ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Φωτοβολταϊκό πάρκο ζητούν οι κάτοικοι στην Κόντσικα

Την ανάπτυξη ενός φωτοβολταϊκού πάρκου στην πλαγιά απέναντι από την έκταση, που παραχωρήθηκε για την ανέγερση νέου καταστήματος κράτησης, προτείνουν οι κάτοικοι της Κόντσικας, ώστε να επιτευχθεί μείωση των ανταποδοτικών τους τελών, αλλά και να επωφεληθούν ενεργειακά οι εγκαταστάσεις των φυλακών.

Την πρόταση αυτή κατέθεσαν και στην επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη, στο πλαίσιο των συναντήσεών της με τα τοπικά συμβούλια και κατοίκους των κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Μπιζανίου, με την κ. Καλογιάννη να το κάνει και δημόσια γνωστό.
Η επίσπευση των διαδικασιών για την κατασκευή των νέων φυλακών στην παραχωρηθείσα δημοτική έκταση ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά την επίσκεψή της στην Κόντσικα, με την ίδια να αναφέρεται και στη συμβολή της παράταξής της στο να συμπεριληφθούν στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου συγκεκριμένοι όροι στη σύμβαση παραχώρησης που θα διασφαλίζουν ανταποδοτικά οφέλη για τους κατοίκους της Κόντσικας αλλά και των γύρω περιοχών.
Τα αιτήματα που της κατατέθηκαν, έχουν να κάνουν με τον καθαρισμό του περιφερειακού άξονα, τη διαχείριση ογκωδών αποβλήτων και την αποκατάσταση του Πνευματικού Κέντρου Κόντσικας.
Σε δελτίο τύπου της παράταξης «Ιωάννινα_2023» σταχυολογούνται τα θέματα που τέθηκαν και στις υπόλοιπες κοινότητες κατά τις επισκέψεις της κ. Καλογιάννη, την οποία συνόδευαν ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Αργύρης και τα στελέχη της παράταξης Νίκος Ντάσιος και Γιώργος Στεργιούλης.
Στην Πεδινή επισημάνθηκε η αναγκαιότητα δημιουργίας νέων σχολικών αιθουσών, καθώς εξυπηρετούνται και μαθητές γειτονικών κοινοτήτων, η δημιουργία κόμβου με σαφή διαχωρισμό των κινήσεων πεζών και οχημάτων επί της οδού Ιωαννίνων-Δωδώνης στο ύψος του σχολικού συγκροτήματος, η δρομολόγηση ενεργειών για τα αδέσποτα και η επίλυση του προβλήματος των ογκωδών αποβλήτων.
Κύριο και διαχρονικό αίτημα στο Μπιζάνι είναι η τροποποίηση και επικαιροποίηση του ΣΧΟΟΑΠ Μπιζανίου, που θα ολοκληρωθεί με την εκπόνηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Προτεραιότητα για την τοπική κοινωνία αποτελεί και η ανάδειξη των Οχυρών Μπιζανίου, ενώ τέθηκε και το θέμα της επίσπευσης ολοκλήρωσης της υποδομής ηλεκτροδότησης της παιδικής χαράς, που κατασκευάστηκε πρόσφατα.
Στο Ασβεστοχώρι διατυπώθηκε εκ νέου το αίτημα κατασκευής νέας δεξαμενής αποθήκευσης νερού και ο καθαρισμός και ανακατασκευή της υπάρχουσας, ενώ ως σημαντικά ζητήματα αναδείχθηκαν η έλλειψη διαχείρισης ογκωδών αποβλήτων και η δυσλειτουργία του εργοταξίου του Δήμου, καθώς δεν υπάρχει παρακαταθήκη υλικών με τα οποία θα επιτυγχανόταν η αποκατάσταση μικρής κλίμακας προβλημάτων.
Στην Αμπελιά επισημάνθηκε ότι η ανάγκη να τεθεί σε άμεση προτεραιότητα η εκπόνηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, ώστε να καταστεί δυνατή η τροποποίηση και επικαιροποίηση του ΣΧΟΟΑΠ Μπιζανίου, ενώ κατατέθηκαν και τα πάγια αιτήματα για επεκτάσεις του δικτύου φωτισμού, αντικατάσταση τμημάτων του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης και κατασκευή τοιχείων αντιστήριξης στον παιδικό σταθμό και στον κεντρικό δρόμο.
Η διευθέτηση των ομβρίων υδάτων και του κεντρικού ρέματος αναδείχθηκαν ως τα σοβαρότερα θέματα που αντιμετωπίζει η Κοσμηρά, ενώ άλλα αιτήματα είναι ο καθαρισμός του δασυλλίου και η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης, η επίσπευση της ασφαλτόστρωσης του χώρου στάθμευσης στο κέντρο του χωριού, η ολοκλήρωση της ανακατασκευής του εσωτερικού χώρου του δημοτικού σχολείου, η επίλυση του προβλήματος των ογκωδών αποβλήτων και η άμεση προμήθεια πράσινων και μπλε κάδων απορριμμάτων.
Τέλος, στη Μανωλιάσσα συζητήθηκαν η επίσπευση των διαδικασιών για την ανόρυξη γεώτρησης για μικτή υδρευτική χρήση, η συντήρηση και επισκευή των οβροδεξαμενών και των αγροτικών δρόμων, η έλλειψη παιδικής χαράς, η διαχείριση των ογκωδών αποβλήτων, αλλά και οι ελλείψεις που παρατηρούνται στο εργοτάξιο του δήμου με αποτέλεσμα μικρά έργα καθημερινότητας να μην ολοκληρώνονται άμεσα.

Σχετικά άρθρα

Άλλα συμφώνησαν, αλλιώς τους προέκυψαν

Αποστόλης Τζελέτας

ΑΣΔΣΑ Ηπείρου: Προμηνύεται δύσκολη η… συμβίωση

Αποστόλης Τζελέτας

Τ. Καλογιάννη: Εκτίμηση για τους κ.κ. Νάτση, Πατσούρα και Παπαχρήστο