ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Εγγυήσεις και δεσμεύσεις κόντρα στο καλλιεργούμενο κλίμα ανησυχίας

Τη δέσμευση ότι, εφόσον με την ολοκλήρωση των εγγραφών στις εκπαιδευτικές δομές του Πνευματικού Κέντρου, υπάρξει εισήγηση για κάλυψη πρόσθετων αναγκών σε διδακτικό προσωπικό, θα εκδοθεί συμπληρωματική προκήρυξη για την κάλυψη των θέσεων αυτών, ανέλαβε για λογαριασμό της διοίκησης της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης Δήμου Ιωαννιτών και προσωπικά η πρόεδρός του Ελένη Ακονίδου.

Με αυτή τη δέσμευση θέλησε να βάλει τέλος στο κλίμα που καλλιεργείται, συστηματικά και από πολλές πλευρές, το τελευταίο διάστημα για απαξίωση των δομών του Πνευματικού Κέντρου, με αφορμή την προκήρυξη λιγότερων θέσεων εργασίας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για τη νέα εκπαιδευτική χρονιά.
Όπως ανέφερε η κα. Ακονίδου, η προκήρυξη για την κάλυψη των θέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, που ήδη ολοκληρώνεται, αλλά και αυτή που θα ακολουθήσει και αφορά τα μουσικά σχήματα, γίνονται λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των αρμοδίων υπευθύνων (καλλιτεχνικού διευθυντή και αρχιμουσικού), σύμφωνα με τις οποίες διασφαλίζεται η άριστη καλλιτεχνική λειτουργία με ποιοτικά αποτελέσματα των μουσικών συνόλων και με γνώμονα τις οικονομικές παραμέτρους, που σχετίζονται άμεσα με την επιχορήγηση και την οικονομική στήριξη του Πνευματικού Κέντρου από τον Δήμο Ιωαννιτών.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις του διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων Φοίβου Παπαδόπουλου και του αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δημήτρη Αμπατζή, οι οποίοι παρείχαν εγγυήσεις για το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, σημειώνοντας και από την πλευρά τους ότι οι εισηγήσεις τους για την προκήρυξη θέσεων βασίζονται στις ανάγκες και τα οικονομικά δεδομένα.

Δωρεάν στα ΚΔΑΠ όλα τα παιδιά με πλήρη φάκελο για voucher

Σε μια προσπάθεια αξιοποίησης του προσωπικού των ΚΔΑΠ και αποτροπής κινδύνου περαιτέρω συρρίκνωσής τους, η κα. Ακονίδου έκανε γνωστό ότι, τις επόμενες ημέρες, προτίθεται να εισηγηθεί στο διοικητικό συμβούλιο του Πνευματικού Κέντρου τη δωρεάν εγγραφή και παρακολούθηση των δραστηριοτήτων στα ΚΔΑΠ όλων των ωφελούμενων, που είχαν πλήρη φάκελο για τη λήψη voucher και απορρίφθηκαν από την ΕΕΤΑΑ.
Η απόφαση αυτή λαμβάνεται με δεδομένο ότι στα πέντε ΚΔΑΠ του Δήμου Ιωαννιτών, τρία στην πόλη και ακόμη δύο σε Ανατολή και Κατσικά, ο αριθμός των εγγεγραμμένων μαθητών μέχρι στιγμής είναι μόλις 97, που προφανώς δε δικαιολογεί την ύπαρξή τους και τον αριθμό των εργαζόμενων που απασχολούν.

