ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ξέσπασε… εμφύλιος για την πεζοδρόμηση

«Φρένο» σε πρωτοβουλίες και ενέργειες, που φαίνεται να έχουν ως στόχο μια μόνιμη πεζοδρόμηση της οδού Ανεξαρτησίας, επιχειρούν να βάλουν έμποροι και επαγγελματίες του συγκεκριμένου δρόμου, θεωρώντας ότι η απόφαση δοκιμαστικής πεζοδρόμησης, που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο στις αρχές του μήνα, θα δημιουργήσει τετελεσμένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δοκιμαστική πεζοδρόμηση για 2+2 μήνες καθημερινά από τις 3 το μεσημέρι έως τις 3 τα ξημερώματα και καθ’ όλη τη διάρκεια της Κυριακής, θα εφαρμοστεί από την επόμενη εβδομάδα, με τη δημοτική αρχή να προχωρά στην υλοποίηση της απόφασης, που διαμορφώθηκε μετά από εισηγήσεις της αντιπολίτευσης και του Συλλόγου Ιστορικού Κέντρου «Τα Παλιά Γιάννενα», καθώς η αρχική πρόταση ήταν για πεζοδρόμηση διάρκειας δύο μηνών και εκτός ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.
Οι έμποροι και επαγγελματίες της οδού Ανεξαρτησίας, που είχαν προχωρήσει σε συγκέντρωση υπογραφών κατά της πεζοδρόμησης, πριν τη συζήτηση του θέματος αρχικά στην Επιτροπή Κυκλοφοριακών Θεμάτων και στη συνέχεια στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και το δημοτικό συμβούλιο, εκφράζουν, με ανακοίνωση – διαμαρτυρία προς τον Δήμο Ιωαννιτών, εκ νέου την αντίθεσή τους και καταφέρονται κατά του Συλλόγου «Τα Παλιά Γιάννενα», αφήνοντας, μάλιστα, να εννοηθεί ότι στους υπογράφοντες για την πεζοδρόμηση υπάρχουν και άτομα εκτός της οδού Ανεξαρτησίας.
«Όταν ένα δημόσιο έργο χρηματοδοτείται να γίνει δρόμος και όχι πεζόδρομος και ξαφνικά αυτή η απόφαση αλλάζει, καταλαβαίνουμε όλοι την προχειρότητα που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας τέτοια σοβαρά ζητήματα. Σημαντικές παρεμβάσεις σαν και αυτές θέλουν σοβαρό προγραμματισμό και δε χωρούν σκοπιμότητες ημετέρων», τονίζουν στο έγγραφό τους, επισημαίνοντας ότι η οδός Ανεξαρτησίας, από την Αβέρωφ έως το Γυαλί Καφενέ, αποτελείται από 66 ενεργά εμπορικά καταστήματα, 21 μπαρ- καταστήματα εστίασης και δέκα με διάφορες δραστηριότητες, με τους εμπόρους των ενεργών καταστημάτων να δηλώνουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία ότι επιθυμούν τη διέλευση των οχημάτων.
Οι έμποροι και επαγγελματίες διαμαρτύρονται για το ότι ο Δήμος Ιωαννιτών ουδέποτε κάλεσε την αντιπροσωπεία τους σε δημόσιο διάλογο, ώστε μέσα από μία εποικοδομητική συζήτηση με επιχειρήματα να βρεθεί η ιδανική λύση, αντ’ αυτού «έλαβε υπόψιν κάποιον Σύλλογο Παλαιών Γιαννιωτών».
Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι ούτε ο Σύλλογος Ιστορικού Κέντρου προσκλήθηκε, ωστόσο έσπευσε να δώσει το παρών στις Επιτροπής και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι το αρχικό αίτημα για πεζοδρόμηση, επί του οποίου ελήφθη η απόφαση, δεν κατατέθηκε από τον Σύλλογο, αλλά από άλλη ομάδα πολιτών. Κι αυτό έχει, επίσης, τη σημασία του, καθώς προκύπτει ότι οι έμποροι – επαγγελματίες θεωρούν «υποκινητή» της δοκιμαστικής πεζοδρόμησης τον Σύλλογο Ιστορικού Κέντρου, ζητώντας από τον Δήμο Ιωαννιτών να δώσει στη δημοσιότητα το έγγραφο με το οποίο ζητά την πεζοδρόμηση της οδού Ανεξαρτησίας, καθώς και να γνωστοποιηθούν τα στοιχεία όσων υπέγραψαν, για να διαπιστωθεί αν είναι έμποροι της οδού Ανεξαρτησίας ή κάτοικοι της γύρω περιοχής. Μάλιστα, δηλώνουν ότι επιφυλάσσονται να κινηθούν νομικά εάν διαπιστωθεί δόλος εκ μέρους του Συλλόγου.
Οι έμποροι – επαγγελματίες ζητούν, επίσης, να οριστεί άμεσα συνάντηση με τον υπεύθυνο αντιδήμαρχο, ώστε να συζητηθεί το θέμα, και να υπάρξει ένας σωστός σχεδιασμός για το Ιστορικό Κέντρο, με ακριβές χρονοδιάγραμμα και χωρίς αμφιταλαντεύσεις.
Εν κατακλείδι, επισημαίνουν ότι η οδός Ανεξαρτησίας αποτελούσε παλαιόθεν έναν εμπορικό δρόμο. «Αυτό είναι το χαρακτηριστικό ιδίωμα της περιοχής και έτσι πρέπει να παραμείνει», καταλήγουν.

Σχετικά άρθρα

Δεκαετία του 1970. Τσικνοπέμπτη.

Λουκία Τζάλλα

«Πεζοδρομείται» η παραλίμνιος τα Σαββατοκύριακα

Προς πεζοδρόμηση τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού

Αποστόλης Τζελέτας