ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στόχος η ένταξη των αιτούντων ασύλου στην αγορά εργασίας

Στο νέο πρόγραμμα ένταξης των προσφύγων στην εκπαίδευση αλλά και στις παραγωγικές διαδικασίες της ελληνικής οικονομίας, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα συμμετέχουν αιτούντες άσυλο από τις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών της Ηπείρου, τις οποίες επισκέπτεται η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη.

Η κα. Βούλτεψη ξεκίνησε την επίσκεψή της από τη δομή Φιλοξενίας Προσφύγων της Φιλιππιάδας και συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ζήρου Νίκο Καλαντζή, ενώ αύριο Τρίτη θα επισκεφθεί τις δομές του Κατσικά και τις Αγίας Ελένης και θα έχει συναντήσεις με τους δημάρχους Ιωαννιτών και Ζίτσας.
Την κ. Βούλτεψη συνοδεύουν ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Μάνος Λογοθέτης και ο ειδικός γραμματέας συντονισμού εμπλεκόμενων φορέων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου Ευάγγελος Κωνσταντίνου. Στη δομή προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στη Φιλιππιάδα ενημερώθηκε από τον διοικητή της Ιωάννη Γιαννούση και διαπίστωσε τις καλές συνθήκες που επικρατούν και θα συμβάλλουν στην υλοποίηση των προγραμμάτων, όπως ανέφερε σε δηλώσεις της. Σημείωσε δε πως το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί δράσεις που αφορούν μόνο αιτούντες ασύλου και όχι άτομα που ήδη έχουν λάβει άσυλο.
«Πολλοί νέοι αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία πρόσφυγες και μετανάστες διαθέτουν δεξιότητες τις οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν και ιδιαίτερα σήμερα που παρατηρείται έλλειψη εργατικού δυναμικού, μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κάτι που είναι κι ένας από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης. Οπότε, αντί να ζουν με επιδόματα χρειάζεται να αποτελέσουν ενεργό εργατικό δυναμικό, στον γεωργικό τομέα, στον μεταποιητικό αλλά και σε άλλους τομείς», σημείωσε η κ. Βούλτεψη και πρόσθεσε: «Δε θέλουμε περιθωριοποιημένους ανθρώπους, αλλά άτομα ενταγμένα στη μεγάλη ευρωπαϊκή κοινότητα με τις αρχές της ισότητας και της δημοκρατίας που τη διέπει. Συνολικά θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης 32 εκ. ευρώ για προγράμματα εκπαίδευσης αυτών των ατόμων, ενώ το πρόγραμμα δε θα σταματήσει, καθώς θα συνεχιστεί και με το νέο ΕΣΠΑ, με περισσότερες χρηματοδοτήσεις».
Ο κ. Καλαντζής, από την πλευρά του, αφού καλωσόρισε την υφυπουργό και τους γραμματείς του Υπουργείου, έθεσε μία σειρά από ζητήματα, εστιάζοντας στην ανάγκη άμεσης κάλυψης των κενών θέσεων ιατρών στο Κέντρο Υγείας Φιλιππιάδας, ενώ σημείωσε πως από την πλευρά του υπουργείου ικανοποιήθηκαν αρκετά από τα αιτήματα που είχαν τεθεί σε συνάντηση στα Γιάννενα με τον υπουργό Νότη Μηταράκη.
«Εμείς θέσαμε εξ’ αρχής σε πρώτο πλάνο τη διεκδίκηση καλών συνθηκών διαβίωσης στη δομή προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων. Σήμερα θεωρώ ότι ήρθε η ώρα να “κεφαλαιοποιηθούν” για τον Δήμο μας και την τοπική κοινωνία τα αποτελέσματα αυτής της θετικής στάσης και προσπάθειας. Ήδη ολοκληρώθηκαν τα έργα των αθλητικών εγκαταστάσεων, αρχίζουν τα έργα ανακαίνισης στο Δημοτικό Γήπεδο Φιλιππιάδας, ενώ εγκρίθηκαν μελέτες για τη σύνδεση των εγκαταστάσεων της Δομής με το αποχετευτικό δίκτυο της πόλης. Επίσης, κάθε χρόνο ο δήμος λαμβάνει χρήματα από την Πολιτεία και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για τη φιλοξενία της Δομής και θέλω να ευχαριστήσω την υφυπουργό και τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκη για τη συνέπεια λόγων και έργων, αλλά και τους γραμματείς του υπουργείου για την άριστη συνεργασία», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Πιέζει ο χρόνος για άμεση δημοπράτηση

Αγώνας δρόμου για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος

Επένδυση «μαμούθ» από την Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Α.Ε.