ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Πιέζονται» προς τα κάτω οι βάσεις εισαγωγής

Πτωτική αναμένεται να είναι η τάση των βάσεων εισαγωγής, καθώς οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων ήταν χειρότερες από τις περσινές, αποτέλεσμα των δυσκολιών που συνάντησαν οι υποψήφιοι σε αρκετά μαθήματα, σε όλα τα επιστημονικά πεδία.

Τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από την ανακοίνωση των βαθμολογιών, δείχνουν πολύ χαμηλές επιδόσεις, με τα Μαθηματικά να σπάνε όλα τα ρεκόρ, αφού σχεδόν το 60% των υποψηφίων έγραψε κάτω της βάσης. Ανάλογη είναι και η εικόνα σε Ιστορία, Λατινικά και Φυσική, καθώς τα ποσοστά κάτω της βάσης είναι εξαιρετικά υψηλά. Στην Ιστορία κάτω της βάσης έγραψε το 47.96% , στα Λατινικά το 45.13% και στη Φυσική το 47.39%.
Καλύτερα είναι η εικόνα στην Νεοελληνική Γλώσσα και στα Αρχαία, αλλά σε αυτά τα μαθήματα είναι πολύ λίγα τα άριστα γραπτά. Χαρακτηριστική περίπτωση η Νεοελληνική Γλώσσα όπου μόνο 55 υποψήφιοι κατάφεραν να πάρουν βαθμούς από 19 έως 20, ενώ στα Αρχαία Ελληνικά άριστα έγραψαν μόνο 65 άτομα.
Την εικόνα αυτή μετέφερε και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ηπείρου Κωνσταντίνος Καμπουράκης, ο οποίος, μιλώντας στην εκπομπή «Η Ώρα της Ηπείρου» στο Ήπειρος TV1 και στην Έλενα Χριστοφορίδου, ανέφερε ότι χαμηλές βαθμολογίες εντοπίζονται στα Αρχαία και στην Ιστορία στο 1ο επιστημονικό πεδίο, και στα Μαθηματικά στο 2ο και πολύ περισσότερο στο 4ο πεδίο. Σημαντικές διαφοροποιήσεις δεν καταγράφονται στο 3ο πεδίο (σπουδές υγείας), καθώς μόνο στην Βιολογία καταγράφηκαν χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι, κάτι που απέδωσε στο ότι πολλοί υποψήφιοι δεν κατάφεραν να απαντήσουν όλα τα ερωτήματα μέσα στον χρόνο που είχαν.
Σε ό,τι αφορά το ποσοστό των υποψηφίων με υψηλές επιδόσεις, ο κ. Καμπουράκης σημείωσε πως από την πρώτη επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι στη ζώνη του 18-20 κυμάνθηκε το 10% των υποψηφίων στην Ήπειρο, αριθμός που είναι περίπου στον πανελλαδικό μέσο όρο.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, συγκεκριμένες συγκρίσεις σε σχέση με την περυσινή διαδικασία δεν είναι εύκολο να γίνουν, καθώς φέτος η βαθμολογική εικόνα για την είσοδο στα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας είναι τελείως διαφορετική, με νέους συντελεστές στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής τους, αλλά και καινούργιους συντελεστές στα μαθήματα βαρύτητας ανά τμήμα.
Σίγουρο, ωστόσο, είναι ότι είναι λιγότεροι οι αριστούχοι φέτος σε όλα τα μαθήματα, με εξαιρέσεις μόνο την Ιστορία και την Χημεία, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε μικρότερο «συνωστισμό» στην κορυφή των επιδόσεων.
Οι βαθμολογίες των υποψηφίων αναρτήθηκαν σήμερα το πρωί σε όλα τα Λύκεια της χώρας και στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr, ενώ απεστάλησαν και με γραπτό μήνυμα SMS στο κινητό τηλέφωνο των υποψηφίων, σε όσους το είχαν αιτηθεί.

Σχετικά άρθρα

Εν αναμονή του ολοκληρωμένου σχεδίου

Άγγιξαν το απόλυτο οι επιτυχίες των Γιαννιωτών

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων- Όλα τα τμήματα στο… κόκκινο