ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στόχος να μπει στον «χάρτη» των διεθνών συνεδρίων

Γραφείο Συνεδριακού Τουρισμού συστήνεται στην πόλη, με πρωτοβουλία του Δήμου Ιωαννιτών, προκειμένου η πόλη να μπει δυναμικά στον «χάρτη» των διεθνών συνεδρίων, αξιοποιώντας παράλληλα και το «άνοιγμα» των αεροπορικών συνδέσεων, που σιγά-σιγά επιτυγχάνεται.

Το Γραφείο Συνεδριακού Τουρισμού (Ioannina Convention & Visitors Bureau) θα αποτελεί μια δομή, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό φορείς, προκειμένου από κοινού να προωθήσουν τον προορισμό και ως προορισμό συνεδριακού τουρισμού.
Μάλιστα, ένα από τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή έγινε την περασμένη Τρίτη, όταν διοργανώθηκε-για τους εμπλεκόμενους φορείς- εκδήλωση με τίτλο «Ένας ανερχόμενος διεθνής συνεδριακός προορισμός» και θέμα τη δημιουργία του Γραφείου, τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του προορισμού και τις δυνατότητες ανάπτυξης.
Η δημιουργία του Γραφείου έγινε γνωστή από την απάντηση του δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ και του αντιδημάρχου Τουρισμού Γιώργου Λώλη, στην ερώτηση της επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατιάνας Καλογιάννη, σχετικά με τη μετακίνηση προσωπικού από το Πνευματικό Κέντρο στο Γραφείο, αλλά και με την πρωτοβουλία και τους σκοπούς αυτής της κίνησης.
Απαντώντας, ο κ. Λώλης αρχικά αναφέρθηκε στον συνεδριακό φορέα που επιχειρείται να συγκροτηθεί με φορείς της περιοχής και ιδιώτες από τους τομείς του τουρισμού και του συνεδριακού τουρισμού, τονίζοντας πως η πόλη έχει την ανάγκη διεθνοποίησης του συνεδριακού τουρισμού. «Θεωρούμε ότι κάποια στιγμή θα υπάρχει ένας κορεσμός στον εσωτερικό συνεδριακό τουρισμό», σημείωσε.
Συνεχίζοντας, ο δήμαρχος τόνισε πως αυτός είναι ένας τρόπος προσέλκυσης διεθνών συνεδρίων. «Είμαστε ένας κόμβος εθνικών συνεδρίων, αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να προσελκύσουμε διεθνή συνέδρια και γι’ αυτό πρέπει η κοινωνία, η πόλη, να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, ένα Γραφείο που πρέπει να προβάλλει την πόλη ως συνεδριακό τουρισμό. Είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα, που, αν μπορέσουμε να το πετύχουμε, θα βάλουμε την πόλη στη φαρέτρα διεθνών συνεδρίων», σημείωσε, προσθέτοντας πως κάτι ανάλογο επιχείρησε και κατάφερε τα τελευταία χρόνια η Θεσσαλονίκη.
Σε ό,τι αφορά την μετακίνηση υπαλλήλου, ο κ. Ελισάφ σημείωσε πως για να μπορέσει να γίνει ο συντονισμός, απαιτείται ένα άτομο που να γνωρίζει ξένες γλώσσες αλλά και πώς κινούνται οι διαδικασίες σε αυτόν τον τομέα.

Κύπρος και Γερμανία οι επόμενοι στόχοι

Από τη συζήτηση για την τουριστική ανάπτυξη και προώθηση της πόλης, δεν έλειψε και το θέμα των αεροπορικών συνδέσεων, με τον επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» Θωμά Μπέγκα να χαιρετίζει την απόφαση της Aegean για σύνδεση Ιωαννίνων και Τελ Αβίβ, ζητώντας να ενημερωθεί το σώμα αν η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί και για άλλους προορισμούς, όπως για παράδειγμα η Κύπρος. Υπέβαλε, επίσης, ερωτήματα για τo αν υπάρχει κάποια πρωτοβουλία εκ μέρους της δημοτικής αρχής για την προσέλκυση εταιριών χαμηλού κόστους στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, ενώ κάλεσε τον δήμαρχο να πάρει θέση στη διαμάχη που προέκυψε μεταξύ του υπουργού τουρισμού και της Ένωσης Ξενοδόχων σχετικά με τις προθέσεις της Ryanair.
Από την πλευρά της δημοτικής αρχής, ο κ. Ελισάφ, τόνισε πως η συνεργασία με αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους είναι συνεχής. Στο επικείμενο ταξίδι στο Ισραήλ θα υπάρξουν συναντήσεις με εκπροσώπους της εταιρίας Tus, η οποία είχε ξεκινήσει την αεροπορική σύνδεση Ιωαννίνων – Λάρνακας, που διακόπηκε καθώς δεν υπήρχε η αναμενόμενη κίνηση από τα Γιάννενα προς την Κύπρο, ενώ συναντήσεις θα γίνουν την ερχόμενη βδομάδα και στο Παρίσι με την Transavia, θυγατρική της Air France.
Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι έγιναν δύο συζητήσεις με στελέχη της Ryanair, η οποία, από την πλευρά της, θέλει να πετύχει συμφωνία- πακέτο με τη χώρα, ζητώντας αντισταθμιστικά οφέλη σε εθνικό επίπεδο. Συζητήσεις γίνονται και με τη Sky Express.
«Είναι μία διαρκής διαδικασία, που έχει ως πρώτους στόχους την Κύπρο και την Γερμανία», υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών

Στα χέρια της ΚΕΔΕ η υπόθεση της πυροπροστασίας