ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Εκτός κάδρου» η μείωση του ωραρίου λειτουργίας

Τρόπους να μειωθεί το ενεργειακό κόστος για τις επιχειρήσεις αναζητά η αγορά, με την κυβέρνηση ωστόσο να κλείνει άμεσα τη συζήτηση που άνοιξε για τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

Το ζήτημα ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, με τον τοπικό Εμπορικό Σύλλογο να προτείνει μειωμένο ωράριο κατά τις απογευματινές/βραδινές ώρες στα μέλη του, προκειμένου να επιτευχθεί μείωση του ενεργειακού κόστους ενόψει του φετινού χειμώνα.  Ουσιαστικά, στο σενάριο αυτό δεν είναι αντίθετοι οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, ωστόσο θα πρέπει να «ζυγίσουν» τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, αλλά και να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας για την προστασία των συμφερόντων τους έναντι των πολυκαταστημάτων και πολυεθνικών, που πιθανά δε θα ακολουθήσουν.

Πάντως, λίγες ώρες αργότερα από την δημοσιοποίηση του θέματος, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως δεν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης η μείωση του ωραρίου. «Δε συζητείται αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο, εάν εφαρμοζόταν, θα είχε πολύ δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας αλλά και στον τζίρο των καταστημάτων. Η εποχή της κρίσης δεν είναι εποχή για να προκαλέσουμε προβλήματα στους εργαζομένους και στις επιχειρήσεις, αλλά είναι εποχή για να λύσουμε προβλήματα στους εργαζομένους και επιχειρήσεις. Η δε ενεργειακή εξοικονόμηση από μία ενδεχόμενη κατά μία ή δύο ώρες μείωση του ωραρίου λειτουργίας στο λιανικό εμπόριο, θα είναι πολύ μικρή σε σχέση με τη ζημία που αυτό θα προκαλούσε στην αγορά.

Άρα, δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα. Ούτως ή άλλως, αν κάποιος θέλει να δουλεύει λιγότερες ώρες από το ωράριο λειτουργίας, αυτό είναι δικαίωμά του. Ως προς τις πρωτοβουλίες των διαφόρων εμπορικών συλλόγων για το ωράριο, θέλω επίσης να ξεκαθαρίσω το εξής: Το επίσημο ωράριο της χώρας είναι εθνική αρμοδιότητα και την καθορίζει το Υπουργείο Ανάπτυξης και ισχύει με νόμο. Εάν κάποιος εμπορικός σύλλογος θέλει να εφαρμόσει για τα μέλη του διαφορετικό ωράριο, αυτό δεν αφορά το κράτος ούτε και μπορεί να επιβληθούν ποινές σε κάποιον, ο οποίος θα λειτουργήσει με το εθνικό ωράριο. Αποτελεί μία μεταξύ τους συμφωνία επί εθελοντικής βάσεως, εάν το επιθυμούν και στον βαθμό που το επιθυμούν. Αυτό, όμως, δεν αφορά εμάς. Για το κράτος το ωράριο είναι αυτό που ορίζουμε και είναι αυτό που ισχύει», σημείωσε.

Και την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων στα Γιάννενα απασχολεί το θέμα, με τον πρόεδρο Χρήστο Τάτση να σημειώνει πως πρέπει να συζητηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο, πριν ληφθούν αποφάσεις, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι παράπλευρες συνέπειες, όπως ο αθέμιτος ανταγωνισμός από όσους δεν ακολουθήσουν, αλλά και η επαπειλούμενη πτώση της κίνησης και στα καταστήματα εστίασης.

«Πρέπει να γίνει μια καλύτερη αξιολόγηση, θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, αφού πρώτα εκτιμηθούν όλες οι παράμετροι», σημείωσε και τόνισε πως, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, οι επιχειρήσεις δεν είναι βιώσιμες.

Για τον λόγο αυτό, η Ομοσπονδία και η ΓΣΕΒΕΕ ζητούν την υλοποίηση των δεσμεύσεων για στήριξη των επιχειρήσεων μέσω προγραμμάτων, όπως έχει εξαγγελθεί από τον υπουργό Ανάπτυξης, και μάλιστα άμεσα ώστε να διασωθεί ό,τι μπορεί ενόψει του χειμώνα.

Σχετικά άρθρα

Λύσεις και καλές πρακτικές για το ενεργειακό κόστος

«Σωσίβιο» στους δήμους για το ενεργειακό κόστος

Σύσκεψη για το ενεργειακό κόστος