ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αναζητούνται πόροι για την Οικία Καλούδη

Από εκεί που άφησε το νήμα η προηγούμενη δημοτική αρχή, όταν ξεκίνησε από τη Διαχειριστική Επιτροπή των Κληροδοτημάτων μια συντονισμένη προσπάθεια για την αξιοποίηση του Αρχοντικού Φερενίκης Καλούδη, το έπιασε η σημερινή, καταφέρνοντας να το καταστήσει λειτουργικό και επισκέψιμο σε ένα βαθμό.

Ωστόσο, παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει για τη συντήρηση της στέγης και της τοιχοποιίας, είναι δεδομένο ότι για να μπορέσει να προσλάβει τα χαρακτηριστικά μουσείου, όπως ήταν βούληση της διαθέτιδας, χρειάζονται κονδύλια, που ξεπερνούν τις δυνατότητες του κληροδοτήματος, παρά το ότι, με αποφάσεις του Εφετείου, δόθηκε αρχικά η δυνατότητα αξιοποίησης του 100% των τόκων και στη συνέχεια και μέρους του κεφαλαίου για τη συντήρηση.
Για μια υπερπροσπάθεια συντήρησης πολλών από τα Κληροδοτήματα της πόλης που δε διαθέτουν ίδιους πόρους, έκανε λόγο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Τσίμαρης, σημειώνοντας πως στο συγκεκριμένο Αρχοντικό η προσπάθεια συνεχίζεται με την αναζήτηση πόρων για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων που προκύπτουν. «Η δημοτική αρχή έχει πάντα ως στόχο την απόδοσή τους στο κοινό», σημείωσε.
«Ψάχνουμε πηγές χρηματοδότησης, γιατί είναι ένα αρχοντικό, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη των Ιωαννίνων», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Δήμου Ιωαννιτών Βασίλης Ζωγράφος, κάνοντας γνωστό ότι αίτημα συνδρομής κατατέθηκε και προς τον υφυπουργό Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, ο οποίος επισκέφθηκε την οικία Καλούδη.
Χαρούμενη για την προσπάθεια που έγινε, με τη συνδρομή εθελοντών, για να καταστεί επισκέψιμη η οικία της Φερενίκης Καλούδη, κόρης του γυμνασιάρχη της Ζωσιμαίας Σχολής και βουλευτή του κόμματος των Φιλελευθέρων Γεωργίου Καλούδη, δήλωσε το μέλος της Επιτροπής Κληροδοτημάτων Νέλλη Τζιμογιάννη. «Ήταν τιμή και χαρά μου, που συμμετείχα σε αυτή τη διαδικασία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα

Πρώτο μέλημα η διάσωση, στόχος η επανάχρηση

Έχει ακόμη δρόμο η αξιοποίηση του Αρχοντικού Φ. Καλούδη