ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δεν περισσεύει προσωπικό για τη 2η ΜΕΛ

Την επιλογή να μην ανοίξει εκ νέου η 2η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, αλλά οι ασθενείς με κορωνοϊό να νοσηλεύονται εντός των υπολοίπων κλινικών ανάλογα με τα υποκείμενα νοσήματα που αντιμετωπίζουν, έκανε η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος, με την κάλυψη της Επιστημονικής Επιτροπής για τον Covid και τις οδηγίες –προφανώς- της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν, σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει από κορωνοϊό εντός της κλινικής που νοσηλεύεται, θα απομονωθεί σε δίκλινο ή τετράκλινο δωμάτιο στην ίδια κλινική, ενώ στη ΜΕΛ θα μεταφέρονται μόνο όσοι έχουν ανάγκη για υποστήριξη της αναπνευστικής λειτουργίας. Σε περίπτωση κάλυψης των 20 κλινών της ΜΕΛ, τα περιστατικά θα νοσηλεύονται στις Παθολογικές Κλινικές και την Πνευμονολογική. Αν και οι δυνατότητες των κλινών αυτών ξεπεραστούν, τότε θα επαναλειτουργήσει η δεύτερη ΜΕΛ, με προσωπικό από την Ακτινοθεραπεία και την Πλαστική Χειρουργική. Με δεδομένη, πάντως, την υψηλή μεταδοτικότητα των παραλλαγών του κορωνοϊού, η απόφαση αυτή φαντάζει επικίνδυνη, ειδικά σε κλινικές με βαρέως πάσχοντες, όπως η Ογκολογική και η Αιματολογική, οι οποίες φέρονται να μην εξαιρούνται, σε αντίθεση με τον Φεβρουάριο.
«Οι αποφάσεις αυτές δείχνουν ότι δεν μπορεί να ανοίξει η 2η ΜΕΛ, λόγω έλλειψης προσωπικού. Και αν θα ανοίξει, θα γίνει με περιστολή λειτουργίας άλλων κλινικών», ανέφερε χαρακτηριστικά το μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΠΓΝΙ, εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών Γιώργος Πρέντζας και πρόσθεσε ότι, επειδή αυτή η λειτουργία, με αύξηση του κινδύνου ενδοκλινικής διασποράς, προϋποθέτει έναν καταμερισμό βάρους μεταξύ των κλινικών, ήρθε το έγγραφο του διευθυντή του ΤΕΠ για πολύωρη και επικίνδυνη λίμναση των βαρέως πασχόντων στο ΤΕΠ, λόγω του ότι κάποιες κλινικές «κάνουν μπαλάκι» του ασθενείς, για να καταδείξει ότι με την επαναφορά στην «κανονικότητα» ξεκίνησαν και οι ανταγωνισμοί μεταξύ κλινικών.

«Το ΠΓΝΙ βράζει…. έτοιμο να εκραγεί»

