ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ζητούμενο η πρόληψη της ιδρυματικής προστασίας

Με ξεκάθαρο στόχο να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος γύρω από την ανάγκη δημιουργίας ενός δικτύου που θα υποστηρίζει οικογένειες με προβλήματα και θα αποτρέπει την αφαίρεση της επιμέλειας των παιδιών, που συνεπακόλουθα καταλήγουν σε ιδρύματα, διοργανώνεται από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου μια ενδιαφέρουσα διημερίδα αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο.

Το θέμα της είναι «Τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ ως ολοκληρωμένο δίκτυο Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας. Στόχοι και Προοπτικές, Ελλάδα 2022», τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και υποστηρίζεται από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου. Αν και η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου δε θα ταξιδέψει στα Γιάννενα και ο χαιρετισμός της θα είναι διαδικτυακός, το πρόγραμμα της διημερίδας εγγυάται ότι θα προκύψουν ουσιαστικά συμπεράσματα, πέραν της δυνατότητας να αναλυθούν όλες οι πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες, καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας και συνεργασίας των αρχών και υπηρεσιών για την προστασία παιδιού και οικογένειας.
«Η διημερίδα δεν αφορά μόνο τα Κέντρα Πρόνοιας και την ιδρυματική προστασία των παιδιών. Ο στόχος μας είναι να μεταφέρουμε στην κοινωνία τις διαδικασίες, με τις οποίες λειτουργούν οι κοινωνικοί φορείς και οι αρχές, ώστε να προλαβαίνουμε την ιδρυματική προστασία. Με βάση τα όσα συμβαίνουν γύρω μας και ακούμε καθημερινά, προβληματιστήκαμε πώς λειτουργεί αυτό το προληπτικό δίκτυο: οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, των νοσοκομείων, αυτό που γενικότερα λέμε κοινωνική πρόνοια», ανέφερε η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου Μαρία Τσολάκη ως προς τη θεματολογία της διημερίδας, η οποία τη δεύτερη μέρα περιλαμβάνει και θέματα σχετικά με την εμπειρία της αποϊδρυματοποίησης με την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για την αναδοχή και την υιοθεσία, τη λειτουργία των Μονάδων Προστασίας Παιδιού, τις επιπτώσεις του διαζυγίου στο παιδί κ.ά.
Η κα. Τσολάκη εντόπισε το πρόβλημα της μη αποτελεσματικής λειτουργίας της κοινωνικής πρόνοιας στην υποστελέχωση, τόσο σε επίπεδο Ηπείρου όσο και γενικότερα. «Στόχος μας είναι από τη διημερίδα να προκύψει ότι η καλή στελέχωση των υπηρεσιών, στους ΟΤΑ για παράδειγμα, εξασφαλίζει την πρόληψη και οδηγεί στην αποφυγή της ιδρυματικής προστασίας. Όταν έχεις πληροφορίες ότι ένα παιδί παραμελείται, δεν μπορείς να αδιαφορήσεις επειδή δεν υπάρχει το πλαίσιο στήριξης. Υπάρχουν ζητήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν με μία υποστήριξη, πριν φτάσουμε στην αφαίρεση της επιμέλειας. Οικονομικά προβλήματα, ένα πρόσκαιρο πρόβλημα υγείας, προβλήματα ψυχικής υγείας…», κατέληξε η πρόεδρος του ΚΚΠΠΗ.
Η διημερίδα θα διεξαχθεί στο Συνεδριακό Κέντρο του Ξενοδοχείου Du Lac από τις 4 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ αύριο Παρασκευή και από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα το Σάββατο. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό και θα δοθεί χρόνος για ερωτήσεις και διαλογική συζήτηση.

Σχετικά άρθρα

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Δώρα, ευχές και ενημέρωση σε Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας και ΕΛΕΠΑΠ

Τμήμα Βραχείας Φιλοξενίας στη Μονάδα ΑμεΑ Ιωαννίνων