ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με φυσικό αέριο τον χειμώνα του 2023

Με φυσικό αέριο θα βρει τα Γιάννενα ο επόμενος χειμώνας.

Τη δέσμευση αυτή ανέλαβε εκ μέρους της ΔΕΔΑ ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μάριος Τσάκας, με την άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου διεθνώς να μην επηρεάζει το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης του δικτύου της στην περιοχή.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, το καλοκαίρι του 2023 θα γίνει η εγκατάσταση των δεξαμενών στη Βιομηχανική Περιοχή, ενώ ήδη μέσα στον Δεκέμβριο θα ξεκινήσει από τη ΒΙΠΕ η ανάπτυξη των δικτύων.
Όπως είναι γνωστό, τα Γιάννενα, η Άρτα, η Πρέβεζα και η Ηγουμενίτσα θα είναι από τις πρώτες πόλεις στην Ελλάδα που θα τροφοδοτηθούν με την καινοτόμο τεχνολογία του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), το οποίο θα μεταφέρεται οδικώς με βυτία από τον σταθμό φόρτωσης που βρίσκεται στη νήσο Ρεβυθούσα. Το υγροποιημένο αέριο θα αεριοποιείται στη ΒΙΠΕ και από εκεί θα διοχετεύεται μέσω δικτύου μέσης πίεσης 10 χλμ. εντός του αστικού ιστού, όπου θα κατασκευαστεί δίκτυο χαμηλής πίεσης 119 χιλιομέτρων. Ο αρχικός σχεδιασμός για την πόλη αφορά συνολικά σε 2.650 συνδέσεις καταναλωτών, οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών.
Η κατασκευή του δικτύου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τα επόμενα 2-2,5 χρόνια, ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως οι εργασίες θα συνεχιστούν, καθώς υπάρχει δυνατότητα επέκτασης σε κάθε κατεύθυνση και πύκνωσης του δικτύου. Ήδη στο αρχικό σχέδιο έχει προστεθεί η δυνατότητα σύνδεσης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων μέσω της κατασκευής ενός δικτύου χαμηλής πίεσης, ενώ θεωρείται δεδομένο πως ενδιαφέρον θα υπάρξει και από το Πανεπιστήμιο.

Συνεργασία για τη μικρότερη δυνατή όχληση

Ο κ. Τσάκας, συνοδευόμενος από στελέχη της ΔΕΔΑ, πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στην Ήπειρο, προκειμένου να γίνει επίβλεψη στην προετοιμασία των έργων κατασκευής δικτύων διανομής φυσικού αερίου, ενώ συναντήσεις υπήρξαν και με τους δημάρχους των τεσσάρων πρωτευουσών της Ηπείρου.
Στη συνάντηση με τον δήμαρχο Ιωαννίνων εξετάστηκαν τόσο ο σχεδιασμός για την κάλυψη των περιοχών με τη μεγαλύτερη ζήτηση, όσο και το πώς θα υπάρξει η μικρότερη δυνατή όχληση κατά τη διάρκεια των εργασιών.
Αμφότεροι τόνισαν ότι θα υπάρξει διαρκής συνεργασία. «Ήρθε η σειρά της Ηπείρου και των Ιωαννίνων να προμηθευτούν φυσικό αέριο. Συζητήσαμε τα επόμενα βήματα και δεσμευτήκαμε να έχουμε μία πολύ στενή συνεργασία, ώστε τους επόμενους μήνες, που θα ξεκινήσουν τα έργα, να προχωρήσουν σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου, ώστε να υπάρχει η μικρότερη όχληση και ταλαιπωρία. Ευελπιστούμε ότι τους επόμενους μήνες θα αποκτήσουμε και εμείς φυσικό αέριο, κάτι που θα είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή μας», τόνισε στις δηλώσεις του ο Μ. Ελισάφ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ στάθηκε και στην τεράστια σημασία του έργου για την περιοχή, καθώς το φυσικό αέριο δεν είναι μόνο φθηνή, αλλά και καθαρή πηγή ενέργειας. «Με τη συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου θα καταφέρουμε να έχουμε την μικρότερη όχληση και να καλύψουμε την μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για φτηνή και καθαρή ενέργεια», τόνισε ο κ. Τσάκας.

 

Σχετικά άρθρα

Έναν χρόνο πίσω ο σχεδιασμός για το φυσικό αέριο

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής

Στη μνήμη ενός σπουδαίου ανθρώπου