ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Συναντά αντιδράσεις η επαναφορά των Συμβουλίων Διοίκησης

Σε έκτακτη Σύνοδο προχωρούν οι πρυτάνεις το Σάββατο, χωρίς την παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, ενώ τη Δευτέρα θα έχουν δεύτερη Σύνοδο, παρουσία της υπουργού Νίκης Κεραμέως, όπου θα δοθεί η «μάχη» για τον νέο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ και ιδιαίτερα για τα Συμβούλια Διοίκησης, ζήτημα που αποτελεί σημείο τριβής.

Το σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ, που παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες, βρίσκεται σε διαβούλευση έως τις 12 Ιουνίου, με τους πρυτάνεις να θεωρούν μικρό το χρονικό διάστημα. Προκειμένου, ωστόσο, να καταθέσουν ένα πλαίσιο θέσεων, θα πραγματοποιήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης την πρώτη έκτακτη Σύνοδο, στην οποία δεν θα συμμετάσχει η υπουργός Παιδείας.
«Από τη Σύνοδο θα έχουμε μια απόφαση που θα δίνει το στίγμα», σημείωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο οποίος έχει προτείνει παράσταση στο υπουργείο με διευρυμένη αντιπροσωπεία. Το ζήτημα απασχολεί και στην Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τη συνεδρίαση να βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα.
Ωστόσο, ο κ. Αλμπάνης σημείωσε την προσωπική του θέση, που είναι αντίθετη στις διατάξεις για το σύστημα διοίκησης, με το αιτιολογικό ότι καταργούνται τα εκλεγμένα όργανα διοίκησης, όπως ο πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις, οι οποίοι θα ορίζονται από ένα συμβούλιο, όπου πέντε στα έντεκα μέλη δεν έχουν καμία σχέση εργασίας με το πανεπιστήμιο. Η διαφωνία έγκειται στο ότι επίσης οι Κοσμήτορες θα επιλέγονται από το Συμβούλιο.
«Περιορίζεται η δημοκρατική λειτουργία και η εκλογική διαδικασία ανάδειξης των συλλογικών οργάνων του πανεπιστημίου. Πιο σοβαρό πρόβλημα, όμως, είναι η μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων της Συγκλήτου, που -είτε αφορά οικονομικά, είτε διοικητικά, είτε ακαδημαϊκά θέματα- περνούν σε μια μικρή ομάδα, στην οποία κυρίαρχη θα είναι επίσης η παρουσία των εξωτερικών μελών. Ουσιαστικά την επόμενη ημέρα, αν ψηφιστεί το σχέδιο νόμου αυτό, το πανεπιστήμιο θα λειτουργεί σχεδόν ερήμην της ακαδημαϊκής κοινότητας. Αυτό είναι μια απαξίωση και το θεωρώ προσβολή προς τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Αυτή είναι η προσωπική άποψη, αυτή θα στηρίξω στη Σύγκλητο και θα πρότεινα την απόσυρση, τουλάχιστον του τμήματος που αφορά τη διοίκηση των πανεπιστημίων σε αυτή τη φάση», τόνισε ο κ. Αλμπάνης.
Ενστάσεις υπάρχουν και σε άλλα σημεία του νομοσχεδίου αναφορικά με τα εκλεκτορικά των καθηγητών, τη διαχείριση της περιουσίας του πανεπιστημίου και τη λειτουργία των ΕΛΚΕ, ενώ υπάρχουν και ζητήματα που αντιμετωπίζονται θετικά. «Όμως το διοικητικό πλαίσιο θα είναι αρνητικά καθοριστικό. Βασική μας πρόταση παραμένει πως τα όργανα διοίκησης θα πρέπει να είναι εκλεγμένα και θα πρέπει στην εκλογική διαδικασία να συμμετέχει όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα», σημείωσε ο κ. Αλμπάνης.

Κατέβηκαν στον δρόμο

Με τη συμμετοχή φοιτητών και μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, παλμό και συνθήματα, πραγματοποιήθηκε, στο μεταξύ, το απόγευμα της Πέμπτης το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά του σχεδίου νόμου πλαισίου για τα ΑΕΙ, που έθεσε σε διαβούλευση το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και κατά της αστυνομικής παρουσίας στο ΑΠΘ τις τελευταίες ημέρες.
Οι φοιτητές δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την ψήφιση του σχεδίου νόμου, το οποίο επιστρέφουν ως «απαράδεκτο», όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Παναγιώτης Χούσος, τονίζοντας ότι υποβαθμίζει τις σπουδές και παρεμβαίνει ωμά στην λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων. «Μέσα από οργανωμένο αγώνα θα ανατρέψουμε αυτά τα σχέδια. Και ακόμη και αν ψηφιστεί, θα φροντίσουμε να μείνει στα χαρτιά», σημείωσε.
Την πλήρη αντίθεση των φοιτητών στο νομοσχέδιο, θεωρώντας πως μετατρέπει τα πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις και εισάγει ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ακόμη και στη φοιτητική μέριμνα, εξέφρασαν η πρόεδρος του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Νάντια Τζώρτζη και ο γραμματέας Κωνσταντίνος Λάχανης – Ζαγκλαβάρας, τονίζοντας πως η φοιτητική κοινότητα βρίσκεται σε αναβρασμό και το επόμενο διάστημα θα εντείνει τις κινητοποιήσεις. «Αυτή είναι η αρχή», όπως τόνισαν χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα

«Πνεύμονας» οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου

Κανένας κίνδυνος για το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής

Αποστόλης Τζελέτας

Επίτιμη διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής μια κορυφαία ιταλίδα επιστήμονας