ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μεγάλες προσδοκίες από την Ποδηλατική Ιόνια Διαδρομή

Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε, με προϋπολογισμό τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, η Ποδηλατική Ιόνια Διαδρομή, συνολικού μήκους 58,028 χλμ., που θα συνδέει την Πρέβεζα με τη διασταύρωση Αμμουδιάς, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο, υπερσύγχρονο δίκτυο ποδηλατοδρόμων στον Νομό Πρέβεζας.

Το έργο θα διασχίζει την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας επί του οδικού άξονα Πρέβεζας – Πάργας. Προβλέπει την κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων, αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες, μετατόπιση δικτύου Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και λύσεις καινοτομίας στο πλαίσιο της κατασκευής του ποδηλατοδρόμου. Με την ολοκλήρωση του έργου θα είναι εφικτή η ασφαλής μετακίνηση με ποδήλατο από άκρου εις άκρον στον νομό, ενώ ταυτόχρονα η διαδρομή θα αποτελεί πόλο έλξης για όσους αγαπούν το οικολογικό αυτό μέσο μετακίνησης.
Μάλιστα, μια σειρά από καινοτομίες και «έξυπνες» καινοτόμες εφαρμογές έχουν προβλεφθεί και θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της κατασκευής της κύριας διαδρομής Δικτύου Ποδηλατοδρόμου Π.Ε. Πρέβεζας (Ιόνια Διαδρομή). Συγκεκριμένα, θα εγκατασταθούν κατά το μήκος της διαδρομής, σε ισομήκη διαστήματα, πέντε «έξυπνοι σταθμοί ανάπαυσης» με θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων (Smart Benches-έξυπνα παγκάκια) με smart χαρακτηριστικά, που θα παρέχουν τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής διασύνδεσης, κοινωνικής πληροφόρησης και ενεργειακής αυτάρκειας μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επίσης, θα εγκατασταθούν, σε καίρια σημεία κατά το μήκος της διαδρομής, πέντε έξυπνοι σταθμοί πληροφόρησης (Infokiosks), που θα παρέχουν γρήγορη και εύκολη ενημέρωση για το κοινό. Τέλος, θα παρέχονται έξυπνες υποδομές για την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών στους χρήστες του νέου ποδηλατοδρόμου, όπως διαδικτυακή πύλη, ψηφιακή διαδρομή ποδηλατοδρόμου και σημεία ενδιαφέροντος, τοπικά μετεωρολογικά δεδομένα μέσω αισθητήρων μετεωρολογικών δεδομένων κ.ά.
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την εξέλιξη αυτή εμφανίζεται ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, θεωρώντας την ανάπτυξη της ποδηλατικής μετακίνησης έναν από τους σημαντικούς αναπτυξιακούς στόχους, όπως αντίστοιχα και η Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου, η οποία έχει ήδη υλοποιηθεί στο μεγαλύτερο μέρος της.
«Η ασφαλής ποδηλατική μετακίνηση στον νομό μας, ο οποίος έχει το ιδανικό εδαφικό ανάγλυφο αλλά και ιδεώδη φυσική ομορφιά, ήταν για μένα εξαρχής ένα αναπτυξιακό ζητούμενο. Προκηρύξαμε μελέτη για την Ιόνια διαδρομή μαζί με τις εναλλακτικές της, η οποία μας άνοιξε το δρόμο για την κατασκευή ενός σύγχρονου και ασφαλούς δικτύου ποδηλατοδρόμων με προδιαγραφές ευρωπαϊκών χωρών, με αφετηρία το παραλιακό μέτωπο στο Ιόνιο, που θα διασυνδεθεί και με το ευρωπαϊκό δίκτυο Eurovelo», σημειώνει ο κ. Ιωάννου σε ανακοίνωσή του.
Η Ιόνια Διαδρομή είναι μια σύγχρονη ποδηλατική διαδρομή, που θα περνάει παραλιακά από τον Παντοκράτορα, το Καλαμίτσι, το Μονολίθι, το Κανάλι, την Καστροσυκιά, τη Λούτσα και φθάνει ως την διασταύρωση της Αμμουδιάς, 4 χλμ. περίπου πριν τη διασταύρωση της Πάργας (όρια νομού Πρέβεζας-Θεσπρωτίας).
«Θα προσφέρει στον ποδηλάτη μια ιδεώδη θέαση του νομού μας, παράλληλα με τη θαυμάσια ακτογραμμή μας. Η Ιόνια Διαδρομή θα παρέχει, δηλαδή, όχι απλώς τη δυνατότητα ασφαλούς ποδηλατικής μετάβασης από σημείο σε σημείο, αλλά μια μοναδική περιηγητική εμπειρία του τόπου μας, μια εξαιρετική διαδρομή με θέα τη θάλασσα και απόλυτη ασφάλεια», τόνισε ο κ. Ιωάννου, κάνοντας λόγο για μια «νέα εποχή».
«Η κατασκευή αυτού του φιλόδοξου δικτύου ποδηλατοδρόμων δε θα προσφέρει απλώς στους πολίτες τη δυνατότητα ασφαλούς μετακίνησης με ποδήλατο, αλλά θα δώσει, πιστεύω, και επιπλέον ώθηση στον τουρισμό, καθιστώντας τον νομό μας προορισμό ποδηλατικού τουρισμού. Αυτό θα έχει απτό οικονομικό όφελος για την τοπική οικονομία. Πιστεύω ότι τα έργα αυτά αποτελούν την προετοιμασία ενός καλύτερου μέλλοντος, που θα χαρακτηρίζεται από την έμπρακτη μέριμνα για το περιβάλλον, την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών αλλά και από τη δημιουργία συνθηκών καθημερινότητας σε ανθρώπινη κλίμακα», τονίζει.

Σχετικά άρθρα

Η πίτα του Ταμείου Ανάκαμψης και το κομμάτι της Ηπείρου

Πιέζει ο χρόνος για άμεση δημοπράτηση

Αγώνας δρόμου για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος