ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Απάντηση από τη ΔΕΥΑΙ δύο μήνες μετά και μέσω… Λαμίας

Τις θέσεις της ΔΕΥΑΙ για το θέμα της καταβολής των αχρεωστήτως καταβληθεισών αποδοχών στο προσωπικό της, διαβίβασε το Υπουργείο Εσωτερικών στον βουλευτή Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρο Καλογιάννη, σε απάντηση της αναφοράς που είχε καταθέσει στη Βουλή.

Κατά συνέπεια, ο Στ. Καλογιάννης πληροφορείται, δύο μήνες μετά την κατάθεση της αναφοράς του, αυτά που θα μπορούσαν να είχαν περιέλθει σε γνώση του, αν ο ίδιος είχε απευθυνθεί στη διοίκηση της ΔΕΥΑΙ. Κάτι που όμως, για λόγους που γνωρίζει ο ίδιος, δεν έκανε και απαιτήθηκε το Υπουργείο Εσωτερικών να απευθυνθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στη ΔΕΥΑΙ, η ΔΕΥΑΙ να απαντήσει στην Αποκεντρωμένη και η Αποκεντρωμένη να διαβιβάσει την απάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών, που με τη σειρά του διαβίβασε την απάντηση στον βουλευτή.
Ενημερώνοντας για την απάντηση στην αναφορά του, ο Στ. Καλογιάννης, με τη χρήση συγκεκριμένων λέξεων και σημείων στίξης, αφήνει εντέχνως να εννοηθεί ότι περίμενε κάτι περισσότερο, ισχυροποιώντας τις υπόνοιες ότι η ενέργειά του στόχευε ενδεχομένως σε μια νομοθετική παρέμβαση από την πλευρά της κυβέρνησης, πέρα από την ενημέρωσή του.
Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Για αυτό το σοβαρό θέμα, το αρμόδιο Υπουργείο δεν απαντά επί της ουσίας, αλλά “επισυνάπτει” απλώς έγγραφο “της αρμόδιας υπηρεσίας ΔΕΥΑ Ιωαννίνων” προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.
Στο εν λόγω δεκασέλιδο (!) έγγραφο, με τίτλο “Έκθεση απόψεων της ΔΕΥΑΙ”, γίνεται αναλυτική αναφορά στο χρονικό του ζητήματος κατά την τελευταία δεκαετία, και ειδικότερα από τον Ιανουάριο 2013 μέχρι σήμερα, και παρατίθεται σειρά στοιχείων νομικής φύσεως (Αποφάσεις δικαστηρίων, νομολογία, ερμηνευτικές εγκύκλιοι, κλπ). Η Έκθεση της ΔΕΥΑΙ καταλήγει αναφέροντας συμπερασματικά, μεταξύ άλλων, τα εξής: “Η ΔΕΥΑΙ έχει νομική υποχρέωση να αναζητήσει τα ποσά που αχρεωστήτως κατέβαλλε στον καθένα από τους εργαζομένους της, ενώ ο καθένας από αυτούς έχει υποχρέωση τα επιπλέον ποσά μισθοδοτικών αποδοχών, που έχει εισπράξει βάσει των αποφάσεων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων, να τα επιστρέψει ως αχρεωστήτως εισπραχθέντα”.
Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ, όπως αναφέρει στο έγγραφό της, μόλις προ μηνός αποφάσισε να αναθέσει σε εμπειρογνώμονες τον ακριβή προσδιορισμό της μισθοδοσίας των υπαλλήλων της Επιχείρησης και τον προσδιορισμό των “τυχόν αχρεωστήτως καταβληθεισών αποδοχών στους υπαλλήλους της κατά το χρονικό διάστημα από 1/1/2013 και εντεύθεν και σε κάθε περίπτωση μέχρι την 1/2/2022”. Προσθέτει δε ότι “δεν έχει προβεί σε καμία περαιτέρω ενέργεια αναζήτησης των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών”».
Ο Σταύρος Καλογιάννης κάνει γνωστό ότι ενημέρωσε το Σωματείο εργαζομένων της ΔΕΥΑΙ για την απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών και προσθέτει ότι τόσο η αναφορά όσο και τα σχετικά απαντητικά έγγραφα είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Βουλής και διαθέσιμα σε κάθε πολίτη. «Η διευκρίνηση κρίνεται αναγκαία μετά τον θόρυβο που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί προ διμήνου, ότι, δήθεν, η Αναφορά του Σταύρου Καλογιάννη είχε κατατεθεί εν κρυπτώ!», καταλήγει.

Σχετικά άρθρα

Δύο μελέτες για τον ποιοτικό έλεγχο του πόσιμου νερού

Ξεκινά η εγκατάσταση 11.900 «έξυπνων» υδρομέτρων

Διακοπή νερού στην πόλη την Τρίτη

Ηπειρωτικός Αγών