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών του ΠΓΝΙ υποστηρίζει ότι το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων βρίσκεται σε κατάσταση χειρότερη από αυτή στην προ πανδημίας εποχή σε ό,τι αφορά τη στελέχωσή του με προσωπικό, σε μια περίοδο που η προσέλευση ασθενών σε όλα τα τμήματα, η οποία είχε μειωθεί από 430.000 το 2019 σε 320.000 το 2020, επιστρέφει στα προ πανδημίας επίπεδα.
«Έχουμε σήμερα ένα ΠΓΝΙ σε λειτουργία προ πανδημίας, στο οποίο αθροίζεται η ταυτόχρονη αντιμετώπιση του covid. Όμως το προσωπικό ελάχιστα έχει ενισχυθεί ποσοτικά, μόνο με συμβασιούχους και ειδικευόμενους. Μάλιστα έχει αλλοιωθεί ποιοτικά η σύνθεσή του μετά τις 120 και πλέον συνταξιοδοτήσεις και τις 60 αναστολές εργασίας έμπειρων συναδέλφων, τις παραιτήσεις συμβασιούχων και τις αναρρωτικές του διαλυμένου πλέον προσωπικού. Το νέο προσωπικό ορισμένου χρόνου, το οποίο διαρκώς ανακυκλώνεται, πριν καν προλάβει να ενσωματωθεί σε κάποιο τμήμα, δεν μπορεί να καλύψει το πρόβλημα εύρυθμης ομαδικής λειτουργίας των τμημάτων. Η δε διαρκής ομηρία των ΣΟΧ και η διαρκής προσδοκία για τη νέα προκήρυξη 3700 νοσηλευτών, που, μετά από δύο χρόνια υποσχέσεων, ξεκίνησε τώρα, για να ολοκληρωθεί μετά από 1,5 χρόνο, κλείνει την πόρτα σε κάθε άμεση ανακούφιση και δυνατότητα στοιχειώδους κλινικού προγραμματισμού», ανέφερε σε δηλώσεις του το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων ΠΓΝΙ Αλέξανδρος Μάρκου.
Ο κ. Μάρκου έκανε λόγο για ιστορικό χαμηλό στη στελέχωση των κλινικών, με ταπροβλήματα υποστελέχωσης, κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό, να έχουν γίνει εκρηκτικά, ενώ ο Γ. Πρέντζας σημείωσε από την πλευρά του ότι
το εβδομαδιαίο πρόγραμμα γίνεται όλο και πιο απάνθρωπο, με το μοτίβο βάρδιας 3-11,7-3 την επόμενη ημέρα και αμέσως 11-7 την ίδια ημέρα να πολλαπλασιάζεται, στερώντας την ελάχιστη ξεκούραση ανάμεσα στις βάρδιες.

Καταγγελίες για απόκρυψη στοιχείων και τιμωρίες

Ο κ. Πρέντζας κατήγγειλε, επίσης, ότι η διοίκηση του ΠΓΝΙ δεν έχει εκδώσει απολογισμό πεπραγμένων με στατιστικά στοιχεία λειτουργίας για το 2021, κάτι που δεν έχει προηγούμενο, και διερωτήθηκε «τι έχει να κρύψει». Ακόμη, υποστήριξε ότι τιμωρήθηκε με στέρηση μισθού 18 ημερών νοσηλεύτρια με 30 χρόνια υπηρεσίας, επειδή διαμαρτυρήθηκε με «απρεπή τρόπο» στον διοικητή, για την απόπειρα αδικαιολόγητης και άδικης μετακίνησή της σε βαρύτερο τμήμα. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η απόφαση του Δ.Σ., που φέρει τη θετική ψήφο του εκπροσώπου των εργαζομένων στο Δ.Σ. του ΠΓΝΙ και προέδρου του συλλόγου, της φορτώνει πειθαρχικές παραβάσεις που δεν προκύπτουν από το γραπτό κατηγορητήριο της διοίκησης.
Τέλος, ανέφερε ότι υπάρχει επιθετική συμπεριφορά προς τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς. «Από την τιμωρητική μετακίνησή τους σε κλινικές άσχετες με την εμπειρία τους, την επιφύλαξη να λάβουν τις κανονικές τους άδειες όσοι δουλεύουν με πιστοποιητικό νόσησης μέχρι και την άρνηση του ΔΣ του συλλόγου να συναντηθεί μαζί τους. Μάλιστα σε πρόσφατη κυβερνητική τροπολογία η οποία ανανέωσε την σύμβαση σε 13 συμβασιούχους του προγράμματος εργαζόμενων σε προσυνταξιοδοτική φάση ηλικίας 55+, το υπουργείο πέταξε εκτός ΠΓΝΙ δυο διοικητικούς υπαλλήλους, ο ένας 66 ετών, λίγο πριν συμπληρώσουν ένσημα για την σύνταξή τους επειδή είναι … ανεμβολίαστοι. Τι κι αν είναι διοικητικοί χωρίς καμία επαφή με ασθενείς», σχολίασε ο κ. Πρέντζας.

Σχετικά άρθρα

Διαχωρίζει τη θέση της η ΑΣΥ Υγειονομικών

ΠΓΝΙ- Ενίσχυση του Βρογχοσκοπικού Εργαστηρίου με δωρεά από τη Βουλή

Δύο νοσοκομεία στην ίδια… μασχάλη για τον Σπ. Δερδεμέζη