ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Άνοιξε η πλατφόρμα για τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται από το απόγευμα της Δευτέρας η πλατφόρμα για τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, με τους πρώτους εμβολιασμούς να γίνονται αύριο Τετάρτη.

Όπως ενημέρωσαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα βρίσκεται σε λειτουργία και πλέον όσοι προβλέπεται έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, τα επικαιροποιημένα εμβόλια στηρίζονται στην m-RNA τεχνολογία και είναι αποτελεσματικά έναντι των παραλλαγών του κορωνοϊού Ομικρον 1, Ομικρον 2, Όμικρον 2.7 και Ομικρον 5. Όπως είπε, με τα συγκεκριμένα σκευάσματα μπορούν να εμβολιαστούν οι 12 ετών και άνω, ενώ οι συστάσεις καθορίζονται από κάθε χώρα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και την εμβολιαστική κάλυψη.

Η κ. Θεοδωρίδου έσπευσε να επισημάνει πως τα εν λόγω εμβόλια προορίζονται μόνο ως αναμνηστική δόση, δηλαδή μετά τη συμπλήρωση του βασικού εμβολιασμού (δύο ή τρεις δόσεις αναλόγως) ανεξάρτητα από το είδος του εμβολίου που επιλέχτηκε στον αρχικό εμβολιασμό. Τα εμβόλια χορηγούνται σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών μετά την τελευταία δόση εμβολίου ή μετά τη νόσηση.

Προτεραιότητα για τον εμβολιασμό έχουν οι άνω των 60 ετών, οι ηλικιωμένοι με συνοδά νοσήματα, οι ανοσοκατασταλμένοι, οι ασθενείς με χρόνια και σπάνια νοσήματα, οι 12-15 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, όσοι διαμένουν ή εργάζονται σε μονάδες αυξημένης φροντίδας ηλικιωμένων, οι επαγγελματίες υγείας και άτομα που διαβιούν με άλλα άτομα σε ανοσοκαταστολή.

Σχετικά άρθρα

Επανέρχονται οι συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Γεωργία Χαλάτση

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί με το επικαιροποιημένο εμβόλιο

«Επιμένει» να μας ταλαιπωρεί ο κορωνοϊός