ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αυτοψία στη δομή του Κατσικά, περιοδεία σε έργα του Ταμείου Αλληλεγγύης

Η φύλαξη των συνόρων και η ανθρωπιστική βοήθεια, ταυτόχρονα με τη στήριξη των προσφύγων που διαβιούν στην χώρα προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, παρά τις προσπάθειες εκ νέου «εργαλειοποίησης» του προσφυγικού από τη γειτονική Τουρκία.

Αυτό τόνισε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, που βρέθηκε στην Ήπειρο και είχε χθες συνάντηση με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ και στελέχη της δημοτικής αρχής, με αντικείμενο την υλοποίηση νέων προγραμμάτων για την ένταξη αιτούντων ασύλου στην αγορά εργασίας.
Η κ. Βούλτεψη, που συνοδευόταν από τον γενικό γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Μάνο Λογοθέτη και τον ειδικό γραμματέα συντονισμού εμπλεκόμενων φορέων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου Ευάγγελο Κωνσταντίνου, επισκέφθηκε προηγουμένως το camp του Κατσικά.
Σε δηλώσεις της, αναφέρθηκε στις καλές συνθήκες που επικρατούν στη δομή φιλοξενίας και στις νέες δράσεις που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης για τους αιτούντες άσυλο, μέσω των οποίων δράσεις εκπαίδευσης και ένταξης στην αγορά εργασίας, ενισχύοντας την τοπική παραγωγή και οικονομία. Όπως σημείωσε, μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκινήσει η έναρξη των προγραμμάτων γλωσσομάθειας, πρακτικής άσκησης και άσκησης επί του πεδίου.
Συνολικά θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης 32 εκ. ευρώ για προγράμματα εκπαίδευσης προσφύγων και μεταναστών, με την Ήπειρο να αποτελεί μια από τις περιοχές στόχους, ενώ το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και με το νέο ΕΣΠΑ, με περισσότερες χρηματοδοτήσεις.
Από την πλευρά τους, ο δήμαρχος Ιωαννίνων, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής Χριστίνα Κωτσαντή και ο αντιδήμαρχος Έργων Γιώργος Αρλέτος παρουσίασαν τις πολύπλευρες δράσεις και πρωτοβουλίες υποστήριξης των προσφύγων και καλύτερης ένταξής τους στην τοπική κοινωνία, τις οποίες υλοποίησε με επιτυχία κατά τη διάρκεια της πανδημίας η δημοτική αρχή και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
Ο κ. Ελισάφ καλωσόρισε την κα. Βούλτεψη και αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία του Δήμου Ιωαννιτών με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, συνεργασία που θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Ειδικότερα, όπως ανέφερε, δρομολογούνται πέντε νέα έργα σε όλη την έκταση του Δήμου.
Μετά τη συνάντηση, η κα. Βούλτεψη με τους συνεργάτες της και ο δήμαρχος με τους αρμόδιους αντιδημάρχους επισκέφθηκαν ορισμένα από τα εν εξελίξει έργα, που χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σχετικά άρθρα

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής

Στη μνήμη ενός σπουδαίου ανθρώπου

Συνεχίζουμε στο πνεύμα του Μωυσή Ελισάφ

Δημήτρης Σιώτος