ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με… δώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης ο Θ. Σκυλακάκης

«Παράθυρο» αισιοδοξίας για την ολοκλήρωση έργων που χρονίζουν, αλλά και για τη δρομολόγηση έργων αναπτυξιακού χαρακτήρα αποτελεί και για την Ήπειρο το Ταμείο Ανάκαμψης, με την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη στα Γιάννενα, να το επιβεβαιώνει.

Έργα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, σε επίπεδο Περιφέρειας Ηπείρου, αλλά και Δήμου Ιωαννιτών, μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης μετά τις υπογραφές για την οριστική ένταξή τους στο Ταμείο προς χρηματοδότηση.

Σε κάποια από αυτά τα έργα αναφέρθηκε ο κ. Σκυλακάκης κατά την επίσκεψή του στο διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, με τις «φρέσκες» εντάξεις να αφορούν δύο σημαντικά πακέτα έργων οδικής ασφάλειας. Το πρώτο, που εντάχθηκε πριν από λίγες ημέρες, αφορά έργα ύψους 34 εκ. ευρώ και το δεύτερο έργα ύψους 24 εκ. ευρώ.

Εξηγώντας, ο κ. Καχριμάνης ανέφερε ότι το πρώτο πακέτο αφορά την επίλυση προβλημάτων, που εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν το προηγούμενο διάστημα από την Εγνατία Οδό Α.Ε. και χρηματοδοτούνται μέσω του Υπουργείου Υποδομών. Το δεύτερο περιλαμβάνει έργα όπως τμήμα της οδικής σύνδεσης από τα Πηγάδια έως την Πράμαντα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, τους κόμβους στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Αθηνών από το Επισκοπικό έως το Μπιζάνι, κόμβο στην Λαψίστα αλλά και βελτιώσεις στο παραλιακό μέτωπο, όπως το τμήμα Βάλανιδοράχη – Μεσοπόταμος.

«Είναι έργα που θα βελτιώσουν την οδική ασφάλεια στην Ήπειρο, που έχει πολλά θέματα ειδικά το χειμώνα. Τα έργα αυτά θα προσπαθήσουμε, με τον περιφερειάρχη, να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα τις εγκρίσεις, ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου κάποια να δημοπρατηθούν, γιατί υπάρχουν έτοιμες μελέτες από την Περιφέρεια», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης σε δηλώσεις του.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Σκυλακάκης στο Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 20 εκ. ευρώ περίπου από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα θα προέλθουν μέσω δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και εμπορική τράπεζα.

«Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο, το οποίο έχει μπει στο Ταμείο Ανάκαμψης και προσπαθούμε να λύσουμε όλες τις πολλαπλές πτυχές που έχει, ώστε να προχωρήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα, γιατί είναι ένα έργο που κυριολεκτικά θα αλλάξει τη δυναμική της οικονομίας και της κοινωνίας της περιοχής. Και αυτό έγινε πράξη χάρη στις πολλές και πραγματικά άοκνες προσπάθειες του περιφερειάρχη», σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης, με τον κ. Καχριμάνη να κάνει γνωστό πως ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από δύο εμπορικές τράπεζες.

«Με το έργο αυτό αλλάζουν όλα για την Ήπειρο και τα Γιάννινα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης, ευχαριστώντας το υπουργό για την συμβολή του και υπενθυμίζοντας πως –ως ιδιώτης τότε – είχε συμβάλλει και στη σύνταξη της πρότασης για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση της Πολιτιστικής Διαδρομής των πέντε Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου.

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια πως από το Ταμείο Ανάκαμψης πρόκειται να χρηματοδοτηθούν στην Ήπειρο και άλλες παρεμβάσεις, μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως είναι το Τζαμί της Καλούτσανης, το Ιμαρέτ στην Άρτα και το Κάστρο της Κιάφας στο Σούλι.

Οριστική ένταξη για το Πάρκο Πυρσινέλλα

Στα έργα της Περιφέρειας Ηπείρου, που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, προστίθενται και αυτά του Δήμου Ιωαννιτών, με ένα από τα μεγαλύτερα να είναι η ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα.

Ο κ. Σκυλακάκης υπέγραψε την χρηματοδότηση του έργου ύψους 9 εκ. ευρώ, πριν από λίγες ημέρες, όπως έκανε γνωστό κατά τν συνάντησή του με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ, στο δημαρχείο. Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε δύο ακόμη έργα που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο, το έργο για τις «έξυπνες πόλεις», μέσω του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ύψους τριών εκ. ευρώ, και το έργο της βελτίωσης της προσβασιμότητας στο Κάστρο των Ιωαννίνων, μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού, ύψους 1,5 εκ. ευρώ.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί η ένταξη ενός ακόμη έργου, αυτού που αφορά την αναβάθμιση του οδικού δικτύου εντός της πόλης των Ιωαννίνων, ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, και φαίνεται πως βρίσκεται σε καλή θέση αξιολόγησης.

Σημαντικό είναι πως για όλα τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι διαδικασίες αναμένεται να κινηθούν πολύ γρήγορα. Εξάλλου, ο βαθμός ωριμότητάς τους και η ύπαρξη μελετών είναι σε κάποιο βαθμό προαπαιτούμενο για την ένταξη.

«Η λογική είναι τα έργα αυτά να έχουν προκηρυχθεί ως το τέλος του έτους ή το αργότερο στο πρώτο δίμηνο της νέας χρονιάς, ώστε να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023», υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης, ερωτηθείς σχετικά.

Με ικανοποίηση ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ αποδέχθηκε την ανακοίνωση για την ένταξη του έργο της ανάπλασης του Παρκου Πυρσινέλλα, ενός εμβληματικού έργου, με τον Δήμο να δηλώνει έτοιμος να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς τις διαδικασίες για τη δημοπράτηση του έργου.

«Με πολύ χαρά συνεργαστήκαμε με τον αναπληρωτή υπουργό, που έχει την ευθύνη για το Ταμείο Ανάκαμψης. Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μία μεγάλη ελπίδα για τον τόπο, ανοίγει προοπτικές για την επόμενη μέρα και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Είχαμε την δυνατότητα να μιλήσουμε αναλυτικά για τα έργα του Δήμου και τον ευχαριστώ για την εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε», ανέφερε ο κ. Ελισάφ, ευχαριστώντας τον υπουργό.

Σχετικά άρθρα

Την Τρίτη στα Γιάννενα η Ολυμπιακή Φλόγα

Πιέζει ο χρόνος για άμεση δημοπράτηση

Αναβολή στο παρά πέντε για τις εκλογές στον ΑΣΔΣΑ Ηπείρου