ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δύο προσφυγές και ερωτήματα στον πρωθυπουργό

Πράξη έκαναν οι «Οριζόντες Ηπείρου» την απειλή τους για προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας κατά της θετικής γνωμοδότησης της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το φωτοβολταϊκό πάρκο στο Μαργαρίτι, και της συμμετοχής του περιφερειάρχη Ηπείρου στη συνεδρίαση.

Η παράταξη της ελάσσονος αντιπολίτευσης προχώρησε στην κατάθεση δύο προσφυγών, με την πρώτη να αφορά αυτή καθ’ αυτή τη ΜΠΕ, ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς για τη χρήση της έκτασης και τη συμπερίληψης δάσους με στόχο τη δημιουργία πλασματικών τετραγωνικών δόμησης, και τη δεύτερη να αναφέρεται στο μη νόμιμο της συνεδρίασης, λόγω της ύπαρξης σύγκρουσης συμφερόντων.
Όπως τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο επικεφαλής Σπύρος Ριζόπουλος, η συμμετοχή του κ. Καχριμάνη στην Επιτροπή, από τη στιγμή που το θέμα σχετιζόταν άμεσα με τα ιδιωτικά συμφέροντα του γιου του, καθιστά την απόφαση που ελήφθη άκυρη, ενώ συνιστά σοβαρή πειθαρχική παράβαση καθήκοντος και θα πρέπει να ελεγχθεί πειθαρχικά.
Ο κ. Ριζόπουλος, τον οποίο πλαισίωναν στη συνέντευξη τύπου οι νομικοί σύμβουλοι της παράταξης Δημήτριος Παππάς και Βίκυ Κουφαλά, που θα είναι και υποψήφιοι, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι δεν τον αφορούν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της οικογένειας Καχριμάνη ανά την Ελλάδα, ωστόσο η εμφάνιση του περιφερειάρχη στην Επιτροπή, σε ένα θέμα που αφορούσε τον γιο του, μεταξύ άλλων, είναι κάτι που αφορά την παράταξή του. Μάλιστα, για να ισχυροποιήσει τον συλλογισμό του, έφερε και ένα παράδειγμα, μάλλον όχι και τόσο τυχαίο. ««Εφόσον για παράδειγμα επενδύουν σε ένα ξενοδοχείο μέσα στα Γιάννενα, που για την ανέγερσή του θα χρειαστεί άδειες από τον Δήμο και την Πολεοδομία ή την αρχαιολογία, δεν υπάρχει πρόβλημα και δε μας αφορά ως αντιπολίτευση. Αν όμως αποφασίσει να κάνει ένα ξενοδοχείο στους Λιγκιάδες, σε ένα οικόπεδο 50 στρεμμάτων για παράδειγμα, και πρέπει να πάρει έγκριση το περιβαλλοντικό κομμάτι της επένδυσης από υπηρεσίες της Περιφέρειας, δεν μπορεί να γίνει, λόγω σύγκρουσης συμφερόντων. Είναι ξεκάθαρος ο νόμος. Το ζητούμενο, λοιπόν, δεν είναι αν επιτρέπεται η οικογένεια να επενδύει, αλλά να μην υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ριζόπουλος.
«Θα ήταν πολύ απλό να αποσυρθεί η οικογένεια από τη επένδυση για να προχωρήσει», είπε, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου», αναφέροντας ότι αρχικά είχε επιλεγεί, από την υποψήφια περιφερειακή σύμβουλο του κ. Καχριμάνη στη Θεσπρωτία Μυρτώ Λύκα, την οποία ονομάτισε ως επικεφαλής του εγχειρήματος, άλλο σημείο στον Δήμο Σουλίου για την επένδυση, ωστόσο δεν προχώρησε εκεί μόλις ο δήμαρχος διαπίστωσε ότι εμπλέκονται σε αυτή και δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου του. Στη συνέχεια προέκυψε το Μαργαρίτι, όμως η καθυστέρηση αυτή στοίχισε, καθώς μέχρι τον Φεβρουάριο ο νόμος επέτρεπε τη διακριτή συμμετοχή σε επενδύσεις μέχρι 1 μεγαβάτ χωρίς αξιολόγηση περιβαλλοντικών όρων, οπότε και η επένδυση θα προχωρούσε κανονικά. Τον Φεβρουάριο, όμως, άλλαξε ο νόμος κι έτσι η επένδυση οδηγήθηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου.
Ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» στάθηκε και στις απειλές που δέχθηκε από τον περιφερειάρχη στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος. «Οι απειλές στο πρόσωπό μου δε θα πάνε πολύ μακριά, αλλά πρέπει να το συνηθίσουμε ότι θα πάμε λίγο… hard rock μέχρι τις εκλογές», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα και αφού εξήγησε ότι δεν είναι θιασώτης της λογικής ότι η αυτοδιοίκηση δεν έχει σχέση με την κεντρική πολιτική σκηνή, διερωτήθηκε αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμφωνεί με την πολιτική διαχείριση του περιφερειάρχη Ηπείρου, εφόσον πριν από ένα μήνα ο πρωθυπουργός, με αφορμή τη λανθασμένη πολιτική διαχείριση της υπόθεσης των υποκλοπών, ζήτησε κι έλαβε τις παραιτήσεις δύο κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησής του. «Ρωτώ τη Νέα Δημοκρατία και τον πρωθυπουργό. Συμφωνούν με τις πρακτικές του κ. Καχριμάνη; Εγκρίνουν την πολιτική διαχείριση του κ. Καχριμάνη; Τι έχουν να πουν για την παραπομπή του Απριλίου, για το προκάτ, για τη διαχείριση των απορριμμάτων…;», σημείωσε και κατέληξε, λέγοντας: «Φτάνω ως τον πρωθυπουργό, γιατί οι βουλευτές της Ν.Δ. σε όλη την Ήπειρο δεν εκφράζουν άποψη».

Σχετικά άρθρα

Κόβει κάθε δεσμό με τους «Ορίζοντες Ηπείρου» ο Σπ. Ριζόπουλος

«Ορίζοντες Ηπείρου» – Ο Άλκης Λάνταβος διευθυντής του πολιτικού γραφείου

Συνέχεια αποχωρήσεων στους «Ορίζοντες Ηπείρου»

Ηπειρωτικός Αγών