ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ζήτημα επιβίωσης η αύξηση των μισθών

Για τη γενική απεργία, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στις 9 Νοεμβρίου, προετοιμάζονται οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, ενόψει ενός εξαιρετικά δύσκολου χειμώνα για τους εργαζόμενους, εξαιτίας της ακρίβειας και των συνεχών ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Όπως είχε γίνει ξεκάθαρο και στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, βασικό αίτημα αποτελούν οι αυξήσεις στους μισθούς στο ύψος του πληθωρισμού, καθώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως σήμερα, δεν αρκούν για να ανταποκριθούν οι εργαζόμενοι στα νέα δεδομένα.
Το αίτημα αυτό μετέφερε και στα Γιάννενα το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Γιώργος Πετρόπουλος, με αφορμή τη γενική συνέλευση και τις εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών της διοίκησης του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, «ίσως του πιο δραστήριου νομαρχιακού τμήματος στην επικράτεια», όπως ανέφερε.
«Ο υπουργός Ανάπτυξης μας προειδοποίησε πως ο φετινός χειμώνας θα είναι αντίστοιχος με τον χειμώνα του ’42, τον κατοχικό χειμώνα. Αυτόν, λοιπόν, τον χειμώνα οι εργαζόμενοι καλούνται να τον ζήσουν με καθηλωμένους τα τελευταία 11 χρόνια μισθούς. Δεν είναι πλέον μόνο ζήτημα αξιοπρέπειας, αλλά ζήτημα επιβίωσης των εργαζομένων του δημοσίου και όλων των εργαζομένων, που αντιμετωπίζουν πλέον με τρόμο τους λογαριασμούς ενέργειας, τα ψώνια στους σούπερ μάρκετ και με πολύ μεγάλη αβεβαιότητα τον χειμώνα που έρχεται», σημείωσε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας το διεκδικητικό πλαίσιο και επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι δε λαμβάνει μέτρα για να μπει φρένο στην ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.
Ταυτόχρονα με τις αυξήσεις, η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 01/01/21, όπως έγινε και στον ιδιωτικό τομέα, ξεπάγωμα της διετίας 2016–17, αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, επαναφορά 13ου – 14ου μισθού, αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης κ.α.
Το γεγονός πως πλέον τίθεται ζήτημα επιβίωσης για τους περισσότερους εργαζόμενους, σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, πρέπει να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, ώστε να αλλάξει η πολιτική που ακολουθείται.

Σχετικά άρθρα

Απεργιακός ξεσηκωμός την Πέμπτη

Αποστόλης Τζελέτας

Ζητούν αυξήσεις χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους

Εκδήλωση για τις αμοιβές στο δημόσιο από την ΑΔΕΔΥ

Ηπειρωτικός Αγών