ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Επέκταση ωραρίου σε 33 ολοήμερα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία

Τριάντα 33 νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων θα λειτουργούν με το διευρυμένο ολοήμερο πρόγραμμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας. Το ωράριο θα λήγει στις 5:30 το απόγευμα, αντί τις 4 το απόγευμα που ίσχυε μέχρι την λήξη της φετινής χρονιάς.

Πρόκειται για τα 3ο, 5ο, 7ο, 10ο, 11ο, 18ο, 22ο και 31ο Νηπιαγωγεία Ιωαννίνων και το 3ο Νηπιαγωγείο Ανατολής, καθώς και τα Δημοτικό Σχολείο Μπάφρας- Νεοκαισάρειας, Πεδινής, 1ο, 3ο (Μαρούτσειο) 5ο, 6ο, 7ο(Παυλίδειος Σχολή), 8ο, 10ο, 11ο (Ελισαβέτειο), 13ο, 16ο 18ο(Ελισαβέτειο), 19ο, 20ο, 21ο, 24ο, 27ο δημοτικά σχολεία Ιωαννίνων και 1ο, 2ο και 3ο Δημοτικό Ανατολής, 1ο και 2ο Δημοτικό Ελεούσας, και το Δημοτικό Σχολείο Μετσόβου.

Για την επιλογή των σχολικών μονάδων ελήφθησαν υπόψη κριτήρια όπως το μαθητικό δυναμικό του σχολείου, ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν ήδη σε ολοήμερο και ο αριθμός των λειτουργούντων ολοήμερων τμημάτων. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί περίπου στο 50% των τμημάτων που λειτουργούν σήμερα ως ολοήμερα, δηλαδή σε σχεδόν 5.000 τμήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και περιφέρεια.

Ο στόχος του διευρυμένου δωρεάν παιδαγωγικού προγράμματος είναι διττός: Η ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης για τα παιδιά μας, μέσω δραστηριοτήτων όπως εκπαιδευτική ρομποτική, πειράματα, ρητορική τέχνη, ασφαλής και δημιουργική πλοήγηση στο διαδίκτυο, αθλητισμός, παραδοσιακοί ή μοντέρνοι χοροί, εικαστικές τέχνες, χειροτεχνίες και κατασκευές, εκμάθηση μουσικών οργάνων επιπλέον χρόνου για μάθηση, μελέτη και παιχνίδι στο σχολείο. Επίσης, η υποστήριξη της οικογένειας, με προσέγγιση του σχολικού με το εργασιακό ωράριο των γονέων, περισσότερο ελεύθερο, δημιουργικό χρόνο στο σπίτι, εφόσον η μελέτη θα ολοκληρώνεται στο σχολείο, επέκταση των δωρεάν παροχών εκπαίδευσης.

Η πρόσβαση όλων των μαθητών στο διευρυμένο ολοήμερο είναι ελεύθερη, χωρίς κανένα κριτήριο συμμετοχής. Οι γονείς θα ενημερωθούν για όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με την εγγραφή των παιδιών τους στο διευρυμένο ολοήμερο τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου και πριν την έναρξη των μαθημάτων, από τους διευθυντές των σχολικών μονάδων.

«Δημιουργούμε ένα σχολείο μέσα στην κοινωνία, με μαθητές που εκφράζονται δημιουργικά μέσα από νέες εκπαιδευτικές δραστηριότητες και έχουν περισσότερο ποιοτικό χρόνο στο σπίτι. Και με γονείς που μπορούν να ενταχθούν καλύτερα στον εργασιακό βίο, απολαμβάνοντας πιο ποιοτικές παροχές από τη δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση», σημείωσε η υπουργός Νίκη Κεραμέως.

Σχετικά άρθρα

Παραμένουν επιφυλακτικοί οι εκπαιδευτικοί

Γεωργία Χαλάτση