ΕπικαιρότηταΑίθουσα ΣύνταξηςΟικονομία

Προς Βρυξέλλες ο φάκελος της «άγονης γραμμής» Ιωάννινα – Ηράκλειο

Μια ακόμη αεροπορική σύνδεση, αυτή τη φορά με προορισμό εσωτερικού και μάλιστα με ευνοϊκούς όρους για τις αεροπορικές εταιρίες, αναμένεται να έχει η πόλη των Ιωαννίνων εντός του 2023.

Πρόκειται για την «άγονη γραμμή» Ιωαννίνων – Ηράκλειο, έναν στόχο της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων, που «αθόρυβα» φαίνεται πως βαίνει προς θετική κατάληξη, εφόσον βέβαια εγκριθεί από τις Βρυξέλλες.
Πάντως, ο πλήρης φάκελος έχει ολοκληρωθεί και μαζί με το προσχέδιο της δημοπράτησης είναι έτοιμος να αποσταλεί από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας στο υπουργείο. «Εκτιμούμε ότι την επόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται στο γραφείο του Υπουργού Μεταφορών προς υπογραφή για να φύγει στις Βρυξέλλες και να έχουμε την έγκριση μέχρι το τέλος της χρονιάς», ανέφερε το μέλος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων Γιώργος Τάσσος, ο οποίος την Τρίτη ενημερώθηκε για την εξέλιξη αυτή.
Είχε προηγηθεί το περασμένο Μάιο η εντολή του υπουργού Κώστα Καραμανλή προς την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας να εκπονηθεί η αναγκαία μελέτη σκοπιμότητας, με τη συνδρομή της ΥΠΑ, που είναι αρμόδια για τη λειτουργία των δύο αεροδρομίων.
Από την αποστολή του φακέλου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμάται πως θα απαιτηθούν περί τους δύο μήνες για την έγκρισή του, ενώ –σε περίπτωση θετικής απάντησης – θα ακολουθήσει διαγωνισμός για το ποια αεροπορική εταιρία θα την αναλάβει.
«Οι αεροπορικές εταιρίες περιμένουν, αυτό είναι πολύ σημαντικό», τόνισε ο κ. Τάσσος και πρόσθεσε πως πρέπει να ακολουθήσει προβολή και μάρκετινγκ των προορισμών εκατέρωθεν, σε συντονισμένες ενέργειες όλων των φορέων.
Όπως ανέφερε προηγούμενη ενημέρωση της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων για το θέμα, αναμένεται μέσα από αυτή τη σύνδεση να υπάρχει μια αμφίδρομη κίνηση επισκεπτών από την Ήπειρο και γενικότερα τη Δυτική Ελλάδα με την Κρήτη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες (από τον Απρίλιο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου) θα διευκολύνει τα συνδυαστικά ταξίδια που αναφέρονται στο βουνό και στη θάλασσα, κυρίως για τους ξένους τουρίστες αλλά γενικότερα για τους tour operators.

«Ανάσα» οι μαθητικές εκδρομές

Η σύνδεση αυτή αναμένεται να δώσει «ώθηση» και στις μαθητικές εκδρομές από την Κρήτη αλλά και τα κοντινά σε αυτήν Δωδεκάνησα, με την Ένωση Ξενοδόχων, λαμβάνοντας ως αφορμή την έναρξη των σχολικών εκδρομών, να σημειώνει την ετοιμότητα των ξενοδοχείων και καταλυμάτων της πόλης και του νομού για να υποδεχθούν μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές.
Η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων χαιρετίζει την έναρξη των εκπαιδευτικών εκδρομών, οι οποίες αποτελούν «ανάσα» για τον τοπικό τουρισμό λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, με την κίνηση να αναμένεται να αυξηθεί αρκετά τους επόμενους μήνες. Σημειώνει δε πως η πόλη και ο νομός αποτελούν αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς για μαθητές όλων των βαθμίδων αλλά και φοιτητές από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια ή κολέγια, ενώ συχνά επιλέγονται στο πλαίσιο των προγραμμάτων Erasmus.
Στη δημοφιλία του προορισμού για εκπαιδευτικές εκδρομές, σύμφωνα με την Ένωση, έχουν συμβάλει μια σειρά από παράγοντες, όπως είναι η εύκολη προσβασιμότητα, η πλούσια ιστορία της περιοχής, τα σπουδαία μουσεία, τα διεθνώς αναγνωρισμένα μνημεία, το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, οι σύγχρονες ξενοδοχειακές υποδομές, η φημισμένη τοπική κουζίνα, η ενημερωμένη αγορά και η πληθώρα επιλογών για νυχτερινή διασκέδαση.
Η Ένωση επισημαίνει πως συνεχίζονται οι ενέργειες για την προσέλκυση μαθητών από νέες αγορές (π.χ. Κύπρος και Αλβανία), αναγνωρίζοντας τη σημασία της τουριστικής κίνησης για την τοπική οικονομία, ενώ μεγάλης σημασίας είναι και οι εκπαιδευτικές εκδρομές που διοργανώνονται από πανεπιστήμια και κολέγια.
Παρά ταύτα, παραμένει μεγάλος ο προβληματισμός για το ενεργειακό κόστος, τον πληθωρισμό, το κόστος των καυσίμων και των διοδίων, που πλήττουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, με την Ένωση να ζητά από την κυβέρνηση να λάβει επαρκή μέτρα στήριξης.
Πάντως, τα ξενοδοχεία της Ηπείρου κατέκτησαν την υψηλότερη θέση ικανοποίησης και για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, με τον δείκτη ικανοποίησης να ανέρχεται στο 90,5% και να είναι ο υψηλότερος μεταξύ των περιφερειών της χώρας.

Σχετικά άρθρα

Προβολή και τουριστικές υποδομές στο τραπέζι

Διαβεβαιώσεις Κ. Τασούλα για την σύνδεση Ιωάννινα – Ηράκλειο

Γεωργία Χαλάτση

Εσωτερική διαμάχη στις τάξεις του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων