ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μια θέση για όλους στο κάδρο των ευθυνών

Ως επιβεβαίωση της πολιτικής της εκτίμησης για πολιτικές αντιπαραθέσεις, που εκπορεύονται επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, χαρακτηρίζει η Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου τις εξελίξεις 13 ημέρες μετά την δημοσίευση σε ΦΕΚ της τροπολογίας, που δίνει τη δυνατότητα υποκατάστασης της Περιφέρειας Ηπείρου από τον ΦοΔΣΑ στην προγραμματική σύμβαση για το εργοστάσιο απορριμμάτων.

«Δε χρειάζεται κανένα δαιμόνιο μυαλό για να καταλάβει κανείς ότι οι επιχειρηματικοί ανταγωνισμοί, ταυτίζονται με τις κόντρες μεταξύ περιφέρειας και δημάρχων, μεταξύ δημάρχων διαφορετικών στρατοπέδων και μεταξύ κυβερνητικών βουλευτών», σημείωσε ο επικεφαλής της Γιώργος Πρέντζας, αναφερόμενος στην παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής Κ. Τασούλα, στην επίσκεψη στα Γιάννενα του Γ.Γ. Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκου και στην ανταλλαγή επιστολών μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης. «Από όλο αυτό τον καυγά, όμως, λείπει οποιαδήποτε αναφορά στην οικονομική ανακούφιση των Ηπειρωτών, λείπει οποιαδήποτε αναφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, λείπει οποιαδήποτε αναφορά στην προστασία των εργαζομένων σε όλη την αλυσίδα διαχείρισης των απορριμμάτων, από την αποκομιδή μέχρι και το εργοστάσιο», πρόσθεσε.
Ο κ. Πρέντζας έβαλε στο κάδρο των επιχειρηματικών συμφερόντων και την Περιφέρεια Ηπείρου, χαρακτηρίζοντας «αστείο» να προσπαθεί ο περιφερειάρχης να εμφανιστεί ως πολέμιος των ιδιωτικών συμφερόντων της ΤΕΡΝΑ. «Όσο δεν κινδύνευε ο ρόλος της περιφερειακής αρχής στη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως τώρα με την τροπολογία, προστάτευε με απόλυτο τρόπο τον ΙΦΣ αλλά και τη ληστρική για τον λαό ΣΔΙΤ, μη τυχόν και κανείς αμφισβητήσει τις στρατηγικές επιλογές των κυβερνήσεων.
Όσο δεν είχαν ξεσπάσει «οι μεγάλες κόντρες», η Περιφέρεια όχι απλά υπέγραψε τη ληστρική σύμβαση ΣΔΙΤ, όχι μόνο (μέχρι τις αρχές του χρόνου) κινούσε γη και ύδωρ για να πληρώνει το εργοστάσιο την ίδια στιγμή που σταματούσαν έργα σαν το Σχολείο Αναπήρων Παιδιών επειδή δεν υπήρχαν χρήματα, αλλά εκμεταλλευόταν την φτώχεια των Δήμων για παιχνίδια ελέγχου και εξουσίας», ανέφερε, συνδέοντας την αλλαγή στάσης με την απόφαση του ΦοΔΣΑ να κάνει διεθνή διαγωνισμό για να δώσει σε ιδιώτες τη λειτουργία των ΣΜΑ και τη μεταφορά του υπολείμματος. Πάει πολύ να μας λέει, λοιπόν, ο περιφερειάρχης ότι τα έβαλε με τα μεγάλα συμφέροντα και τον φάγανε τα συμφέροντα. Έλεος! Αν η κυβέρνηση επέλεξε στην παρούσα φάση να δώσει την εποπτεία του εργοστασίου στο ΦοΔΣΑ, αυτό απλά σημαίνει ότι ο ΦοΔΣΑ θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Όχι ότι η Περιφέρεια έγινε αντιμονοπωλιακή», υπογράμμισε.
Όσον αφορά το «στρατόπεδο» του ΦοΔΣΑ και τους δημάρχους, τους χρέωσε ότι θα μπορούσαν να διαλύσουν την προγραμματική σύμβαση και δεν το έκαναν, ενώ έβαλε και κατά των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του Σπ. Ριζόπουλου στο περιφερειακό συμβούλιο για το ότι πανηγύρισαν για τη νίκη της ΤΕΡΝΑ.
Τέλος, κάλεσε τον λαό της Ηπείρου να μην αποπροσανατολιστεί και να μην εμπλακεί στους καυγάδες μεταξύ περιφέρειας, δημάρχων και βουλευτών, και, με βάση τα συμπεράσματα που μπορούν να βγουν από την υπόθεση της διαχείρισης των σκουπιδιών, «να μην μπουν κάτω από ξένη σημαία είτε του ενός είτε του άλλου στρατοπέδου».

Σχετικά άρθρα

Σε «θερμή» υποδοχή του Υπουργού Υγείας καλεί η ΑΣΥ Υγειονομικών

«Ψηφιακή ασπίδα» σε δάση και αλσύλλια

Διαχωρίζει τη θέση της η ΑΣΥ Υγειονομικών