓΕΣ, αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, που εκτάκτως απουσίαζε, την τιμητική πλακέτα παρέλαβε ο διοικητής της VIII Ταξιαρχίας, ταξίαρχος Γεώργιος Παππάς.
Ο δήμαρχος Κόνιτσας Νικόλαος Έξαρχος μετέφερε τον χαιρετισμό του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα και εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την πολύτιμη συμβολή του στη δημιουργία του Στρατιωτικού Μουσείου Κόνιτσας. Επίσης, ευχαρίστησε θερμά τον Αλκιβιάδη Στεφανή και τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου για τη διαρκή αρωγή τους στον Δήμο και στο Μουσείο, καθώς και τον Σύνδεσμο Αποστράτων Αξιωματικών Ιππικού – Τεθωρακισμένων για την προσφορά του, την Επιτροπή Στρατιωτικού Μουσείου και όλους τους δωρητές που πρόσφεραν ενθυμήματα, κειμήλια και προσωπικά αντικείμενα των συγγενών τους από το έπος του ’40 για το υπό σύσταση Μουσείο.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Αλκιβιάδης Στεφανής και η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Γιούλα Μητροκώστα ως εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Ηπείρου, ενώ παράλληλα αναγνώστηκαν οι χαιρετισμοί του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Αμυρά και του βουλευτή Ιωαννίνων Σταύρου Καλογιάννη, που, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, δεν κατέστη εφικτό να παραστούν.
Στη συνέχεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν από τον Σύνδεσμο Αποστράτων Αξιωματικών Ιππικού – Τεθωρακισμένων συγγενείς των αξιωματικών του Ιππικού, στρατηγού Γεωργίου Στανωτά, συνταγματάρχη Σωκράτη Δημάρατου, ιλάρχου Κωνσταντίνου Τζαβέλλα, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον Ελληνο – Ιταλικό πόλεμο του ’40. Επιπλέον, τιμήθηκε η συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Ηπείρου, συγγραφέας Μαρούλα Παπαευσταθίου – Τσάγκα για το εξαιρετικό ιστορικό δίτομο πόνημά της με τίτλο «Ελληνοϊταλικός Πόλεμος – Κατοχή – Εθνική Αντίσταση. (1940-1944)» και το μέλος της Επιτροπής Στρατιωτικού Μουσείου Κόνιτσας Γεώργιος Τάσσος για τη συμβολή του στη δημιουργία του Μουσείου.
Τη σημαντική δράση των σχηματισμών και μονάδων του Ιππικού κατά των Ιταλών εισβολέων στην περιοχή της Πίνδου παρουσίασε αναλυτικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών Ιππικού – Τεθωρακισμένων , ενώ ο Γεώργιος Τάσσος, αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει από το 2015 έως σήμερα για τη δημιουργία του Μουσείου στην Κόνιτσα, τονίζοντας παράλληλα τη τεράστια σημασία του εγχειρήματος.
Την εκδήλωση έκλεισε ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, διατυπώνοντας λίγες σκέψεις για το μεγαλείο της ψυχής των Ελλήνων του ’40 και το χρέος απέναντί τους.

Σχετικά άρθρα

Με γιαννιώτικη συμβολή το Μουσείο Καρδιολογίας

«Αμ’ έπος άμ’ έργον» από τον Κ. Τασούλα

Πιέζει για την ολοκλήρωση του Ιστορικού-Στρατιωτικού Μουσείου ο δήμος Κόνιτσας