ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πριν την κακοκαιρία, χτύπησε ο πανικός

Κύμα ακυρώσεων σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα προκαλούν οι προβλέψεις για ακραίες καιρικές συνθήκες τα επόμενα 24ωρα, με το φαινόμενο να τείνει να προσλάβει μεγάλες διαστάσεις, λόγω του πανικού που προκαλούν τα αθηναϊκά ΜΜΕ.

Το φαινόμενο δεν είναι πρωτόγνωρο για την περιοχή, που και το παρελθόν έχει πληρώσει ακριβά τις υπερβολικές διαστάσεις, που δίνονται σε μετεωρολογικές προβλέψεις, οι οποίες μόνο ασυνήθιστες δεν είναι για την εποχή, που διανύουμε. Ωστόσο, λίγο η έλλειψη άλλων ειδήσεων εν μέσω εορταστικής περιόδου, λίγο η υπερβολή στην προσπάθεια να κερδίσουν πόντους στην τηλεθέαση και στην επισκεψιμότητα δελτία ειδήσεων και ειδησεογραφικά portals αντίστοιχα, έχουν ενσπείρει τον πανικό σε όσους είχαν προγραμματίσει να κάνουν τις διακοπές τους στην περιοχή τις ημέρες των Θεοφανείων.
Για καλλιέργεια κλίματος εκφοβισμού, με συνέπεια οι ακυρώσεις να φτάνουν ακόμη και στο 50%, έκανε λόγο μιλώντας στον Η.Α. ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μετσόβου Στέργιος Κασσάρος, κάνοντας γνωστό πως ακυρώσεις αφίξεων υπήρχαν ακόμη και σήμερα, την ώρα που ο ήλιος έλουζε το Μέτσοβο. «Ο κόσμος φοβήθηκε τον “Ραφαήλ” και υπήρξαν αρκετοί, που την τελευταία στιγμή αποφάσισαν να ακυρώσουν το ταξίδι τους. Εμείς τους λέγαμε πως δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά άντε να τους πείσεις πως έχουμε τρεις πόντους χιόνι και όχι αυτά που άκουγαν στις τηλεοράσεις», ανέφερε ο κ. Κασσάρος, λέγοντας πως το μόνο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος στο Μέτσοβο δεν είναι εξαιτίας της κακοκαιρίας, αλλά της έλλειψης υποδομών να εξυπηρετήσουν τον κόσμο.
Ακυρώσεις υπάρχουν και στα Γιάννενα, σε μικρότερο, ωστόσο, βαθμό, αν και με την «τρομοκρατία» για το «πολικό εξπρές που θα σαρώσει τη χώρα», ενδέχεται να αυξηθούν. «Τα αθηναϊκά κανάλια έχουν φοβίσει πολύ τον κόσμο, χωρίς μάλιστα να υπάρχει λόγος. Υπάρχουν ακυρώσεις, ελπίζω να αλλάξει η εικόνα τις επόμενες ημέρες και ο κόσμος να επισκεφθεί την περιοχή», τόνισε ο γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων Στάθης Σιούτης.
Μερίδιο ευθύνης για το κύμα πανικού, πάντως, δεν έχει μόνο μερίδα των ΜΜΕ, αλλά και οι ίδιοι οι μετεωρολόγοι, που πλέον «βαφτίζουν» κάθε κακοκαιρία, δημιουργώντας συνειρμούς στους πολίτες, που στο μυαλό τους έχουν φονικούς τυφώνες σε άλλα σημεία της υφηλίου. Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και για τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που εκδίδει με περισσή ευκολία έκτακτα δελτία, που μπορεί στόχος τους να είναι να τεθούν σε επιφυλακή οι αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά λειτουργούν εκφοβιστικά για τον απλό πολίτη.
Κάτι ανάλογο συνέβη και με τον «Ραφαήλ», όπως ονομάστηκε το πρώτο κύμα κακοκαιρίας για το 2019, με τα καιρικά φαινόμενα σε καμία περίπτωση να μην είναι ακραία, ούτε φυσικά να δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα. Έστω κι αν υπήρξαν ρεπορτάζ με αρκετή δόση υπερβολής, που παρουσίαζαν τα Γιάννενα να έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές από τους ισχυρούς ανέμους στην αλλαγή του χρόνου, με την πραγματικότητα να είναι εντελώς διαφορετική, καθώς εκτός από κάποια μικροπροβλήματα στην ηλεκτροδότηση, οι ζημιές περιορίστηκαν στον χριστουγεννιάτικο στολισμό της πόλης.

Η σειρά της «Σοφίας»

Μετά τον «Ραφαήλ», πάντως, τα Γιάννενα αναμένουν τη «Σοφία». Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο καιρού για νέα επιδείνωση που θα παρουσιάσει ο καιρός, αρχής γενομένης από τα βορειοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, την σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, τις καταιγίδες και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους.
Για το αν θα πέσει χιόνι, πάντως, μέσα στα Γιάννενα, μην το δένετε και κόμπο. Η ΕΜΥ αναθεώρησε τουλάχιστον τρεις φορές τις προβλέψεις της για τα Γιάννενα το τελευταίο 24ωρο, γεγονός που σχολίασε και ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης Μαυρογιώργος.
«Μας έχουν μπερδέψει οι μετεωρολόγοι», τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως το ποσοστό επιτυχίας των μετεωρολογικών προβλέψεων για την Ήπειρο αγγίζει το 25% με 30%. Αυτός είναι και ο λόγος, που κάποιες φορές η Πολιτική Προστασία σε επίπεδο Ηπείρου επιλέγει να «αυτονομείται», όπως για παράδειγμα έπραξε με τον «Ραφαήλ», επιλέγοντας να μην εκδώσει έκτακτο δελτίο, προκειμένου να μην επηρεάσει την τουριστική κίνηση των ημερών.

Σχετικά άρθρα

Αδυναμία ανταπόκρισης στο πλήθος των υποχρεώσεων

Επιστρέφει ως Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας ο Δ. Μαυρογιώργος

Υψηλή η ζήτηση στην «καρδιά» του καλοκαιριού