ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Εκτροχιάζει» τον προϋπολογισμό το ενεργειακό κόστος

Η αύξηση του κόστους ενέργειας «εκτροχιάζει» τους προϋπολογισμούς των δήμων, μεταξύ αυτών και του Δήμου Ιωαννιτών, όπου το κόστος του οδοφωτισμού στο πρώτο εννεάμηνο του ’22 έχει ήδη ξεπεράσει το κόστους ολόκληρου του προηγούμενου έτους.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την αύξηση του κόστους, που επιφέρει η ενεργειακή κρίση στην λειτουργία του Δήμου, τόνισε πως τα προβλήματα που δημιουργούνται στους προϋπολογισμούς των δήμων για την τρέχουσα χρονιά, αλλά πιθανότατα και για τον προϋπολογισμό του 2023, είναι σοβαρά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το κόστος για τον δημόσιο φωτισμό στον Δήμο Ιωαννιτών από την αρχή του έτους υπολογίζεται ότι θα φτάσει στις 31 Δεκεμβρίου στα τρία εκατομμύρια ευρώ, όταν την προηγούμενη χρονιά ήταν 2,1 εκ. ευρώ. Αυτό σημαίνει αύξηση της τάξης του 50% περίπου, στο κομμάτι που καλύπτεται από τα ανταποδοτικά.
Η αύξηση είναι μικρότερη για το ενεργειακό κόστος στα κτίρια, που λειτουργούν οι υπηρεσίες του δήμου και τα νομικά πρόσωπα, όμως και εκεί σημαντικό. Μάλιστα, από τον ΟΚΠΑΠΑ και το ΠΚΔΙ ήδη υπάρχουν αιτήματα ενίσχυσης της χρηματοδότησης για την κάλυψη των αναγκών ενέργειας μέχρι τώρα, αλλά κυρίως των αναγκών θέρμανσης ενόψει του χειμώνα.
Μέχρι στιγμής έχουν δοθεί κάποιες έκτακτες χρηματοδοτήσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών, με την τελευταία, τον περασμένο Αύγουστο στον Δήμο Ιωαννιτών να φτάνει τις 700.000 ευρώ. Ωστόσο, από το υπουργείο έχουν ζητηθεί αναλυτικά στοιχεία κατανάλωσης από τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, ενώ η ΚΕΔΕ προγραμματίζει νέα συνάντηση με τον υπουργό Στέλιο Πέτσα.
«Είναι ένα δύσκολο θέμα με προεκτάσεις και για τους προϋπολογισμούς του 2023. Θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια και ως δήμος και στο πλαίσιο της εθνικής πολιτικής για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας», σημείωσε ο κ. Βάββας, προσθέτοντας πως υπάρχουν πολιτικές που μπορούν να ακολουθηθούν, ωστόσο απαιτούν χρόνο.
Πάντως, στο πλαίσιο των κυβερνητικών ανακοινώσεων των προηγούμενων εβδομάδων, στον Δήμο Ιωαννιτών έχει τοποθετηθεί ενεργειακά υπεύθυνος, ενώ υπεύθυνοι ορίστηκαν σε όλες τις υπηρεσίες και τα νομικά πρόσωπα.
Από τους αρμόδιους και τις υπηρεσίες εξετάζονται όλα τα στοιχεία κατανάλωσης του οκταμήνου, καθώς και τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να εξοικονομηθεί ενέργεια κατά 10%, στόχος ο οποίος έχει τεθεί από την κυβέρνηση και αναμένεται να αποτυπωθεί σε νόμο.

 

Σχετικά άρθρα

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών