ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Κάνουν χιλιόμετρα αντί να σβήνουν φωτιές

Το βασικό πρόβλημα, που είναι η έλλειψη προσωπικού, αναδεικνύουν οι φωτογραφίες, οι οποίες αποτυπώνουν τις συνθήκες στις οποίες καλούνται να διαμείνουν και να ξεκουραστούν οι πυροσβέστες, κατά τις μετακινήσεις τους για την αντιμετώπιση πυρκαγιών μακριά από την υπηρεσία τους.

Οι πυροσβέστες από την Ήπειρο και συγκεκριμένα από την Πρέβεζα, που κλήθηκαν να επιχειρήσουν στη φωτιά στη Θάσο, αναγκάστηκαν να διαμείνουν σε μια αποθήκη ενός camping, που είχε διαμορφωθεί σε «στρατώνα», με ράντζα και στρώματα στο πάτωμα, καθώς και κοινόχρηστο μπάνιο, παρόλο που μεταξύ αυτών ήταν και μια γυναίκα πυροσβέστης, οδηγός του πυροσβεστικού οχήματος.
Προφανώς οι μετακινήσεις προσωπικού είναι θεμιτές, προκειμένου να αντιμετωπιστούν μεγάλα συμβάντα, ωστόσο, όταν πυροσβέστες αναγκάζονται να ξεκινήσουν από την Πρέβεζα και να φτάσουν στον Θάσο, δηλαδή για ένα ταξίδι περί τις 10 ώρες με το πυροσβεστικό όχημα, σημαίνει ότι ούτε στις κοντινές στη Θάσο περιοχές υπήρχε διαθέσιμο προσωπικό, αλλά και ότι ούτε οι πυροσβέστες αυτοί, όταν φτάσουν, θα είναι αποδοτικοί και αποτελεσματικοί. Όταν βέβαια έχει προηγηθεί και η βάρδιά τους στην έδρα τους, τότε σίγουρα φτάνουν εξαντλημένοι.
Αυτό συνέβη τουλάχιστον στη συγκεκριμένη περίπτωση. Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ηπείρου Βασίλη Βράστο, οι πυροσβέστες από την Πρέβεζα τα μεσάνυχτα είχαν επιστρέψει από Δομοκό, όπου κλήθηκαν, έκαναν την πρωινή βάρδια και το μεσημέρι έλαβαν εντολή να φύγουν για Θάσο.
«Έκαναν ένα ταξίδι από Πρέβεζα 8-10 ώρες με το πυροσβεστικό, ήδη ήταν σε περιπολίες, και το μεσημέρι έφυγαν αυτοί που ήταν βάρδια το πρωί, έφτασαν μεσάνυχτα και πήγαν στην πυρκαγιά. Μιλάμε και για διπλά πληρώματα, που σημαίνει ότι θα μείνουν κάποιες μέρες εκεί, αλλά μέριμνα καμία και συντονισμός ελλιπέστατος», σημείωσε ο κ. Βράστος.
Πέρα από τις συνθήκες στη συγκεκριμένη περίπτωση, που δεν είναι η μοναδική, οι ελλείψεις προσωπικού πλέον φαίνεται πως οδηγούν σε αναγκαστικές πολύωρες μετακινήσεις του προσωπικού, με χαμένες εργατοώρες και φυσικά ταλαιπωρία.
«Μας εξαντλούν στον δρόμο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βράστος, τονίζοντας πως πυροσβέστες από την Ήπειρο έχουν κληθεί σε όλη την επικράτεια σχεδόν τα τελευταία χρόνια.
«Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να λέμε ότι πάμε να βοηθήσουμε όπου χρειάζεται, αλλά αυτό να γίνεται με τρόπο που να μπορούμε να ξεκουραζόμαστε κάποιες λίγες ώρες για να μπορούμε να αποδώσουμε. Έχουμε πάει σε όλη τη χώρα, ακόμη δεν έχουμε πάει και ελπίζουμε να μην χρειαστεί στην Κρήτη. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Προσφέρουμε όπου χρειαστεί, αλλά δεν είμαστε αποδοτικοί. Μας εξαντλούνε στον δρόμο, ενώ υπάρχουν τρόποι. Ας διαθέσουν ένα αεροπλάνο, ώστε συνάδελφοι από την Ήπειρο ή την Καστοριά να πάνε στην Θεσσαλονίκη. Δεν μπορούμε να αποδώσουμε. Το μόνο που μπορούμε, είναι να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά στο όχημα, να πάμε και να γυρίσουμε σώοι», τόνισε.

Σχετικά άρθρα

Μετακομίζει στην αυτοδιοίκηση ο Βασίλης Βράστος

Σε επιφυλακή με συνεχείς περιπολίες η Πυροσβεστική

Δε θα αποφευχθούν και φέτος οι μετακινήσεις πυροσβεστών

Γεωργία Χαλάτση