ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Άνοιξε για τα καλά η συζήτηση για επαναοριοθέτηση της λίμνης

Για τα καλά έχει ανοίξει το θέμα, έστω και μερικής, τροποποίησης της οριοθέτησης της λίμνης Παμβώτιδας, ένα θέμα που μέχρι στιγμής στην δημόσια συζήτηση αντιμετωπίζεται με πολιτικούς και ιδιοκτησιακούς όρους, αλλά όχι με περιβαλλοντικούς.

Η πρόταση της επαναοριοθέτησης προέκυψε πριν από λίγους μήνες με πρωτοβουλία της βουλευτή Ιωαννίνων Μαρίας Κεφάλα, που στην συνέχεια τέθηκαν στο υπουργείο περιβάλλοντος, ακόμη και στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ο Σύλλογος ιδιοκτητών στον Μάτσικα μάλιστα, σε δημόσια επιστολή του, αντιδρώντας στην εκκίνηση από τον δήμο Ιωαννιτών της διαδικασίας αναγκαστικής απαλλοτρίωσης εκτάσεων στην παραλίμνια περιοχή για την κατασκευή του έργου του πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου, ανέφερε πως «η απόφαση αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις προθέσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως αυτές εκφράστηκαν πρόσφατα και μέσω της βουλευτού Ιωαννίνων, Μαρίας Κεφάλα, αλλά και με τις απόψεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά και όσα έχει ο ίδιος δεσμευθεί απέναντι στους κατοίκους της παραλίμνιας περιοχής. Ακόμα, έρχεται σε αντίθεση και με τις απόψεις των Γενικών Γραμματέων τόσο του Χωρικού Σχεδιασμού του ΥΠ.ΕΝ. όσο και της Δημόσιας Περιουσίας».

Σε εκείνους που προτίθενται να δοθεί λύση προς την ίδια κατεύθυνση, προστέθηκε και ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ερωτηθείς σχετικά, στο πλαίσιο συνέντευξη τύπου.

Ο κ. Καχριμάνης σημείωσε πως κανείς δεν μιλά για συνολική αλλαγή της οριοθέτησης, αλλά διορθώσεις σε συγκεκριμένα σημεία, προκειμένου να ικανοποιηθούν και τα αιτήματα των ιδιοκτητών που έχουν χάσει εξαιτίας της «κόκκινης γραμμής» οικόπεδα ή καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε όχι μόνο στην περιοχή του Μάτσικα, αλλά και σε Λογγάδες, Αμφιθέα και Καστρίτσα.

Ο κ. Καχριμάνης μάλιστα μετέφερε δέσμευση των κατοίκων του Μάτσικα ότι θα αποδώσουν τις εκτάσεις που απαιτούνται για το έργο του ποδηλατοδρόμου, εφόσον υπάρξει διόρθωση, κάτι που και ο ίδιος θα μεταφέρει στον δήμο Ιωαννιτών, όπως είπε.

«Δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική, μπορούν να βρεθούν λύσεις», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης, μεταξύ άλλων.

Σχετικά άρθρα

Στο κεντρικό κράτος το μπαλάκι για την Παμβώτιδα

Τα πάνω – κάτω με την οριοθέτηση της Παμβώτιδας

Ανοιχτή επιστολή προς τη νέα δημοτική αρχή – Κύριε Δήμαρχε και κυρίες/ κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι τολμήστε!

Απόστολος Κατσίκης