ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Η αύξηση μισθών στο επίκεντρο των διεκδικήσεων

Την αρχή για περαιτέρω κινητοποιήσεις των εργαζόμενων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αποτελεί το καθιερωμένο συλλαλητήριο στην έναρξη της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιήσουν ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ από κοινού, με κύριο αίτημα την αύξηση των μισθών.

Κυρίαρχο αίτημα στο διεκδικητικό πλαίσιο της ΑΔΕΔΥ είμαι «μισθοί για να ζούμε με αξιοπρέπεια», όπως ανέφερε ο προεδρεύων της Εκτελεστικής Επιτροπής Δημήτρης Μπράτης, που βρέθηκε στα Γιάννενα για την προετοιμασία της κινητοποίησης του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη.
«Η φετινή ΔΕΘ είναι ξεχωριστή. Ο πρωθυπουργός θα κάνει τα εγκαίνια και όλοι αναμένουν εξαγγελίες. Η πραγματικότητα όμως είναι τραγική. Οι εργαζόμενοι βιώνουν ένα άλμα ακρίβειας, δεν υπάρχει προσδοκία βελτίωσης και οι αυξήσεις που διατείνεται η κυβέρνηση ότι έδωσε στον ιδιωτικό τομέα, δεν καλύπτουν καν τον πληθωρισμό, ενώ κοροϊδεύει τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, όταν μιλάει για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης», σημείωσε ο κ. Μπράτης, σε συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Χρήστο Γρίβα και τον αντιπρόεδρο Στέφανο Σίντο. Εξηγώντας δε πως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης δεν αφορά το ένα τρίτο των εργαζομένων, που λαμβάνουν αποδοχές έως 12.000 ευρώ, ενώ για απολαβές έως 20.000 ευρώ η μηνιαία αύξηση θα είναι 1,85 ευρώ τον μήνα.
Παράλληλα, τόνισε πως οι μισθοί των νεοδιόριστων είναι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από την εικόνα που δίνεται, και τα τελευταία δέκα χρόνια δεν έχει γίνει καμία αύξηση, αλλά αντίθετα περικοπές που άγγιξαν το 40% των αποδοχών των εργαζομένων.
«Αυτό που ζητάμε είναι να ζούμε με αξιοπρέπεια», σημείωσε ο κ. Μπράτης, επισημαίνοντας πως υπάρχουν και άλλα ανοιχτά ζητήματα, όπως το συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό, ενώ αποτελεί βασικό αίτημα η κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη. «Ο νόμος αυτός, που αλυσόδεσε το συνδικαλιστικό κίνημα, θα πρέπει να καταργηθεί και στα χαρτιά, γιατί στην πράξη τον έχουμε καταργήσει», τόνισε και έκλεισε λέγοντας πως είναι προτεραιότητα για το συνδικαλιστικό κίνημα η ενίσχυση τομέων, όπως η υγεία, με μόνιμο προσωπικό.
Μεγάλη είναι η ανταπόκριση των εργαζομένων της περιοχής για συμμετοχή στην κινητοποίηση της ΔΕΘ, σύμφωνα με τον κ. Γρίβα, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία πως η κινητοποίηση θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές που υλοποιούνται. Κάλεσε δε και τα πρωτοβάθμια σωματεία να προετοιμάσουν τη συμμετοχή τους και στις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν, με δεδομένο πως η ΑΔΕΔΥ έχει αποφασίσει απεργιακή κινητοποίηση εντός του Οκτωβρίου.

Σχετικά άρθρα

Απεργιακός ξεσηκωμός την Πέμπτη

Αποστόλης Τζελέτας

Ζητούν αυξήσεις χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους

Εκδήλωση για τις αμοιβές στο δημόσιο από την ΑΔΕΔΥ

Ηπειρωτικός Αγών