ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ζήτημα επιβίωσης η αύξηση των vouchers

Αναγκαία είναι η ενίσχυση της χρηματοδότησης και η επέκταση των vouchers για την κάλυψη των αναγκών των οικογενειών για την προσχολική αγωγή, αλλά και για να μπορέσουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί των δήμων να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος λειτουργίας, που προκύπτει από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους.

Το θέμα αυτό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής του Δήμου Ιωαννιτών Δημήτρης Πάνου με τη βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. Μερόπη Τζούφη στα γραφεία του Οργανισμού.
Μεταξύ των δύο έγινε μια αναλυτική και εποικοδομητική συζήτηση για όλες τις δομές και υπηρεσίες του Οργανισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της προσχολικής αγωγής και των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.
Η κα. Τζούφη ενημερώθηκε για τις προθέσεις του Οργανισμού να προχωρήσει στη δημιουργία νέων βρεφικών τμημάτων στους υπάρχοντες Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, καθώς και νέου Βρεφικού Σταθμού Ολοκληρωμένης Φροντίδας.
Ο ΟΚΠΑΠΑ προγραμματίζει νέα βρεφικά τμήματα στους παιδικούς σταθμούς Ανατολής και Πλατείας Πάργης και στον 3ο παιδικό σταθμό, καθώς και τη δημιουργία νέου παιδικού σταθμού αυξημένης φροντίδας, για παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές, όπως ανέφερε ο κ. Πάνου.
Ταυτόχρονα, συζητήθηκε η ανάγκη αυξημένης χρηματοδότησης των voucher από την Ε.Ε.Τ.Α.Α., ώστε να αυξηθούν οι δικαιούχοι, αλλά και το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε voucher, ώστε να καλυφθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι επιπλέον λειτουργικές ανάγκες για την εύρυθμη λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, με τον δήμο να είναι πάντως αρωγός προς αυτή την κατεύθυνση τα προηγούμενα χρόνια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει να αυξηθεί η χρηματοδότηση, αλλά ταυτόχρονα η λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών να αποτελέσει μέρος του κρατικού προϋπολογισμού. Ταυτόχρονα, έχει προτείνει να αξιοποιηθούν κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως γίνεται σε άλλες χώρες, για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, αλλά και να δημιουργηθεί ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο για το Παιδί, ώστε να εξασφαλίζει διαχρονική χρηματοδότηση τέτοιων σκοπών.
«Οι ανάγκες είναι υπαρκτές, ειδικά όταν μιλάμε για δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα, και πρέπει να υπάρξει κοινωνική πολιτική σε μια περίοδο που τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν το μέγεθος της φτώχειας, με το μεγάλο ενεργειακό κόστος αλλά και την έξαρση της πανδημίας», σημείωσε από την πλευρά της η κ. Τζούφη.

Σχετικά άρθρα

«Μεμφόμαστε την κυβέρνηση για να διαφυλάξουμε το Κράτος Δικαίου»

Η κοινωνική αντιπολίτευση οδηγεί σε μέτωπο εντός Βουλής

Ένα ακόμη… «στο τέλος του έτους» για το Π.Δ. της Παμβώτιδας

Αποστόλης Τζελέτας