ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Βλέπει συμφέροντα πίσω από τη βιασύνη

Προσπάθεια να καταβληθεί άμεσα το ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ, που επιδίκασε το Διαιτητικό Δικαστήριο στον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, και να μην υπάρξουν περιθώρια για ακύρωση της απόφασης, βλέπει η Περιφέρεια Ηπείρου πίσω από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Αυτό προκύπτει αβίαστα ως συμπέρασμα από την ανακοίνωση που εξέδωσε η περιφερειακή αρχή, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκου στα Γιάννενα, τον οποίο χαρακτηρίζει μέρος των προβλημάτων στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο.
Η ανακοίνωση αποτελεί, ταυτόχρονα, και μια προειδοποίηση προς τη διοίκηση του ΦοΔΣΑ, η οποία φαίνεται έτοιμη να επωμιστεί το πρόστιμο των 3,5 εκατ. ευρώ, ως καθολικός διάδοχος των υποχρεώσεων της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Γραφάκο, το ίδιο θα συνέβαινε και αν δεν υπήρχε αλλαγή του συμβαλλόμενου μέρους στην προγραμματική σύμβαση. «Γιατί άραγε ο κ. Γενικός και η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ βιάζονται να το “μετακυλήσουν” στους πολίτες της Ηπείρου, όταν μάλιστα η περιφερειακή αρχή έχει δεσμευθεί δημοσίως ότι το ποσό αυτό σε καμία περίπτωση δεν αφορά τους Ηπειρώτες;», είναι το ερώτημα που θέτει η Περιφέρεια, υποστηρίζοντας ότι μαζί με τους αρμόδιους φορείς του Δημοσίου, στους οποίους δε συμπεριλαμβάνεται ο Γενικός Γραμματέας Αποβλήτων, συνεργάζονται ώστε με κοινές νομικές ενέργειες να επιτύχουν την ακύρωσή του.
«Όσοι λοιπόν σήμερα “ανησυχούν” για τυχόν μετακύληση του ποσού αυτού στους δήμους, ας ρωτήσουν τους ασκούντες διοίκηση στον ΦοΔΣΑ, γιατί άραγε βιάζονται τόσο; Και με την ευκαιρία, ας ζητήσουν και μια απάντηση, γιατί, όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας τους κάλεσε επίσημα να παρέμβουν υπέρ της Περιφέρειας σε σχετική με το ΣΔΙΤ δίκη, όχι μόνο αρνήθηκαν, αλλά με τον ίδιο νομικό παραστάτη που εκπροσωπούσε συμφέροντα συγκρουόμενα με αυτά του ΦοΔΣΑ (όπως κρίθηκε από το ΣτΕ) , στράφηκαν στη συνέχεια εναντίον της Περιφέρειας; Πρόκειται για ένα “κουβάρι” που το “ξετύλιγμά” του ενδέχεται να αφορά και άλλες αρχές…», συνεχίζει η Περιφέρεια Ηπείρου, υπονοώντας προφανώς τις δικαστικές αρχές.

Προσωπική επίθεση στον Μ. Γραφάκο

Το μεγαλύτερο μέρος της ανακοίνωσης, πάντως, είναι αφιερωμένο προσωπικά στον κ. Γραφάκο, για τον οποίο σημειώνει ότι, αν και παραμένει άπραγος σε θέματα άμεσης αρμοδιότητας του, που εγείρουν μείζονα περιβαλλοντικά, νομικά και οικονομικά ζητήματα, εν τούτοις δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο για τη μεταβίβαση της ΜΕΑ από την Περιφέρεια Ηπείρου στον ΦοΔΣΑ, που δεν εμπίπτει καν στις αρμοδιότητές του.
Η αναφορά στην… απραγία του έχει να κάνει με το ότι δεν έχει υπάρξει από την πλευρά του κάποια ενέργεια, προκειμένου να σταματήσει η πρακτική διάθεσης ανεπεξέργαστων απορριμμάτων στον ΧΥΤΥ Βλαχέρνας ως όφειλαν οι δήμοι μετά τη λειτουργία του εργοστασίου απορριμμάτων. «Ενώ έχει ενημερωθεί για την παράνομη αποδοχή από τον λειτουργό του ανεπεξέργαστων απορριμμάτων κατά παράβαση του ΕΣΔΑ και του ΠΕΣΔΑ Ηπείρου, εν τούτοις ανέχεται, αν δε συγκαλύπτει, την παρανομία», του προσάπτει η Περιφέρεια Ηπείρου.
Σε ό,τι αφορά τα περί αναρμοδιότητας σε σχέση με τη μεταβίβαση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, η Περιφέρεια επισημαίνει ότι ο ίδιος, λίγους μήνες πριν (17.1.2022), δήλωνε σε δημόσιο έγγραφο ότι τα ζητήματα που αφορούν τη Σύμβαση Σύμπραξης της ΜΕΑ, εκφεύγουν της αρμοδιότητάς του και εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και Σ.Δ.Ι.Τ. «Να υποθέσουμε ότι στο μεσοδιάστημα ο κ. Γραφάκος απέκτησε πλήρη επάρκεια γνώσεων, ιδίως επί των νομικών ζητημάτων της σύμβασης ΣΔΙΤ, που προκλήθηκαν μετά την πρόσφατη ψήφιση της τροπολογίας, ώστε βιάζεται να εφαρμοστεί άμεσα, καθοδηγώντας τη διοίκηση του ΦοΔΣΑ; Και εν τέλει είναι τόσο σίγουρος ότι μπορεί αυτή η διάταξη να εφαρμοστεί ως έχει;», σημειώνει η ανακοίνωση, εκφράζοντας και δημόσια αμφισβήτηση επί υτης δυνατότητας εφαρμογής της τροπολογίας.
«Η Περιφέρεια Ηπείρου από τη διαχείριση της λειτουργίας του Εργοστασίου δεν έχει κανένα όφελος, αντίθετα επιβαρύνεται λειτουργικά και οικονομικά, με μηδενικό όμως κόστος για τους δημότες της Ηπείρου. Όμως έχει υποχρέωση να τηρήσει και θα τηρήσει στο έπακρο και χωρίς καμία υπαναχώρηση τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, προς όφελος των Ηπειρωτών και μόνο. Άλλοι είναι εκείνοι που βιάζονται να επιβαρύνουν τους Ηπειρώτες όχι μόνο με τη μεταφορά του υπολείμματος, (ακόμη και των μη επιτρεπτών), αλλά και με την επαύξηση του λειτουργικών εξόδων τους, ιδιαιτέρως μάλιστα υψηλών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα

Στους κερδισμένους του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστόλης Τζελέτας

Συμβολή και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη νέα γέφυρα Κοράκου

Δεν υιοθέτησε την ανάγκη μητρώου για τα γεφύρια ο Αλ. Καχριμάνης