ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στη δικαιοσύνη για τον Λούρο οι «Ορίζοντες Ηπείρου»

Ένα βήμα πιο πέρα σε σχέση με όσους μέχρι σήμερα προχώρησαν σε καταγγελίες για την περιβαλλοντική καταστροφή στον Λούρο ποταμό, αποφάσισε να κάνει η περιφερειακή παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου».

Όπως έγινε γνωστό στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, άμεσα θα κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά στον αρμόδιο Εισαγγελέα για όσα έγιναν ή όσα δεν έγιναν από την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία έχει την ευθύνη για την εκτέλεση των εργασιών διευθέτησης της κοίτης, που φέρονται να οδήγησαν στην εξαφάνιση των νερών του ποταμού.
«Ανεκδιήγητη» χαρακτήρισε την επέμβαση στην κοίτη του Λούρου ο συντονιστής της παράταξης Μιχάλης Νάτσης, κάνοντας γνωστό ότι και κλιμάκιο των «Οριζόντων Ηπείρου» πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή Ποταμιά, στη διάρκεια της οποίας συνάντησε και τον δήμαρχο Δωδώνης Χρήστο Ντακαλέτση. «Βρεθήκαμε εκεί, καθώς η περιγραφή ήταν σε πλήρη αντίθεση με το κατάφωρο ψέμα του κ. Καχριμάνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ευθύνες στην Περιφέρεια Ηπείρου και προσωπικά στον περιφερειάρχη απέδωσε ο επίσης συντονιστής της παράταξης Άλκης Λάνταβος, σημειώνοντας ότι οι εικόνες που αντίκρισαν, τους γεμίζουν θλίψη, θυμό και αγανάκτηση.
Παρουσιάζοντας μια σειρά από εικόνες, ο κ. Λάνταβος τόνισε ότι η καταστροφή συντελέστηκε από τις εργασίες διευθέτησης της κοίτης του ποταμού, οι οποίες κατέστρεψαν τον πλαγκτόν του πυθμένα, που συγκρατεί τα νερά, με αποτέλεσμα αυτός να «στραγγίξει». Κατήγγειλε, παράλληλα, ότι «ως δια μαγείας εξαφανίστηκαν όλα τα μηχανήματα που εκτελούσαν τις παρεμβάσεις, ενώ έμειναν πίσω τα ξερά πλατάνια, που ενδεχομένως με την παράσυρσή τους να προκαλέσουν καταστροφές και πλημμύρες. «Αντικρίσαμε μια οικολογική καταστροφή ανεπανόρθωτη. Ήταν ορατές οι εργασίες, που έγιναν το προηγούμενο και τα ξερά πλατάνια, που έχουν κοπεί εδώ και χρόνια, να μένουν εκεί με τον κίνδυνο να δημιουργήσουν, μέσα σε όλα τα άλλα, επιπλέον πρόβλημα για ενδεχόμενη πλημμύρα», κατέληξε ο κ. Λάνταβος.
Την ελπίδα ότι οι ελεγκτές Περιβάλλοντος θα παρέμβουν και θα αποδώσουν ευθύνες, εξέφρασε ο γραμματέας της παράταξης και νομικός Δημήτρης Παππάς, κάνοντας γνωστή και την απόφαση να υποβληθεί άμεσα μηνυτήρια αναφορά στον αρμόδιο εισαγγελέα, ζητώντας να εξεταστούν πιθανές ποινικές ευθύνες της Περιφέρειας.
«Ζητάμε αρχικά να δούμε αν υπάρχουν μελέτες. Ποιος τις συνέταξε και ποιος επέβλεψε τα έργα. Υπάρχει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία είναι απαραίτητη για τη συγκεκριμένη προστατευόμενη περιοχή; Υπάρχει αδειοδότηση για τη διαχείριση των υδάτων;», τόνισε ο κ. Παππάς, ο οποίος δήλωσε σίγουρος ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα δράσει γρήγορα και θα πράξει αποτελεσματικά το καθήκον της.
Τέλος, κάλεσε όλους τους φορείς να πράξουν το ίδιο, εκφράζοντας την απορία του γιατί ο δήμαρχος Δωδώνης, ενώ «σήκωσε» το θέμα, δε συγκάλεσε το δημοτικό συμβούλιο.

Σχετικά άρθρα

Κόβει κάθε δεσμό με τους «Ορίζοντες Ηπείρου» ο Σπ. Ριζόπουλος

«Ορίζοντες Ηπείρου» – Ο Άλκης Λάνταβος διευθυντής του πολιτικού γραφείου

Συνέχεια αποχωρήσεων στους «Ορίζοντες Ηπείρου»

Ηπειρωτικός Αγών