ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ζητούν αυξήσεις χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους

Με ξεκάθαρο αίτημα τις αυξήσεις στους μισθούς στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ προχωρούν σε μια μεγάλη πανελλαδική απεργία στις 9 Νοεμβρίου, με στόχο να αποτελέσει σταθμό δυναμικών διεκδικήσεων.
Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε ελήφθη η απόφαση για την πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες βρίσκονται σε συνεχείς επαφές με τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία, προκειμένου να υπάρξει η αναγκαία μαζική συμμετοχή που θα ενισχύσει το αίτημα προς την κυβέρνηση.
Με αφορμή και την παρουσίαση της μελέτης του Κοινωνικού Πολύκεντρου, που αναδεικνύει την καθήλωση των μισθών του δημόσιου τομέα τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια, κλιμάκιο της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, αποτελούμενο από τον προεδρεύοντα Δημήτρη Μπράτη και το μέλος Βασίλη Πολυμερόπουλο, μαζί με τον πρόεδρο του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Χρήστο Γρίβα, επισκέφθηκαν εργασιακούς χώρους και κάλεσαν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν.
«Δεν αντέχουμε με την ακρίβεια, με τον πληθωρισμό 12%, με τις περικοπές όλων των προηγούμενων χρόνων. Δεν αντέχουμε και απαιτούμε από την κυβέρνηση μισθούς τέτοιους, ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια και αυτό δεν είναι αίτημα του κόσμου που εργάζεται μόνο στο δημόσιο αλλά και εκείνων που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, πολλές φορές σε εργασιακές συνθήκες ζούγκλας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπράτης και πρόσθεσε πως ο κόσμος της εργασίας πρέπει να αντισταθεί, γιατί διαφορετικά δε θα μπορέσει να επιβιώσει.
«Ειδικά στο δημόσιο, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ικανοποιεί κανένα από τα αιτήματά μας, όχι μόνο δε σκέφτεται να δώσει ένα ευρώ αύξηση, αλλά τους εμπαίζει όταν λέει ότι δίνει αυξήσεις μέσω της κατάργησης εισφοράς αλληλεγγύης», σημείωσε, προθέτοντας πως η κατάργηση της εισφοράς επιφέρει αύξηση 1,83 ευρώ το μήνα για τους εργαζόμενους με εισόδημα 13.000 ευρώ και 14,66 ευρώ το μήνα για εισοδήματα ύψους 20.000 ευρώ.
Από την πλευρά του, ο κ. Πολυμερόπουλος αναφέρθηκε στη δυσβάσταχτη ακρίβεια και κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν σε όλες τις δράσεις που προγραμματίζονται, ώστε με τη συμμετοχή τους να συμβάλλουν καθοριστικά στη διεκδίκηση. «Μέσω της μουρμούρας και της γκρίνιας από τον καναπέ, δεν υπάρχουν αποτελέσματα. Η ουσία σε όλες τις εκδηλώσεις είναι η συμμετοχή», τόνισε, προσθέτοντας πως πέρα από το καθαρό μήνυμα για αυξήσεις, υπάρχουν παράλληλα και όλα τα αιτήματα που είναι στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων όλα αυτά τα χρόνια, όπως οι μόνιμες προσλήψεις, οι μονιμοποιήσεις συμβασιούχων, η επίλυση προβλημάτων στην απονομή συντάξεων, ΒΑΕ κλπ. «Αναδεικνύουμε, όμως, ένα αίτημα ξεκάθαρα και αδιαμφισβήτητα, χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους. Καθαρές αυξήσεις στους μισθούς μετά από μια δωδεκαετία καθήλωσης», τόνισε.

Αίτημα η ενοποίηση του ΕΦΚΑ Ιωαννίνων

Στις επισκέψεις σε εργασιακούς χώρους στα Γιάννενα αλλά και τις επαφές με τους εργαζόμενους αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας, τονίζοντας πως αυτές θα συνεχιστούν όλο το διάστημα μέχρι την απεργιακή κινητοποίηση.
Μεταξύ των επισκέψεων του κλιμακίου της ΑΔΕΔΥ ήταν αυτή στον ΕΦΚΑ Ιωαννίνων, που διασπάστηκε σε Α’ και Β’ διεύθυνση, με την τελευταία να έχει εγκατασταθεί εκτός πόλης, δυσχεραίνοντας τη συναλλαγή με τους πολίτες.
«Εμείς είμαστε υπέρ της ενοποίησης, όπως και ο Σύλλογος των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, και της στέγασής τους σε έναν χώρο, ο οποίος να είναι πραγματικά εύκολα προσβάσιμος. Δεν μπορεί να ενοποιούνται όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και εδώ να παρατηρείται ο διαχωρισμός της υπηρεσίας», τόνισε.

Σχετικά άρθρα

Απεργιακός ξεσηκωμός την Πέμπτη

Αποστόλης Τζελέτας

Εκδήλωση για τις αμοιβές στο δημόσιο από την ΑΔΕΔΥ

Ηπειρωτικός Αγών

Ζήτημα επιβίωσης η αύξηση των μισθών