ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με ΣΔΙΤ προωθείται και η ανέγερση νέου Αστυνομικού Μεγάρου

Με ταχείς ρυθμούς φαίνεται να προχωρούν οι διαδικασίες για την ανέγερση νέου Αστυνομικού Μεγάρου στην πόλη των Ιωαννίνων, προκειμένου να αποσυμφορηθεί το κέντρο της πόλης, αλλά και να βελτιωθούν οι συνθήκες για τους εργαζόμενους, τη διοίκηση και φυσικά τους πολίτες.

Το αίτημα για την ανέγερση ενός σύγχρονου κτιρίου, ικανού να καλύψει τις ανάγκες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων, έχει τεθεί αρκετές φορές στο παρελθόν τοπικά, ωστόσο το τελευταίο διάστημα έχει υιοθετηθεί με ζέση και από την πολιτική και φυσική ηγεσία, και κυρίως από τον συντοπίτη μας υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου.
Μάλιστα, το εγχείρημα πρόκειται να γίνει με τρόπο ανάλογο με αυτό του νέου Καταστήματος Κράτησης Ηπείρου στην Κόντσικα, δηλαδή με τη μέθοδο Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Είναι πιθανό το Αστυνομικό Μέγαρο Ιωαννίνων να προστεθεί στο πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών για το 2022, στο οποίο έχουν ενταχθεί πρόσφατα δέκα νέα έργα, μεταξύ των οποίων πέντε Αστυνομικά Μέγαρα.
Σε κάθε περίπτωση, οι διαδικασίες φαίνεται να κινούνται γρήγορα και, μάλιστα, η τρίτη συνάντηση μεταξύ του δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ με την τοπική ηγεσία και τις Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων και Αξιωματικών, καθώς και του Συλλόγου Πολιτικού Προσωπικού, περιελάμβανε και προτεινόμενες θέσεις για την ανέγερση του νέου κτιρίου
Είχε προηγηθεί αλληλογραφία μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών σχετικά με τις προδιαγραφές που απαιτούνται, ενώ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων Άκης Κωνσταντινίδης, στόχος είναι η αποκέντρωση των υπηρεσιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων. «Μιλάμε για ανέγερση νέου κτιρίου. Προφανώς δεν έχει νόημα να φτιάξουμε ένα μέγαρο στα 200 μέτρα από εδώ που βρισκόμαστε. Στόχος είναι να αποσυμφορηθεί το κέντρο, να υπάρχουν εύκολη πρόσβαση και χώροι στάθμευσης», σημείωσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιθανές θέσεις που εξετάζονται είναι τρεις και αφορούν εκτάσεις στην περιοχή μεταξύ Ανατολής και Κατσικά, στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη και στην περιοχή του Σταυρακίου. Παράλληλα, υπάρχει ακόμη μία έκταση που δεν πληροί απόλυτα τα χαρακτηριστικά που δίνει το υπουργείο, καθώς είναι μικρότερη σε εμβαδό, ωστόσο, λόγω του συντελεστή δόμησης, προσφέρει μεγαλύτερη δομημένη επιφάνεια. Πρόκειται πιθανά για έκταση παραπλεύρως της οδού Νιάρχου.
Όλες οι πιθανές λύσεις θα τεθούν στο υπουργείο, προκειμένου εκείνο να επιλέξει με βάση τα χαρακτηριστικά που κρίνονται αναγκαία, αλλά και πιθανά με βάση την ωριμότητα, αφού μία από τις προτεινόμενες θέσεις φαίνεται πως είναι «έτοιμη», χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες.
Στόχος όλων πάντως είναι να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες και να λάβει σάρκα και οστά η ανέγερση του νέου Μεγάρου, ενώ, και σε αυτή την περίπτωση, εκτιμάται πως θα υπάρξει ανταποδοτικότητα προς τον Δήμο Ιωαννιτών. Δηλαδή, σε αντάλλαγμα της παραχώρησης της έκτασης, έχει ζητηθεί να αποδοθεί στον Δήμο το υφιστάμενο Μέγαρο, όπως θα γίνει και με τις εγκαταστάσεις του σωφρονιστικού καταστήματος στο Σταυράκι μετά την μετεγκατάστασή του στην Κόντσικα.

Σχετικά άρθρα

Ψηφιακή καταγραφή και τεκμηρίωση της συλλογής του Δημοτικού Μουσείου

Σε μία πλατφόρμα «έξυπνες» εφαρμογές και υπηρεσίες

Βούληση για πιο στενή συνεργασία