ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Σωσίβιο» για τον ΣΥΔΛΙ η είσπραξη των οφειλών της ΔΕΥΑΙ

Τουλάχιστον διπλάσιο είναι φέτος το ενεργειακό κόστος για τον Σύνδεσμο Ύδρευσης Δήμων Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, με τη ΔΕΥΑΙ να αποτελεί τον κύριο «αιμοδότη» του, ώστε να μπορεί να είναι συνεπής στις οφειλές προς τη ΔΕΗ, αλλά ταυτόχρονα να μην προβαίνει σε αύξηση της τιμής του νερού, για τους καταναλωτές του στους δήμους Ιωαννιτών, Ζίτσας και Δωδώνης, μέρος των οποίων υδροδοτεί.

Ο Σύνδεσμός αναμένει, όπως και οι δήμοι αλλά και οι ΔΕΥΑ της χώρας, να υπάρξει μέριμνα από την πλευρά της κυβέρνησης και των συναρμόδιων υπουργείων, με δεδομένο πως η τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστους απειλεί τη βιωσιμότητα και των πιο εύρωστων οργανισμών.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχουν ανακοινωθεί συνολικές ρυθμίσεις, που θα ανακουφίσουν τις ΔΕΥΑ και τους Συνδέσμους Ύδρευσης, που στηρίζονται στο μεγαλύτερο μέρος τους στην ηλεκτρική ενέργεια για να λειτουργήσουν τις ενεργοβόρες εγκαταστάσεις τους, όπως τα αντλιοστάσια και τις γεωτρήσεις.

Στον ΣΥΔΛΙ, το πρόβλημα της αύξησης του ενεργειακού κόστους συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, με τον πρόεδρο Γιώργο Αρλέτο να σημειώνει πως ο Σύνδεσμος αντλεί κάθε χρόνο περίπου τις ίδιες ποσότητες με τη ΔΕΥΑΙ και εξαρτάται πλήρως από την ηλεκτρική ενέργεια.

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους αγγίζει φέτος το 150% σε σχέση με το 2020, όταν το κόστος ανήλθε σε δύο εκατομμύρια ευρώ, και το κόστος για την τρέχουσα χρονιά έχει ξεπεράσει τα 2,7 εκ. ευρώ. «Ελπίζουμε να μην περάσουμε τα 4 εκ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου», ανέφερε ο κ. Αρλέτος, προσθέτοντας πως, προς το παρόν, αυτό που σώζει την κατάσταση, είναι η συνέπεια της ΔΕΥΑΙ ως προς την αποπληρωμή των δόσεων της ρύθμισης των οφειλών παρελθόντων ετών.

Το χρέος αφορούσε οφειλές της τάξεως των 6,5 εκ. ευρώ περίπου, από τις οποίες έχουν αποπληρωθεί σχεδόν τα 4 εκ. ευρώ, στο πλαίσιο της ρύθμισης που συμφωνήθηκε στα τέλη του 2019.

«Ευτυχώς η ΔΕΥΑΙ ανταποκρίνεται στη ρύθμιση και αποτελεί πραγματικά ανάσα για τον ΣΥΔΛΙ, ώστε να μην προβούμε σε αύξηση της τιμής του νερού. Το νερό τιμολογείται στα 29 λεπτά, είναι μία τιμή πριν το 2000, την οποία και προσπαθούμε να την κρατήσουμε», σημείωσε ο κ. Αρλέτος.

Πάντως όσο διαρκεί η αβεβαιότητα για τα μέτρα που θα λάβει η πολιτεία, αυξάνεται και ο προβληματισμός. «Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια ρύθμιση, ελπίζουμε ότι θα το καταλάβουν και θα βρεθούν λύσεις», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Δύο μελέτες για τον ποιοτικό έλεγχο του πόσιμου νερού

Προς αύξηση τιμολογίων ο ΣΥΔΛΙ για την «τρύπα» των 4,7 εκατ. ευρώ

Ξεκινά η εγκατάσταση 11.900 «έξυπνων» υδρομέτρων