ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Παραμένουν επιφυλακτικοί οι εκπαιδευτικοί

Διευρύνεται πιλοτικά από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη το ωράριο των ολοήμερων σχολείων σε 5.000 τμήματα σε ολόκληρη την χώρα, σύμφωνα με τη διάταξη που ψηφίστηκε με το νομοσχέδιο για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ωστόσο υπάρχουν αρκετά σημεία που χρήζουν διευκρίνισης για τον τρόπο που θα λειτουργήσουν.

Τα νέα ωρολόγια προγράμματα θα αφορούν ουσιαστικά τα μισά ολοήμερα σχολεία της χώρας, τα οποία θα λειτουργούν από τη νέα χρονιά έως τις 5.30 το απόγευμα, με στόχο, όπως έχει κάνει γνωστό η υπουργός Νίκη Κεραμέως, την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαιδευτικής διαδικασίας, καθώς και τη στήριξη της οικογένειας και την άρση εμποδίων πρόσβασης των γονέων στην αγορά εργασίας.
Από την πλευρά των εκπαιδευτικών υπάρχουν αμφιβολίες ως προς την επιστημονική και παιδαγωγική τεκμηρίωση του συγκεκριμένου σχεδιασμού, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Ιωαννίνων Κώστας Παργανάς.
Επίσης, ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό πώς θα επιλεγούν τα σχολεία, στα οποία θα εφαρμοστεί το νέο, αναβαθμισμένο πρόγραμμα, που θα αναπτυχθεί σε τρεις ζώνες: «Μεσημβρινό γεύμα – Διατροφική αγωγή», «Μελέτη – Προετοιμασία» και «Σχολικοί Μαθητικοί Όμιλοι».
Συμφωνα με την νομοθετική διάταξη, κριτήρια για την ένταξη των σχολικών μονάδων στο πρόγραμμα συνιστούν ιδίως ο αριθμός των μαθητών ανά σχολική μονάδα, ο αριθμός των μαθητών που προβλέπεται να φοιτήσουν το εκάστοτε προσεχές σχολικό έτος, ο αριθμός των τμημάτων που λειτούργησαν υπό ολοήμερο πρόγραμμα το σχολικό έτος 2021- 2022 και τα εκάστοτε αμέσως προηγούμενα σχολικά έτη, τυχόν κρατούσες ιδιαίτερες, κοινωνικές ή οικονομικές, συνθήκες που επιτείνουν την ανάγκη για μαθησιακή, παιδαγωγική και εν γένει εκπαιδευτική υποστήριξη των μαθητών και η ανάγκη υποστήριξης οικογενειών με έμφαση στην υποστήριξη των εργαζόμενων γονέων.
Το βέβαιο είναι πως θα απαιτηθούν περισσότεροι δάσκαλοι, με το υπουργείο να έχει ανακοινώσει 8.500 διορισμούς, καθώς και 3.500 επιπλέον αναπληρωτές, μέτρο που κινείται στη σωστή κατεύθυνση, σύμφωνα με τον κ. Παργανά. Ωστόσο, εκτιμάται πως αυτός ο αριθμός δε θα καλύψει τις ανάγκες με δεδομένο πως κάθε χρόνο προσλαμβάνονται 45.000 με 50.000 αναπληρωτές.

Σχετικά άρθρα

 «Κλεφτοπόλεμος» για την αξιολόγηση

Γεωργία Χαλάτση

«Στα τυφλά» οι αναπληρωτές

Κανένα τμήμα ένταξης στα Δημοτικά των Ιωαννίνων

Γεωργία Χαλάτση