ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αναποτελεσματικότητας το ανάγνωσμα με παραδείγματα

Σύγχυση και αντικρουόμενες θέσεις, που οδηγούν σε αναποτελεσματικότητα και χάσιμο χρόνου, αποδίδει στην περιφερειακή αρχή ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος, για δύο σημαντικά ζητήματα της περιοχής, την οδική σύνδεση Ιωάννινα – Κακαβιά, αλλά και το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας.

Ο κ. Ριζόπουλος χαρακτήρισε ανέφικτες τις κυβερνητικές εξαγγελίες για δημοπράτηση του τμήματος Ιωάννινα – Κακαβιά έως το τέλος του έτους, κατηγορώντας την περιφερειακή αρχή για παλινωδίες σε ό,τι αφορά τις σχετικές μελέτες και αστοχίες στη συνεργασία με την κυβέρνηση.
«Είναι στον αέρα το χρονοδιάγραμμα των μελετών. Μόνο ως προεκλογικά λόγια μπορεί να ακούγονται όλα όσα λέγονται, που φτάνουν ακόμα και στο σενάριο της χρηματοδότησης από το νέο ΕΣΠΑ. Πώς μιλάμε για δημοπράτηση αφού δεν έχουμε τη δέσμευση στο ΕΣΠΑ του ποσού; Αποκλείεται στην παρούσα θητεία να ξεκινήσει το οτιδήποτε», ανέφερε ο κ. Ριζόπουλος και εκτίμησε ότι στην καλύτερη περίπτωση το έργο θα ξεκινήσει μετά το 2026 και η ολοκλήρωση της δημοπράτησης αποκλείεται να γίνει πριν το 2024.
Για το ζήτημα του Τεχνολογικού Πάρκου, ο κ. Ριζόπουλος επικαλέστηκε επαφές του με τον προηγούμενο γενικό διευθυντή της εταιρίας P&I σχετικά με το κτιριακό, τονίζοντας πως η εταιρία δεν έχει ανάγκη ούτε επιθυμεί να χτίσει κάποιος κτίριο για λογαριασμό της, ενώ χαρακτήρισε άστοχο τον χειρισμό της πρότασης στο Ταμείο Ανάκαμψης από τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη.
«Πρώτος έθεσα το θέμα ένταξης μιας τεχνολογικής κοινότητας στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά ο κ. Καχριμάνης, με τις ερμηνείες του, κινδυνεύει να ‘’κάψει’’ την ίδια την πρόταση που υποστηρίζει ο ίδιος και την οποία έφτασε από τα 2 στα 50 εκ. ευρώ. Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν επιχορηγεί την κατασκευή κτιρίων για εμπορική χρήση. Έτσι όπως το επικοινωνεί, όμως, ο κ. Καχριμάνης, θέτει σε κίνδυνο την ίδια του την πρόταση», τόνισε ο κ. Ριζόπουλος, προσθέτοντας πως το έργο θα πρέπει να έχει κοινωνικό προσανατολισμό για τη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων, ενώ η κατασκευή με τη λογική της ενοικίασης το μετατρέπει σε «business real estate»
Τέλος, σημείωσε ότι ως ο επόμενος περιφερειάρχης δεσμεύεται να υλοποιήσει τα δύο από τα τρία ζητήματα που έθεσε η εταιρία P&I και τα οποία αφορούν το δίκτυο οπτικών ινών και τις πτήσεις από τη Φρανκφούρτη στα Γιάννενα. «Οι εκλογές έρχονται και είμαι σίγουρος ότι θα διανύσουμε μια ενδιαφέρουσα περίοδο μέχρι τότε», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Ριζόπουλος.

Κενά στη διερεύνηση καταγγελιών

Για πολιτικές ευθύνες για τα κενά στη μη διερεύνηση καταγγελιών που υπήρχαν σχετικά με τις συνθήκες στην κτηνοτροφική εγκατάσταση του κατηγορούμενου για την κακοποίηση του γαϊδάρου στο Γραμμένο, κάνει λόγο ο κ. Ριζόπουλος, μετά την επίσκεψή του στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου.
Όπως εξήγησε, την περασμένη Πέμπτη έφτασε στα χέρια του μια επώνυμη καταγγελία προς τον Δήμο Ζίτσας με ημερομηνία 11 Ιουλίου, η οποία αφορούσε την καταλληλότητα των στάβλων. Ο καταγγέλλων έλαβε κοινοποίηση στην προώθηση του εγγράφου προς την Περιφέρεια Ηπείρου, το οποίο, ενώ έχει ημερομηνία 13 Ιουλίου, παρελήφθη από τον ενδιαφερόμενο την Παρασκευή και σαφέστατα μετά τις εξελίξεις.
Η καταγγελία αφορούσε την παρουσία ψύλλων, καθώς και άλλα ζητήματα που άπτονται της δημόσιας υγείας, ζητώντας να ελεγχθεί η συγκεκριμένη μονάδα. Ωστόσο, το έγγραφο που προωθήθηκε, αφορούσε μόνο το θέμα των ψύλλων, για το οποίο αρμόδια διεύθυνση είναι το τμήμα Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε.
Απευθυνόμενος στο εν λόγω τμήμα, όμως, ο κ. Ριζόπουλος διαπίστωσε ότι φέτος τέτοιου είδους αιτήματα ή ενημερώσεις δεν πρωτοκολλούνται καν, καθότι δεν υπάρχουν χρήματα για το πρόγραμμα καταπολέμησης ψύλλων.
«Φτάνουμε έτσι στο ερώτημα, ποιοι είναι υπεύθυνοι και δεν υπάρχουν χρήματα στο πρόγραμμα αυτό; Η απάντηση της υπαλλήλου είναι ότι τα χρήματα προκύπτουν από το κονδύλι εκτάκτων αναγκών. Είναι το κονδύλι εκείνο που καθορίζει το κόστος της Πολιτικής Προστασίας, συνεπώς για τα κονδύλια είναι ενήμερος και ο κ. Μαυρογιώργος», τόνισε ο κ. Ριζόπουλος και πρόσθεσε πως αν η υπηρεσία λειτουργούσε και χρηματοδοτούνταν όπως έπρεπε, έστω και η καταγγελία για τους ψύλλους που έφτασε στην Περιφέρεια από μια λίστα άλλων 5-6 πιθανών παραπτωμάτων, θα είχε κινητοποιήσει τους αρμόδιους και θα είχαν διαπιστωθεί οι συνθήκες που επικρατούσαν στον συγκεκριμένο στάβλο και σίγουρα δε θα είχαμε αυτή την τραγική εξέλιξη. «Οι αποκαλύψεις αυτές ερμηνεύουν και τη σιωπή των πολιτικά υπεύθυνων τις πρώτες μέρες και αναδεικνύουν και τις πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν», τόνισε.

Σχετικά άρθρα

«Show me the money» λέει η Περιφέρεια στη «ΓΕΡΑΞ ΙΚΕ»

Υπηρεσιακή διαβεβαίωση χωρίς πολιτική ισχυροποίηση

Αποστόλης Τζελέτας

Πάρκο Τεχνολογίας: Από το Ταμείο Ανάκαμψης σε αναζήτηση ιδιώτη