Υπαίτιος ο κορωνοϊός

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, που παρουσίασε η πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, τα τελευταία χρόνια υπήρξε κατακόρυφη μείωση στον αριθμό των εγγραφών των σπουδαστών στις εκπαιδευτικές δομές, χωρίς να είναι ανάλογη η μείωση στον αριθμό των προκηρυχθέντων θέσεων εργασίας, κάτι που σαφέστατα οδήγησε και σε ανάγκη πρόσθετης επιχορήγησης από τον Δήμο.
Ενδεικτικά, ο μέσος όρος των σπουδαστών στο Δημοτικό Ωδείο από το σχολικό έτος 2012-2013 έως το σχολικό έτος 2019-2020 ήταν 605 σπουδαστές, ενώ τη διετία 2020-2022 ήταν 485. Στη Σχολή Χορού ο μέσος όρος των σπουδαστών από το σχολικό έτος 2013-2014 έως το σχολικό έτος 2019-2020 ήταν 360 και τη διετία 2020-2022 ήταν 198. Ακόμη χειρότερη η εικόνα στα ΚΔΑΠ, όπου ο μέσος όρος των μαθητών την περίοδο 2013-2020 ήταν 400, ενώ την περίοδο 2021-2022 ο μέσος όρος αυτών ήταν 133 και το σχολικό έτος 2022-2023 μόλις 97. Στον αντίποδα, ενώ ο μέσος όρος των προκηρύξεων για την κάλυψη θέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου την περίοδο 2013-2020 ήταν 75, τη διετία 2020-2022 ήταν 88, ενώ ο μέσος όρος των εσόδων από τις δομές του Πνευματικού Κέντρου κατά την περίοδο 2013-2019 ήταν 480.000 ευρώ, ενώ κατά το διάστημα 2020-2022 ήταν μόλις 240.000 ευρώ.
Ερωτηθείσα σχετικά, η κα. Ακονίδου απέδωσε τη μείωση του αριθμού των εγγραφών στην πανδημία του κορωνοϊού και στα επακόλουθα περιοριστικά μέτρα. Ωστόσο, δήλωσε αισιόδοξη για σταδιακή αναστροφή αυτής της πορείας. «Βλέπουμε ότι επανακάμπτουμε και υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις δομές μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Οι εγγραφές στο Ωδείο είναι ελαφρώς καλύτερες σε σχέση με πέρυσι την ίδια ημερομηνία. Οι γονείς επανακάμπτουν, βρίσκοντας τις ίδιες τιμές κατά 95%», πρόσθεσε, από την πλευρά του, ο διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Φ. Παπαδόπουλος, ενώ ο αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Δ. Αμπατζής ανέφερε ότι η μπαντίνα απαριθμεί 80 μαθητές σήμερα, κάτι που αποτελεί εγγύηση για το μέλλον της Φιλαρμονικής.
Με βάση τα παραπάνω, η κα. Ακονίδου τόνισε ότι προκύπτει εμπράκτως η στήριξη, το ενδιαφέρον και η φροντίδα για τους εργαζόμενους του Πνευματικού Κέντρου, τόσο των ΚΔΑΠ, τη στιγμή που πολλοί Δήμοι δεν έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχες ανανεώσεις συμβάσεων, όσο και των υπόλοιπων, είτε διδάσκουν στις εκπαιδευτικές δομές του Πνευματικού είτε μετέχουν στα μουσικά σχήματα (Συμφωνική και Φιλαρμονική).
«Οι αριθμοί που παραθέτω δημόσια, αποδίδουν την πραγματική εικόνα των δυσκολιών που έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε», αποφεύγοντας να απαντήσει στο αν θεωρεί ότι το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, οφείλεται εν μέρει και σε τακτική της αντιπολίτευσης, με δεδομένο ότι έχουμε πλέον μπει σε προεκλογική χρονιά. «Αν υποκρύπτεται κάποια άλλη σκοπιμότητα, δεν το ξέρω και οφείλω να μην το λαμβάνω υπόψη μου», τόνισε και πρόσθεσε ότι από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκε με τα κοινά και της ανατέθηκε η προεδρία του Πνευματικού Κέντρου, ως αποκλειστικό και μόνο γνώμονα είχε και έχει την προσφορά προς όλους τους δημότες ενός καλύτερου πολιτιστικού προϊόντος με συνέπεια, ήθος και υψηλό αίσθημα ευθύνης, προκειμένου η πόλη μας να διακρίνεται για την υψηλού επιπέδου πολιτιστική της δράση και παρουσία. «Σε αυτή την προτεραιότητα παραμένω συνεπής», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

Δωρεάν η συμμετοχή στα ΚΔΑΠ και για όσους δεν έλαβαν voucher

Ένα ταξίδι στη Σεφαραδίτικη και Ρωμανιώτικη παράδοση

Αιτήσεις για τα vouchers στα πέντε ΚΔΑΠ του Δήμου Ιωαννιτών