ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Χτύπησε» το πρώτο κουδούνι

Με καλούς οιωνούς και με την αγωνία των προηγούμενων δύο ετών της πανδημίας να αποτελεί «παρελθόν», ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά για τους μαθητές σε ολόκληρη τη χώρα και φυσικά την περιοχή μας.

Ο καθιερωμένος αγιασμός σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες κανονικότητας, χωρίς υποχρεωτικά μέτρα, αλλά με πλήθος ευχών να συνοδεύουν μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Αιρετοί και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών παραβρέθηκαν σε αγιασμούς σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων, τόσο στα Γιάννενα όσο και σε ολόκληρο τον νομό.

Στο σχολικό συγκρότημα της Ακαδημίας βρέθηκε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου εκπροσωπώντας τον δήμο. Απευθυνόμενος στους μαθητές των σχολείων της Ακαδημίας μετέφερε τις ευχές του δημάρχου για καλή σχολική χρονιά και τόνισε ότι ο δήμος θα είναι δίπλα στα σχολεία καθ’ όλη την διάρκεια του έτους για την επίλυση όποιου προβλήματος ανακύψει.

Στους μαθητές απευθύνθηκε και ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βασίλης Τσαμπαλάς δίνοντας τις ευχές του ενώ έκανε γνωστό ότι άμεσα θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανάπλαση του αύλειου χώρου της Ακαδημίας.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ με γραπτή του δήλωση εύχεται «καλή χρονιά» σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. «Η φετινή χρονιά ξεκινά με συνθήκες κανονικότητας κι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για όλους. Ευχή και ελπίδα όλων μας είναι να ολοκληρωθεί με τις ίδιες συνθήκες, χωρίς να χρειαστούν μέτρα ή τηλεκπαίδευση. Η δια ζώσης διδασκαλία είναι κάτι που δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Εύχομαι στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας καλή χρονιά. Ο δήμος θα είναι βρίσκεται δίπλα στα σχολεία και με συνεργασία θα αντιμετωπίσουμε όποιο πρόβλημα ανακύψει τους επόμενους μήνες και ειδικά τον χειμώνα που λόγω της γενικότερης κατάστασης και της ενεργειακής κρίσης αναμένεται να είναι δύσκολος», αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Ελισάφ.

Ιδιαίτερη ήταν η ημέρα του αγιασμού για τα σχολεία που ξεκίνησαν σήμερα για πρώτη φορά την λειτουργία τους, όπως το νηπιαγωγείο στους πρώην Στρατιωτικούς Φούρνους, αλλά και στο ειδικό νηπιαγωγείο και ειδικό δημοτικό σχολείο στους χώρους του παλιού «Χατζηκώστα».

Ευχές για καλή και ασφαλή χρονιά

Ευχές για μια καλή, αποδοτική και ασφαλή σχολική χρονιά, απεύθυνε ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας, στους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς του 4ου δημοτικού σχολείου Ανατολής.

«Η παιδεία πρέπει να είναι η μεγαλύτερη επένδυση για μια χώρα, γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον μας. Οι νέες γενιές είναι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο και εμείς οφείλουμε να τους δώσουμε όσα περισσότερα εφόδια μπορούμε. Τα παιδιά μας πρέπει να αγωνίζονται, να ονειρεύονται, να θέτουν στόχους και να τολμούν. Η σχολική κοινότητα και κυρίως οι ίδιοι οι μαθητές οφείλουν να στέκονται αλληλέγγυοι στο πλευρό των συμμαθητών, καταπολεμώντας εκ των έσω και εξοβελίζοντας τα φαινόμενα ενδοσχολικής βίας. Εμείς είμαστε εδώ για να τους στηρίζουμε και να τους ενισχύουμε», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπέγκας, ενώ πρόσθεσε πως «όλοι μαζί, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί πρέπει να δώσουμε τη μάχη για να συντηρήσουμε μία ποιότητα στα σχολικά κτίρια, την ποιότητα του δημόσιου χώρου που εν τέλει είναι η ποιότητα της ζωής μας, ταυτόχρονα με την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης».

Παράλληλα, σημείωσε ότι η οργανωμένη Πολιτεία και κατ’ επέκταση ο δήμος Ιωαννιτών οφείλει σε αυτή τη νέα σχολική χρονιά που ξεκινά με προκλήσεις όπως η πανδημία αλλά και η ενεργειακή κρίση, να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη ευθύνη τα πιθανά προβλήματα που θα προκύψουν.

«Η παράταξή μας, μέσα και από την σημερινή συμβολική παρουσία των μελών της στον αγιασμό των σχολείων, δηλώνει παρούσα από τον θεσμικό της ρόλο σε οτιδήποτε χρειαστεί η εκπαιδευτική κοινότητα, όπως έπραξε άλλωστε και όλα τα προηγούμενα χρόνια», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.

«Η ευχή μας είναι η νέα χρονιά να είναι απαλλαγμένη από προβλήματα, όπως εκείνο της πανδημίας και όλα να ξαναποκτήσουν την ηρεμία, έτσι ώστε όλα τα ζητήματα εκπαίδευσης να μπουν στην κανονικότητα που απαιτείται για να γίνει η μετάδοση γνώσεων ευχερέστερη και καλύτερη», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής πρωτοπορίας Νίκος Γκόντας και οι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι της παράταξης.

Τις δικές της ευχές στην εκπαιδευτική κοινότητα στέλνει και η δημοτική παράταξη «Γιάννενα Τώρα». «Αναλογιζόμενοι τις δύσκολες στιγμές που βίωσαν μαθητές και γονείς, αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες, με σθένος και περίσσια ευθύνη, οι εκπαιδευτικοί έφεραν εις πέρας τις παρελθούσες σχολικές χρονιές με τηλεκπαίδευση, ευελπιστούμε η φετινή σχολική χρονιά να είναι διαφορετική από τις προηγούμενες και η εκπαίδευση να γίνει όπως πραγματικά οφείλει, μέσα από διά ζώσης εκπαιδευτικές διαδικασίες. Στο νέο αυτό ξεκίνημα, η παράταξή μας εκτός από τις θερμές ευχές για μία δημιουργική και ευχάριστη σχολική χρονιά, θέλει να σας βεβαιώσει ότι με όσες δυνάμεις διαθέτει, θα είναι αρωγός στο έργο της εκπαιδευτικής κοινότητας και άοκνο στήριγμα των μαθητών και γονέων», αναφέρει, μεταξύ άλλων.

 

Σχετικά άρθρα

Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα αναβάθμισης των σχολικών μονάδων

Δεν επιφέρουν αλλαγές οι εκλογές

Από τα σχολεία ξεκινούν οι προσεισμικοί έλεγχοι