ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σύντομα και τα τελικά σχέδια για το πρώην Κλειστό Ξιφασκίας

Σε σύντομο χρονικό διάστημα τοποθετεί η περιφερειακή αρχή την παρουσίαση των τελικών σχεδίων της νέας αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, που θα εγκαταστήσει στην περιοχή της πρώην Δ.Ε.Λ.Ι.

Ο λόγος για το πρώην Κλειστό Ξιφασκίας, η μεταφορά του σκελετού του οποίου φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί πλέον, με την περιφερειακή αρχή να επιθυμεί να επιταχύνει τις διαδικασίες και να βάλει ένα τέλος στην κριτική που δέχεται και μάλιστα με ιδιαίτερη ένταση το τελευταίο διάστημα.
Στο πλαίσιο αυτό, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, στη σημερινή της συνεδρίαση, ενέκρινε την ανάθεση σε τεχνικό σύμβουλο της μελέτης τοποθέτησης της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, μελέτη που, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, «απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και συντονισμό πολλών ειδικοτήτων ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα». Η ανάθεση θα γίνει με προσφυγή σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, κάτι που αποτυπώνει τη βούληση της περιφερειακής αρχής να έχει σύντομα απτά αποτελέσματα. «Προκειμένου να είμαστε συνεπείς και να ελαχιστοποιηθούν οι χρόνοι έκδοσης όλων των σχετικών αδειοδοτήσεων, ώστε η ένταξη στο χρηματοοικονομικό σχήμα υλοποίησης του έργου να είναι εφικτή, απαιτείται η παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου που θα αναλάβει άμεσα τη διεκπεραίωση των παραπάνω» αναφέρεται, επίσης, στην εισήγηση, χωρίς ωστόσο να προκύπτει ξεκάθαρα αν έχει επιλεγεί το χρηματοοικονομικό σχήμα υλοποίησης του έργου και ποιο είναι αυτό.

Κριτική επί της εισήγησης

«Ρεσιτάλ ασυδοσίας και κατασπατάλησης κρατικού χρήματος» έσπευσε να χαρακτηρίσει η «Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρεια Ηπείρου» την εισήγηση της περιφερειακής αρχής στην Οικονομική Επιτροπή για απευθείας ανάθεση υπηρεσίας τεχνικού συμβούλου για τη μελέτη τοποθέτησης του κλειστού της ξιφασκίας στην περιοχή της πρώην ΔΕΛΙ.
«Ενώ έχουν αποφασίσει ήδη που θα τοποθετήσουν το κλειστό της ξιφασκίας, κάνουν μελέτη για να βρουν δήθεν που θα το τοποθετήσουν! Φυσικά δεν κάνουν οι υπηρεσίες τη μελέτη, ούτε καν κάνουν διαγωνισμό για να αναθέσουν τη μελέτη, αλλά “προσλαμβάνουν” τεχνικό σύμβουλο για να κάνει τη μελέτη. Και η πρόσληψη γίνεται με διαδικασία “χωρίς προηγούμενη δημοσιοποίηση”», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση», επισημαίνοντας ότι ο τίτλος με τον οποίο εισάγεται προς ψήφιση το θέμα, είναι παραπλανητικός, καθώς, διαβάζοντας την αιτιολόγηση, προκύπτει ότι στην πράξη, με τον όρο «πρόσληψη τεχνικού συμβούλου για την τοποθέτηση», προσλαμβάνουν το μελετητικό γραφείο που θα εκδώσει τις αδειοδοτήσεις, ώστε να ενταχθεί το Κλειστό σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
«Αντί να γίνουν πρώτα οι μελέτες για να αποφασιστεί αν μας συμφέρει οικονομικά η αποσυναρμολόγηση , η μεταφορά και η επανασυναρμολόγηση, αντί να γίνουν οι μελέτες για να αποφασιστεί η χρήση του κτιρίου και φυσικά η χωροθέτησή του, η Περιφέρεια Ηπείρου δαπανά πρώτα -άγνωστο πόσα- εκατομμύρια για την αποσυναρμολόγηση και τη μεταφορά ενός σιδερένιου σκελετού που «λιάζεται» στον Κατσικά και σκεβρώνει, και μετά αναθέτει τις μελέτες. Αποδεικνύεται ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο περιφερειάρχης αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα οποιοδήποτε έγγραφο ή μελέτη για το Κλειστό της Ξιφασκίας, που έχει ζητήσει εδώ και μέρες η Λαϊκή Συσπείρωση», σημειώνει.

Απάντηση σε «Λαϊκή Συσπείρωση»

Πρόθεση δημιουργίας εντυπώσεων αποδίδει, εμμέσως πλην σαφώς, η περιφερειακή αρχή στη «Λαϊκή Συσπείρωση», σημειώνοντας ότι δεν περίμενε καν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης για να εκδώσει ανακοίνωση, «προφανώς επειδή οι συντάκτες της ήθελαν να επαναλάβουν τα τετριμμένα επιχειρήματα, που αμφιβάλλουμε αν τα επικροτούν ακόμη και ψηφοφόροι της».
Όπως αναφέρεται στην απάντηση, ο περιφερειάρχης έδωσε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που του έθεσε ως προς την εγκατάσταση του πρώην Κλειστού Ξιφασκίας ο παρευρισκόμενος επικεφαλής της παράταξης Γιώργος Πρέντζας, μεταξύ αυτών και ο λόγος για τον οποίο ανατίθεται σε τεχνικό σύμβουλο η μελέτη συναρμολόγησης της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων. «Η μη ύπαρξη μελέτης είναι άλλωστε ένα από τα σημεία για τα οποία ήταν αντιμέτωπη με κριτική η περιφερειακή αρχή, η οποία βεβαίως δεν οφειλόταν σε παράλειψη, αλλά επειδή θα έπρεπε να ολοκληρωθούν πρώτα τα διαδικαστικά ζητήματα και να ολοκληρωθεί η μεταφορά του σκελετού», σημειώνεται, ενώ γίνεται γνωστό ότι μετά τη συνεδρίαση ο Αλ. Καχριμάνης παρουσίασε στον Γ. Πρέντζα τα έγγραφα , που είχε ζητήσει η παράταξή του με αίτηση κατάθεσης εγγράφων.

Σχετικά άρθρα

«Ψηφιακή ασπίδα» σε δάση και αλσύλλια

Διαμορφώνει την ατζέντα η Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου

«Υποβάθμιση και εκφυλισμός» της λειτουργίας της Περιφερειακής Επιτροπής