Όλα σκεπασμένα από φρέσκο, απάτητο χιόνι
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Είχε και… δεύτερο ημίχρονο η «Σοφία»

Με μία ημέρα καθυστέρηση έπληξε την Ήπειρο η κακοκαιρία «Σοφία», με τις μετεωρολογικές προγνώσεις να πέφτουν –για μία ακόμη φορά- έξω, καθώς η εκτίμηση ήταν πως τα φαινόμενα θα είναι έντονα την Πέμπτη.

Η σφοδρή χιονόπτωση για τρεις περίπου ώρες το πρωί και η επανάληψή της το απόγευμα δημιούργησαν αρκετά προβλήματα, καθώς ο μηχανισμός της περιφέρειας και των δήμων δεν ήταν δυνατόν να τα αντιμετωπίσει στο σύνολό τους άμεσα, ενώ και οι πολίτες βρέθηκαν απροετοίμαστοι, καθώς δεν περίμεναν να χιονίσει σε τέτοια κλίμακα.
Η πόλη σχεδόν παρέλυσε την ώρα της πρωινής χιονόπτωσης, όχι τόσο λόγω του ύψους του χιονιού, αλλά κυρίως γιατί οι περισσότεροι επέλεξαν να αποφύγουν τις μετακινήσεις, με την κατάσταση. Άλλωστε, αυτή ήταν και η οδηγία, που δόθηκε από τον δήμο Ιωαννιτών, προκειμένου να διευκολυνθεί και το έργο του αποχιονισμού εντός και εκτός του αστικού ιστού της πόλης από συνεργεία του δήμου.
Πολλοί, ωστόσο, αντιμετώπισαν δυσκολίες, κυρίως για την επιστροφή από τους χώρους εργασίας τους, καθώς υπήρξε διακοπή και της αστικής συγκοινωνίας.
Τα προβλήματα δεν έλειψαν και στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο, καθώς αρκετά οχήματα βρέθηκαν εν μέσω σφοδρής χιονόπτωσης, χωρίς να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να συνεχίσουν την πορεία τους, μέχρι να υπάρξει συνδρομή από συνεργεία αποχιονισμού, αλλά και την Πυροσβεστική. Φορτηγά εξετράπησαν της πορείας τους και υπήρξε διακοπή της κυκλοφορίας τόσο στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων-Κακαβιάς, όσο και στην περιφερειακή οδό. Τα χειρότερα αποφεύχθησαν χάρη στην πρόνοια της Πολιτικής Προστασίας και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου να προχωρήσουν σε απαγόρευση της κίνησης φορτηγών, αλλά και όλων των οχημάτων χωρίς αλυσίδες σε σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, που έκριναν πως μπορεί να υπάρξει πρόβλημα.
Η απαγόρευση ίσχυσε για το ορεινό και ημιορεινό εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο των νομών Ιωαννίνων και Άρτας, καθώς και των δήμων Φιλιατών και Σουλίου του νομού Θεσπρωτίας, για το τμήμα της Εγνατίας Οδού από κόμβο Τύριας έως κόμβο Παναγιάς και για το τμήμα της Ιόνιας Οδού από ΣΕΑ Φιλιππιάδας έως ΣΕΑ Επισκοπικού

Σε πλήρη ενεργοποίηση

Επί 24ώρου βάσης εργάζονται οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Ηπείρου για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα από την κακοκαιρία, ανέφερε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Σε προτεραιότητα, όπως εξήγησε, έχει τεθεί ο καθαρισμός από χιόνια του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου και στη συνέχεια η περιφέρεια συνδράμει τους δήμους για άλλες τοπικές παρεμβάσεις. Παράλληλα με τον αποχιονισμό, γίνονται συνεχείς ρίψεις αλατιού για την αντιμετώπιση του παγετού.
Ειδικά για το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, έχει δοθεί προτεραιότητα στον καθαρισμό των δρόμων πρόσβασης προς τα δύο νοσοκομεία και προς άλλες υπηρεσίες μεγάλης προσέλευσης πολιτών. Ο περιφερειάρχης εξήρε την ως τώρα συνεργασία με τους δήμους, προσθέτοντας ότι αν συνεχιστεί η αρμονική συνεργασία με δήμους και συναρμόδιες υπηρεσίες, θα αντιμετωπιστούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα. Με δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες, εκτός των χιονοπτώσεων προβλέπονται και πολύ χαμηλές – πολικές θερμοκρασίες, κάλεσε τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.
Άμεσα κινήθηκαν για τον αποχιονισμό και τη ρίψη αλατιού και τα συνεργεία του δήμου Ιωαννιτών, χωρίς να λείψουν τα μικροπροβλήματα. Προβλήματα, βέβαια, είχαν παρουσιαστεί και νωρίτερα το πρωί, πριν ακόμη χιονίσει, λόγω του παγετού σε πολλά σημεία. Η αποκομιδή των απορριμμάτων έγινε μόνο στους δρόμους, όπου είχε προηγηθεί ρίψη αλατιού και δεν υπήρχε κίνδυνος για τα οχήματα και για τους εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας. Η εκτίμηση που υπάρχει, είναι πως η αποκομιδή θα γίνει κανονικά από Δευτέρα.
Εξαιτίας των χιονοπτώσεων και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, όλα τα ΚΑΠΗ των Ιωαννίνων θα παραμείνουν ανοικτά και αύριο από τις 8 το πρωί μέχρι και τις 8 το βράδυ, για τη φιλοξενία πολιτών, που έχουν ανάγκη θερμαινόμενου χώρου. Αν απαιτηθεί, θα ανοίξουν και την Κυριακή, οπότε θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση για τις ώρες λειτουργίας τους.

Σχετικά άρθρα

Περισσότερες υποχρεώσεις χωρίς επιπλέον μέσα και προσωπικό

Έτοιμος για τις αυξημένες ευθύνες ο Δήμος Πωγωνίου

Ηπειρωτικός Αγών

ΛΑ.ΣΥ.: Επερώτηση με αιχμές για την πολιτική προστασία