ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αλ. Καχριμάνης για Νιάρχου: «Έχει ανάδοχο και θα γίνει»

Κατηγορηματικός ότι το έργο της ανακατασκευής της οδού Σταύρου Νιάρχου θα εκτελεστεί σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό και πως δε θα προκύψει κανένα ζήτημα, εμφανίστηκε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Η δήλωση αυτή έγινε σε απάντηση της συνέντευξης της Συντονιστικής Επιτροπής , που αντιδρά στον τρόπο κατασκευής του έργου, με τον κ. Καχριμάνη να χαρακτηρίζει λανθασμένη τη γνωμάτευση του Συνηγόρου του Πολίτη και να τονίζει πως το έργο της Νιάρχου δεν μπορεί να συσχετιστεί με τον μεγάλο δακτύλιο. Μάλιστα, από την περιφέρεια Ηπείρου διατυπώνονται και αιχμές για τον Συνήγορο του Πολίτη, καθώς σε δελτίο τύπου αναφέρεται πως η πληροφόρηση για το έγγραφό του προήλθε αρχικά από τα ΜΜΕ και όχι από τον ίδιο, «γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό και ανησυχία για τα “πορίσματά” του». Κάτι φυσικά που σίγουρα δημιουργεί ερωτήματα, καθώς το έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη έχει ημερομηνία 14 Δεκεμβρίου.
Επί της ουσίας, ο περιφερειάρχης Ηπείρου στάθηκε σε έγγραφα, βάσει των οποίων εκτιμά πως και απαντήσεις δίνονται στον Συνήγορο του Πολίτη, αλλά και παράγουν δίκαιο, που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και άρα να προκληθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στο έργο.
Ιδιαίτερη βάση έδωσε στο ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχει εγκριθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με την απόφαση 166802/11-03-2013, που ήταν και το αρμόδιο για την έγκρισή του, και όχι από την περιφέρεια Ηπείρου ή την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπως υπονοείται. «Η απόφαση (ΑΕΠΟ) παράγει τεκμήριο νομιμότητας, που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ή να αλλάξει», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως σε εκτέλεση της απόφασης εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 46524/4600/30-04-2014 απόφαση περιφερειάρχη (ΦΕΚ 162/22-05-2014, τ. ΑΑΠΘ), με την οποία απαγορεύθηκε η έκδοση οικοδομικών αδειών εντός της ζώνης διέλευσης του έργου και η οποία ουδέποτε αμφισβητήθηκε, ούτε προσβλήθηκε ποτέ και από κανέναν ενώπιον του αρμοδίου Δικαστηρίου.
Στάθηκε, επίσης, στην 26/2012-2017 ειδική πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου (ΦΕΚ 199/21.12.2017, τ. Α’), με την οποία το έργο της οδού Σταύρου Νιάρχου χαρακτηρίσθηκε ως «έργο γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας, που συγχρηματοδοτείται από κοινοτικό πρόγραμμα και στοχεύει στην ουσιώδη βελτίωση των υποδομών, της περιφερειακής ανάπτυξης και της επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας».
Τέλος, τόνισε πως με έρεισμα την άνω ειδική πράξη εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 279/2018 απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Ιωαννίνων (Διαδικασία Απαλλοτριώσεων), η οποία επίσης δεν έχει αμφισβητηθεί από κανέναν και πρόσθεσε πως όλοι όσοι διαμαρτύρονται, συμμετείχαν με δικηγόρο για αύξηση της αποζημίωσής τους, εξασφαλίζοντας κατ’ αναλογία αξιοσημείωτη προσωρινή αποζημίωση, και έχουν πάρει τα χρήματά τους. «Προς τι οι φωνασκίες;», ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για ανευθυνοϋπευθύνους.
«Το έργο έχει και ανάδοχο και θα γίνει. Και είναι έργο που το απαιτεί η τοπική κοινωνία και για αυτό είμαστε εδώ και θα είμαστε και αύριο, μόνο και μόνο για να λύνουμε θέματα της κοινωνίας και της περιφέρειας Ηπείρου», τόνισε, προσθέτοντας, μάλιστα, πως το έργο καθυστέρησε, προκειμένου η περιφέρεια να προχωρήσει σε μικροπαρεμβάσεις στη μελέτη και να λύσει ζητήματα.
Και κατέληξε λέγοντας: « Από κει και πέρα ο καθένας στον τόπο του και στο έργο του. Το έργο θα γίνει για το καλό όλων, για το καλό των 20.000 κατοίκων που μετακινούνται καθημερινά σε αυτή τη διαδρομή και δεν έχει σχέση με το άλλο έργο στο λεκανοπέδιο, το οποίο δε δέχεται ποτέ τέτοια φόρτιση».

Ζητά συνεννόηση ο Σπ. Ριζόπουλος

Θέση για το θέμα παίρνει και ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου», υποψήφιος περιφερειάρχης Σπύρος Ριζόπουλος, ο οποίος μιλά για ακύρωση του έργου με βάση την «απόφαση» του Συνηγόρου του Πολίτη, κάτι, βέβαια, που δεν προκύπτει και δεν το ισχυρίστηκαν ούτε τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής.
Ο κ. Ριζόπουλος αποδίδει ευθύνες στον περιφερειάρχη, κάνοντας λόγο για αδυναμία οργανισμών και φορέων να συνεννοηθούν, «καθώς έχουν εμποτιστεί από την άκρως καταστροφική λογική της “ενός ανδρός αρχή”, που έχει επιβάλει τα τελευταία 20 χρόνια στην Ήπειρο ο απερχόμενος περιφερειάρχης».
«Γι αυτό, στη συνάντηση με τον δήμαρχο Ιωαννιτών, ανακοινώσαμε την ανάγκη δημιουργίας επιτροπών παρακολούθησης έργων με τη συμμετοχή όλων των δημάρχων και την παρουσία των φορέων, κυρίως ως μια αρχή για να αλλάξει η νοοτροπία μας και να αρχίσουμε να συνεννοούμαστε. Για να κατανοεί ο καθένας τις ανάγκες και του άλλου, για να βρίσκουμε κοινά αποδεκτές λύσεις και να τις μετουσιώνουμε σε πράξεις και έργα με γνώμονα το κοινό καλό. Και στην περίπτωση της Νιάρχου, γιατί έχουν όλοι δίκαιο, η λύση υπάρχει. Σίγουρα χρειάζεται ο δρόμος, αλλά σίγουρα επίσης υπάρχει λύση για να εξυπηρετηθούν και οι πολίτες και οι επιχειρηματίες της περιοχής», αναφέρει μεταξύ άλλων στη δήλωσή του.

Σχετικά άρθρα

Κόβει κάθε δεσμό με τους «Ορίζοντες Ηπείρου» ο Σπ. Ριζόπουλος

Κεντρική ομιλία Σπ. Ριζόπουλου στην Ηγουμενίτσα

«Πρώτοι από την πρώτη» το μήνυμα του Σπ. Ριζόπουλου