ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αλ. Καχριμάνης: «Δε θέλουν διαχείριση με έλεγχο»

Στην αρχική του άποψη ότι η επίμαχη τροπολογία για την υποκατάσταση της Περιφέρειας Ηπείρου από τον ΦοΔΣΑ στη σύμβαση λειτουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων δεν ήταν σε γνώση όσων υπογράφουν το σχετικό νομοσχέδιο, εμμένει ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, με τα περί επιχειρηματικών συμφερόντων να μην μπαίνουν πλέον στο τραπέζι της συζήτησης μόνο ως υπόνοιες.

Με αφορμή τα όσα ανέφερε σε συνέντευξη τύπου του τη Δευτέρα ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης, ο κ. Καχριμάνης τοποθετήθηκε εκ νέου, εκφράζοντας τη διαφωνία του με τα όσα είπε περί γνώσης των υπουργών, έστω κι αν έδειξε να δέχεται ότι ο ίδιος ο Στ. Καλογιάννης, με την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, δεν είχε τελικά γνώση, όπως του είχε προσάψει στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.
«Το αν ήξερε ή δεν ήξερε ο κ. Καλογιάννης, είναι λίγο το θέμα. Το θέμα είναι ηθικής τάξης από τη στιγμή που λέει ότι έπρεπε να γίνει», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης και υποστήριξε ότι οι υπουργοί υπέγραψαν πριν την κατάθεση της τροπολογίας, με εξαίρεση τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση, ο οποίος παραδέχθηκε ότι υπέγραψε, αλλά του είπε ότι δεν ήξερε τι αφορά.
Στη διάρκεια των δηλώσεών του, ο κ. Καχριμάνης επανέλαβε το όνομα της ΤΕΡΝΑ, θυγατρική της οποίας αποτελεί τον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, τουλάχιστον τρεις φορές, αφήνοντας ανοιχτά να εννοηθεί ότι αυτή βρίσκεται πίσω από την τροπολογία, από τη στιγμή, μάλιστα, που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο με θέματα που αφορούσαν την ίδια, ενώ σε δύο μέρες θα ερχόταν προς συζήτηση άλλο νομοσχέδιο για θέματα των ΦοΔΣΑ. «Από τη στιγμή που βλέπουμε την τροπολογία να μπαίνει “τσόντα” σε έναν άλλο νόμο, που αφορά το καζίνο που παίρνει η εταιρεία ΤΕΡΝΑ στο Ελληνικό, δείχνει ότι δεν ήταν έτοιμη από μέρες. Μπήκε “τσόντα” σε νομοσχέδιο της ΤΕΡΝΑ και αυτό τα λέει όλα», σημείωσε με νόημα.
Στη συνέχεια συνέδεσε την όλη εξέλιξη με δικές του ενέργειες σχετικά με τον έλεγχο του λειτουργού του εργοστασίου απορριμμάτων. «Εγώ δεν έχω εμμονές, αγωνίζομαι για να μη πληρώσουν οι δημότες χρήματα που δεν πρέπει να πληρώσουν. Όταν βρήκαμε ότι υπάρχουν θέματα με το υπόλειμμα που παράγεται από το Εργοστάσιο, στις 24 Ιουνίου στείλαμε έγγραφο σε όλους τους δημάρχους και ακολούθησε η τροπολογία. Αυτό δείχνει ότι δε θέλουν να έχουν διαχείριση με έλεγχο», τόνισε, ενώ συνέδεσε τον εξοβελισμό της Περιφέρειας και με το αίτημά του για απομάκρυνση του διευθύνοντος συμβούλου.

Πρόταση για διαβαθμικό ΦΟΔΣΑ

Ο κ. Καχριμάνης δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τους περαιτέρω χειρισμούς του, ωστόσο από τις δηλώσεις του προκύπτει ξεκάθαρα πως δεν προτίθεται να πετάξει λευκή πετσέτα στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Μάλιστα, αποκάλυψε ότι ήδη υπάρχουν από την πλευρά του συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι για διαβαθμικό ΦΟΔΣΑ με πρόεδρο τον δήμαρχο Ιωαννίνων, λόγω του ότι έχει τον μεγαλύτερο όγκο απορριμμάτων. Όπως είπε, έχει προτείνει, όπως ισχύει και σε άλλες Περιφέρειες, να υπάρχει ένα επταμελές συμβούλιο, στο οποίο τα τέσσερα μέλη να προέρχονται από τους Δήμους και τα τρία από την Περιφέρεια Ηπείρου. «Γιατί δεν μπορεί ένα πράγμα που έκανε με αίμα η Περιφέρεια, να θέλουν κάποιοι να το δουλέψουν χωρίς να ξέρουν τι τους γίνεται και αυτό φαίνεται από ενέργειες τους που δεν ήταν εμπεριστατωμένες και δεν ήξεραν πως δημοπρατούσαν κάποια πράγματα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να μην είναι πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ ο δήμαρχος Ιωαννίνων (ή εκπρόσωπός του), όταν ο Δήμος παράγει περισσότερα από το 50% των απορριμμάτων.
«Έγιναν λάθος χειρισμοί, που εμένα με πίκραναν πολύ γιατί είναι σαν να σου λένε, μην αγωνίζεσαι για το σωστό», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

Με ευρεία ατζέντα θεμάτων η συνάντηση με τον περιφερειάρχη

Συμβολή και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη νέα γέφυρα Κοράκου

Δεν υιοθέτησε την ανάγκη μητρώου για τα γεφύρια ο Αλ. Καχριμάνης